Netflix jobber med hemmelig skandinavisk dokumentar

9 av 10 Netflix-abonnenter har sett en dokumentar det siste året. I et eksklusivt intervju forteller Netflix at de jobber med et stort dokumentarprosjekt fra Skandinavia.

Joe Exotic og en av hans mange tigre i «Tiger King»

VIRAL SUKSESS: Tiger King har gått sin seiersgang verden over, og er blant de største suksessene Netflix har hatt. Såkalt "true crime" og andre former for dokumentarer er i vinden.

Foto: Netflix

Den senere tiden har Netflix hatt gigantsuksesser innen dokumentar som Tiger King ("true crime") og The Last Dance (om basketballegenden Michael Jordan).

166 millioner Netflix-abonnenter har sett en dokumentar det siste året. Det utgjør 90 prosent av kundene.

64 millioner husholdninger så Tiger King i løpet av de første ukene etter den ble sluppet.

NRK har fått et eksklusivt intervju med visepresidenten for Netflix dokumentar, Adam Del Deo.

Han fikk ansvar for å lede strømmegigantens dokumentarsatsing fra 2013. Del Deo mener at det siden da har skjedd en revolusjon innen dokumentar, og ikke bare hos Netflix.

– House of Cards innebar et gjennombrudd når det gjelder å tenke historiefortelling på en ny måte. Man tok med seg dette i inn i dokumentarsjangeren, sier Del Deo.

Dokumentarer har blitt folkelige

Adam Del Deo

VISEPRESIDENT: Adam Del Deo har i syv år jobbet for Netflix med dokumentarer. Han sier at dokumentarer har gått fra å være en sjanger for akademikere og intellektuelle, til å bli folkelige og underholdende for alle.

Foto: Netflix

Han sier bransjen har tatt kvantesprang med tanke på å gjøre dokumentarer mer folkelige.

– Fram til 2013 var dokumentarer et fenomen for de intellektuelle og akademiske. De siste årene har man klart å fortelle historier på en bedre og mer underholdende måte. Man har fått mye mer innovasjon og kreativitet, og skaffet seg de beste filmmakerne i bransjen.

Både Tiger King og The Last Dance er dokumentarer med utgangspunkt i USA. Hva så med Skandinavia? Del Deo sier det er prosjekt i emning hos Netflix.

– Jeg kan ikke gå i detalj om det, men jeg kan bekrefte at vi jobber med et spennende prosjekt fra Skandinavia, sier Del Deo.

Og han legger til:

– Vi ønsker i stadig større grad å finne historier i de lokale markedene, men gjøre dem brede så de også treffer et internasjonalt publikum.

– Vi er ingen konkurrent

Netflix har som mektig internasjonal aktør store budsjetter for sine dokumentarer. Men Del Deo avviser at de dermed kan utkonkurrere mindre og nasjonale dokumentarprodusenter.

– Vi er et tilleggstilbud til de nasjonale kringkastingene. Vi er en del av et større økosystem, og vi representerer en annen gate enn lokale produsenter, sier Del Deo.

Erling Borgen har laget nærmere 100 dokumentarfilm og er professor i samfunnskritisk dokumentarisme ved Høgskolen i Innlandet. Han er positiv til at Netflix satser på tungt på dokumentar.

– Det er utrolig flott at både Netflix og HBO nå viser interesse for dokumentar, det gagner norske dokumentarfilmskapere og norske dokumentarfilmer. Det fins flere eksemplar på at de har kjøpt inn filmer og er interessert i filmer.

Erling Borger, hovedtaler, NATO demonstrasjon

FILMSKAPER: Erling Borgen er professor innen dokumentar og står bak nesten 100 dokumentarfilmer og -serier. Han mener Netflix-satsingen på dokumentarer er bra for hele bransjen.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

– Konkurrent og inspirator

Påstanden om at Netflix ikke er en konkurrent for resten av bransjen, er han derimot ikke enig i.

– Netflix er både en konkurrent og en inspirator, og en nødvendig utfordring. Norske TV-kanaler forstår nå viktigheten av gode dokumentarer.

Han er derimot enig med Del Deo i at dokumentarer aldri har vært mer populære.

– Dokumentarer er i vinden både nasjonalt og internasjonalt. Det er en større interesse for sannhetssøkende dokumentarer. Dokumentarer er blitt mye mer profesjonelle, og innholdet er mer underholdende enn før.

At Netflix har en skandinavisk storsatsing på gang syns han er spennende.

– Det syns jeg er veldig fint, uten at jeg vet noe nærmere om det. Men alt som kan styrke det norske og skandinaviske dokumentarfilm-miljøet syns jeg er helt strålende.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK