- Jeg skjønner godt at folk kan bli skuffet og sure når de tror de har en svært verdifull mynt, kommer til meg og vil selge den og får vite hva de kan få for den.
Nesten hver dag har jeg i forretningen besøk av noen som tror at en gammel mynt kan skaffe den rikdom og velstand.

Dessverre er det mange, svært mange som går ut med ødelagte illusjoner.
Mynthandler Kjell W Riibe (51) i Trondheim kjenner seg også selv svært godt igjen i en slik situasjon.
Søndagens Sølvsupergjest forteller i samtalen med Haakon D. Blaauw om både skuffelser og gleder.
Riibe var nemlig ikke gamle gutten da han fikk fatt i en norsk 1 shilling fra 1820.
- Jeg trodde naturligvis at lykken var gjort. Jeg visste at dette var en gammel og svært verdifull mynt. For meg virket det hele fantastisk den gangen.
Jeg så meg selv som millionær - i alle fall som en svært rik mann. Du kan vel tenke deg hvor skuffet jeg ble da mynten ble taksert til ca. 30 kroner.
Nesten som en besettelse
Kjøp og salg av mynter ble for Kjell Riibe nesten som en besettelse alt fra han var guttunge. På folkeskolen hadde han nesten alltid en mynt eller flere i lommen i tilfelle muligheten for en handel skulle dukke opp.
- Interessen fikk jeg fra sjømenn som kom hjem og hadde med seg utenlandske mynter jeg aldri hadde sett før, sier han.
Forretningstalentet til Kjell W. Riibe utviklet seg i ung alder. Som 16-åring troppet han opp hos en banksjef i det som den gang het Forretningsbanken i Trondheim.
Riibe ville ha en kassakreditt på kroner 10 000. Pengene skulle blant annet brukes til å finansiere utenlandsreiser for å kjøpe mynter.
- Da jeg godtok at jeg måtte levere mynter som pant, fikk jeg pengene, sier Riibe.
Da han avtjente verneplikten klarte han i løpet av en tjenestetid på 9 måneder å få innvilget 16 permisjoner for å dra til utlandet.
- Jeg måtte jo handle mynter for å holde meg orientert og for ikke å miste for mye kontakt med dette miljøet.
Varp i Chicago

I 1981 etablert Riibe sin myntforretning i Trondheim. I tillegg til mynter og sedler glitrer det også i de edleste steiner og pureste metaller.
Antikviteter, gull og sølv er ettertraktet. Riibe reiser jevnlig til utlandet, på messer eller for å handle mynter.
Et besøk i Chicago for en del år tilbake husker han spesielt:
- Der kom jeg på en auksjon over en norsk 5-krone seddel av svært god kvalitet. Betalte 100 dollar for den, dro tilbake til hotellet for å studere seddelen nærmere. Det gikk ikke lenge før svetten piplet frem i pannen.
Det jeg satt med, var en såkalt Z-seddel og således en av de siste i en produksjonsserie. Verdien på denne var da på omkring 20 000 kroner.
Største øyeblikk
Det hittil største øyeblikk hadde Kjell W. Riibe under en auksjon i sine lokaler i november i fjor. En firedobbel norsk speciedaler gikk under hammeren for 2,6 millioner kroner. Ikke bare var det ny norsk rekord men også ny nordisk rekord for en slik mynt.
- Selv klarte jeg nesten ikke å sitte i ro, sier Riibe som med hånden på hjertet bedyrer at investering i mynter kan være minst like lønnsomt som å investere i aksjer. Mynter lar seg nemlig ikke påvirke av konjunkturene, sier søndagens Sølvsupergjest.
NRK P1, Sølvsuper, Søndag 2. april kl. 07:03.