Hopp til innhold

Netflix jobber med hemmelig skandinavisk dokumentar

9 av 10 Netflix-abonnenter har sett en dokumentar det siste året. I et eksklusivt intervju forteller Netflix at de jobber med et stort dokumentarprosjekt fra Skandinavia.

Joe Exotic og en av hans mange tigre i «Tiger King»

VIRAL SUKSESS: Tiger King har gått sin seiersgang verden over, og er blant de største suksessene Netflix har hatt. Såkalt "true crime" og andre former for dokumentarer er i vinden.

Foto: Netflix

Den senere tiden har Netflix hatt gigantsuksesser innen dokumentar som Tiger King ("true crime") og The Last Dance (om basketballegenden Michael Jordan).

166 millioner Netflix-abonnenter har sett en dokumentar det siste året. Det utgjør 90 prosent av kundene.

64 millioner husholdninger så Tiger King i løpet av de første ukene etter den ble sluppet.

NRK har fått et eksklusivt intervju med visepresidenten for Netflix dokumentar, Adam Del Deo.

Han fikk ansvar for å lede strømmegigantens dokumentarsatsing fra 2013. Del Deo mener at det siden da har skjedd en revolusjon innen dokumentar, og ikke bare hos Netflix.

– House of Cards innebar et gjennombrudd når det gjelder å tenke historiefortelling på en ny måte. Man tok med seg dette i inn i dokumentarsjangeren, sier Del Deo.

Dokumentarer har blitt folkelige

Adam Del Deo

VISEPRESIDENT: Adam Del Deo har i syv år jobbet for Netflix med dokumentarer. Han sier at dokumentarer har gått fra å være en sjanger for akademikere og intellektuelle, til å bli folkelige og underholdende for alle.

Foto: Netflix

Han sier bransjen har tatt kvantesprang med tanke på å gjøre dokumentarer mer folkelige.

– Fram til 2013 var dokumentarer et fenomen for de intellektuelle og akademiske. De siste årene har man klart å fortelle historier på en bedre og mer underholdende måte. Man har fått mye mer innovasjon og kreativitet, og skaffet seg de beste filmmakerne i bransjen.

Både Tiger King og The Last Dance er dokumentarer med utgangspunkt i USA. Hva så med Skandinavia? Del Deo sier det er prosjekt i emning hos Netflix.

– Jeg kan ikke gå i detalj om det, men jeg kan bekrefte at vi jobber med et spennende prosjekt fra Skandinavia, sier Del Deo.

Og han legger til:

– Vi ønsker i stadig større grad å finne historier i de lokale markedene, men gjøre dem brede så de også treffer et internasjonalt publikum.

– Vi er ingen konkurrent

Netflix har som mektig internasjonal aktør store budsjetter for sine dokumentarer. Men Del Deo avviser at de dermed kan utkonkurrere mindre og nasjonale dokumentarprodusenter.

– Vi er et tilleggstilbud til de nasjonale kringkastingene. Vi er en del av et større økosystem, og vi representerer en annen gate enn lokale produsenter, sier Del Deo.

Erling Borgen har laget nærmere 100 dokumentarfilm og er professor i samfunnskritisk dokumentarisme ved Høgskolen i Innlandet. Han er positiv til at Netflix satser på tungt på dokumentar.

– Det er utrolig flott at både Netflix og HBO nå viser interesse for dokumentar, det gagner norske dokumentarfilmskapere og norske dokumentarfilmer. Det fins flere eksemplar på at de har kjøpt inn filmer og er interessert i filmer.

Erling Borger, hovedtaler, NATO demonstrasjon

FILMSKAPER: Erling Borgen er professor innen dokumentar og står bak nesten 100 dokumentarfilmer og -serier. Han mener Netflix-satsingen på dokumentarer er bra for hele bransjen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Konkurrent og inspirator

Påstanden om at Netflix ikke er en konkurrent for resten av bransjen, er han derimot ikke enig i.

– Netflix er både en konkurrent og en inspirator, og en nødvendig utfordring. Norske TV-kanaler forstår nå viktigheten av gode dokumentarer.

Han er derimot enig med Del Deo i at dokumentarer aldri har vært mer populære.

– Dokumentarer er i vinden både nasjonalt og internasjonalt. Det er en større interesse for sannhetssøkende dokumentarer. Dokumentarer er blitt mye mer profesjonelle, og innholdet er mer underholdende enn før.

At Netflix har en skandinavisk storsatsing på gang syns han er spennende.

– Det syns jeg er veldig fint, uten at jeg vet noe nærmere om det. Men alt som kan styrke det norske og skandinaviske dokumentarfilm-miljøet syns jeg er helt strålende.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters