Nå kan du ta studiepoeng i Tupac

Fra høsten av blir det mulig å ta 10 studiepoeng i gangster-rap på Universitetet i Oslo.

Tupac

Tupac fotografert 5. juli 1994 utenfor høyesterett i det han spytter mot en journalister og fotografer.

Foto: BEBETO MATTHEWS / AP/NTB Scanpix

– Young, strapped, and I don't give a fuck. I'm hopeless, I live a thug life losing my focus baby, heter det i Tupac-låten «Troublesome».

Fra høsten av blir denne sangen og resten av gangster-rapperen Tupacs musikk og liv pensum på Universitetet i Oslo. Faget «KULH1111 – Tupac, hiphop og kulturhistorie» skal blant annet ta for seg følgende temaer:

 • Innsikt i hip-hop-kulturens bakgrunn og utvikling i USA
 • Kjennskap til Tupac Amaru og motstanden mot europeisk kolonialisering i Latin-Amerika
 • Oversikt over forholdet mellom nasjon og ideologi fra Machiavelli til svart frigjøring
 • Forholdet mellom religion og rap
 • Vurdere feminisme og hip-hop
 • Identifisere og analysere eksempler på fortellinger av og om Tupac ved hjelp kulturhistorisk teori

Foreleser i emnet blir Knut Hermundstad Aukrust. Han er stor fan av Tupac og mener gangster-rappen ofte blir misforstått.

– Det å være gangsterrapper er jo egentlig ikke å være en gangster selv. Det er å si at alle de andre i samfunnet er gangstere. Makta, Det hvite hus, kapitalismen, det er de som er gangstere, sier Aukrust til NRK.

– Fuck you, all you motherfuckers

Foreleseren mener man kan lære mye om samfunnet ved å studere den kontroversielle musikkstilen.

– Det å reise opp «middle finger» og si «fuck you, all you motherfuckers» er en hilsen til samfunnet som man kjemper imot. Men det er også å si noe om samholdet i en gruppe, forklarer Aukrust.

– Tupac er folklore. Tupac er fortellinger om endringer.

– Er dette et forsøk på å gjøre universitetet kult?

– Jeg synes jo det er veldig kult her på universitetet hele tiden! Vi har en oppgave på universitetet å vise at den utskjelte ungdomskulturen inneholder dynamitt, ler Aukrust.

Street-cred fra Jesse Jones

En av Norges mest kjente ganster-rappere er veldig positiv til det nye studieemnet. Jesse Jones har fått sitt navn kjent blant annet ved å blitt fengslet for vold mot politimenn og besittelse av narkotika.

– Tupac for meg er kanskje den største legenden i hiphop noensinne, sier Jones til NRK.

Kan en student forstå Tupac ved å studere han på en lesesal på Blindern?

– Ja, det tror jeg. Hvis du leser om livshistorien hans. Nå har jo hiphopen eksplodert, og det er det som er popen, mener rapperen.

Kulturstrøm

 • – Oppriktig og personlig portrett

  – Et fengende rot av en dokumentarfilm, skriver Filmpolitiet i anmeldelsen av «MATANGI / MAYA / M.I.A.». Filmen forteller historien om hvordan artisten Maya ble rapper og popstjerne. Hun er immigrant fra Sri Lanka og datter av en sentral skikkelse i den tamilske motstandsbevegelsen. Det har gitt henne drivstoff i karrieren i den kommersielle popbransjen, skriver anmelder Sigurd Vik.

  Artisten Maya
  Foto: Another World Entertainment
 • Norske 3D-klær først i verden

  Den norske digitale kleskolleksjonen «Neo-Ex» er de første klærne som kun kan brukes digitalt. – Vi ønsker å utforske hvordan mote kan eksistere i den digitale fremtiden, sier Ingeline Gjelsnes, markedssjef i Carlings til Melk & Honning. Alle inntektene fra den digitale kolleksjonen går til den veldedige stiftelsen WaterAid for å rette søkelyset på det store vannforbruket i moteindustrien.