NRK Meny
Normal

Nicolas Cage må gi tilbake stjålet kulturskatt

Skuespilleren vant budrunden om den 67 millioner år gamle dinosaurhodeskallen mot Leonardo Di Caprio, men nå får Mongolia sin «National Treasure» tilbake.

Tyrannosaurus Rex

MONGOLIAS EIENDOM: Det 67 millioner år gamle kraniet kommer fra en tyrannosaurus bataar, en sjelden slektning av tyrannosaurus rex. Bildet viser et lignende fossil, utstilt på Berlins naturhistoriske museum.

Foto: Carola Radke / Ap/NTB Scanpix

Nicolas Cage og Diane Kruger i "National Treasure 2".

NATIONAL TREASURE: Filmene der Nicolas Cage spiller skattejeger Ben Gates har blitt en svær franchise for Disney.

Foto: Photo Credit: Robert Zuckerman

Noen historier er nesten litt for gode til å være sanne. Som for eksempel plottet i Nicholas Cage-storfilmen National Treasure.

Et annet eksempel er historien om hvordan Nicolas Cage vant en budrunde mot Leonardo Di Caprio om en 67 millioner år gammel dinosaurhodeskalle, bare for å finne ut at det var en stjålet kulturskatt.

Forskjellen mellom de to er at den siste er sann. Cage betalte 2,4 millioner kroner for hodeskallen. Nå må han levere det fra seg.

– Kulturskatter som denne representerer en del av den mongolske kulturarv. Denne typen uvurderlige antikviteter er ikke suvenirer som kan selges til private samlere. Kraniet tilhører det mongolske folk, sier spesialagent Glenn Sorge fra New Yorks immigrasjon- og tollvesen, ifølge Politiken.

Tapte budrunde mot Leo Di Caprio

Leonardo Di Caprio

TAPTE KAMPEN, SLAPP UNNA: Leonardo Di Caprio tapte budrunden mot Nicolas Cage, noe som til slutt viste seg å være det beste utfallet.

Foto: - / Andrew Cooper

Det var The Telegraph som først kunne fortelle at den anonyme kjøperen av hodeskallen var selveste Nicolas Cage, tilbake i 2013. Da kom det også frem at han hadde vært i budrunde mot Leonardo Di Caprio.

Problemet var at hodeskallen var blitt smuglet inn i landet av Erik Prokopi (!), som på det tidspunktet risikerte 17 år i fengsel for å ha smuglet fossiler.

Nå har amerikanske myndigheter kommet til bunns i saken, og det ender med at Cage må sende hodeskallen tilbake til Mongolia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Filmanmeldelse: Ghost Rider 2 – Spirit of Vengeance

MISTER DINOSAURSKJELETT: Dette bildet av Nicolas Cage fra Ghost Rider 2 har ingenting med saken å gjøre, merkelig nok.

Foto: Nyhetsspiller

Flere Hollywood-kjendiser involvert?

Det hele høres nesten ut som plottet til en Nicolas Cage-film, men sannheten er at en rekke fossiler fra Asia blir smuglet inn i USA.

Flere Hollywood-kjendiser har blitt pekt på som samlere av skjulte og ulovlige kulturskatter, blant annet nevnte Leo Di Caprio, og den Oscarvinnende regissøren Ron Howard.

– Vi er takknemlige over å kunne tilføye enda en tyrannosaurus bataar i rekken av fossiler som blir returnert til Mongolia. Fossilene er viktige, både kulturelt og vitenskapelig, og de har blitt stjålet fra deres rettmessige eier, sier statsadvokat Preet Bharara ved the Southern District of New York.