Normal

Nerver som sier fra

Nervetrådene sier fra til hjernen når vi føler varme, kulde og smerte.

Solveig Hareide

VARMT: Solveig undersøker hvor langt stykke det er fra hun kjenner behagelig varme fra peisen til det blir for varmt for hendene. Det er nervetrådene i hendene som sender signal til hjernen som gjør at Solveig kjenner varmen.

Foto: NRK

Vi skal være kjempeglad for nervesystemet. Nervetrådene i kroppen vår sier fra i tide og passer dermed på at vi ikke brenner oss eller forfryser oss.

Solveig har fått spørsmål om hvordan vi kan kjenne varme, kulde og smerte, og hun svarer i denne videoen: Seerspørsmål: om nervetrådene

Har du et spørsmål til Solveig? Send det på e-post til Newton .

Solveig Hareide

NERVETRÅDER. Her har Solveig fått tegnet på seg noen av nervebanene som går fra hendene og opp til hjernen.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.
 • Comcast med høyest bud på Sky

  Den amerikanske TV-giganten Comcast har lagt inn det høyeste budet på den europeiske medievirksomheten Sky, opplyser britiske myndigheter. Budkrigen sto mellom Comcast og Rupert Murdochs 21st Century Fox.

  BRITAIN SKY
  Foto: Matt Rourke / AP