NRK Meny
Normal

Nå kan du ta studiepoeng i Tupac

Fra høsten av blir det mulig å ta 10 studiepoeng i gangster-rap på Universitetet i Oslo.

Tupac

Tupac fotografert 5. juli 1994 utenfor høyesterett i det han spytter mot en journalister og fotografer.

Foto: BEBETO MATTHEWS / AP/NTB Scanpix

– Young, strapped, and I don't give a fuck. I'm hopeless, I live a thug life losing my focus baby, heter det i Tupac-låten «Troublesome».

Fra høsten av blir denne sangen og resten av gangster-rapperen Tupacs musikk og liv pensum på Universitetet i Oslo. Faget «KULH1111 – Tupac, hiphop og kulturhistorie» skal blant annet ta for seg følgende temaer:

 • Innsikt i hip-hop-kulturens bakgrunn og utvikling i USA
 • Kjennskap til Tupac Amaru og motstanden mot europeisk kolonialisering i Latin-Amerika
 • Oversikt over forholdet mellom nasjon og ideologi fra Machiavelli til svart frigjøring
 • Forholdet mellom religion og rap
 • Vurdere feminisme og hip-hop
 • Identifisere og analysere eksempler på fortellinger av og om Tupac ved hjelp kulturhistorisk teori

Foreleser i emnet blir Knut Hermundstad Aukrust. Han er stor fan av Tupac og mener gangster-rappen ofte blir misforstått.

– Det å være gangsterrapper er jo egentlig ikke å være en gangster selv. Det er å si at alle de andre i samfunnet er gangstere. Makta, Det hvite hus, kapitalismen, det er de som er gangstere, sier Aukrust til NRK.

– Fuck you, all you motherfuckers

Foreleseren mener man kan lære mye om samfunnet ved å studere den kontroversielle musikkstilen.

– Det å reise opp «middle finger» og si «fuck you, all you motherfuckers» er en hilsen til samfunnet som man kjemper imot. Men det er også å si noe om samholdet i en gruppe, forklarer Aukrust.

– Tupac er folklore. Tupac er fortellinger om endringer.

– Er dette et forsøk på å gjøre universitetet kult?

– Jeg synes jo det er veldig kult her på universitetet hele tiden! Vi har en oppgave på universitetet å vise at den utskjelte ungdomskulturen inneholder dynamitt, ler Aukrust.

Street-cred fra Jesse Jones

En av Norges mest kjente ganster-rappere er veldig positiv til det nye studieemnet. Jesse Jones har fått sitt navn kjent blant annet ved å blitt fengslet for vold mot politimenn og besittelse av narkotika.

– Tupac for meg er kanskje den største legenden i hiphop noensinne, sier Jones til NRK.

Kan en student forstå Tupac ved å studere han på en lesesal på Blindern?

– Ja, det tror jeg. Hvis du leser om livshistorien hans. Nå har jo hiphopen eksplodert, og det er det som er popen, mener rapperen.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix