Hopp til innhold

Netflix beskyldt for å klippe bort deler av filmene

Netflix blir anklaget for å beskjære filmene i tjenesten. I noen tilfeller er til og med hele karakterer klippet ut av bildet.

Filmstrømningstjenesten Netflix skal angivelig beskjære filmene de viser i sin filmtjeneste uten å opplyse abonnentene sine, skriver flere medier torsdag.

Det var bloggen What Netflix does som først satte fokus på dette, og bloggeren lister opp en rekke eksempler på hvordan tjenesten har fjernet deler av bildet i filmene de viser.

Populære filmer som Planet of the apes, Prometheus og Inglourious Basterds har blitt berørt, enkelte steder mangler hele karakterer i Netflix-versjonene.

Mange stiller seg spørsmålet om hvorfor Netflix gjør dette. Ifølge den britiske avisen Daily Mail er filmfans og abonnenter av tjenesten sinte fordi de ikke har blitt informert om at filmene har blitt endret.

De fleste filmer og TV-serier kommer i et såkalt 16:9-format, filmer som ofte har holdt 1:2,39-formatet originalt. Mange mener dette er gjort for å fylle små skjermer bedre, som for eksempel nettbrett og mobiler.

– Vi sakser ikke

Netflix selv avviser kritikken som har florert på nettet om at tjenesten klipper bort deler av filmene. Som svar på anklagene sier Netflix at de «ikke klipper bort», men forsøker å tilby den beste bildekvaliteten og originale størrelser på filmer, uansett tittel.

Selv om Netflix sier de prøver å tilby filmer med original størrelse, innrømmer tjenesten at det hender at filmer blir lagt ut i feil versjon, fordi filmene ofte blir levert i feil størrelse.

Det er altså kvalitetssikringen i enkelte tilfeller som har sviktet, ifølge Netflix.

– Når vi oppdager denne feilen, jobber vi med å erstatte filmen så raskt som mulig, skriver selskapet i en pressemelding.

Se flere bilder på bloggen What Netflix does.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift