Musikkbransjen med rekordvekst

Nesten 12.000 nordmenn jobbet i musikkbransjen i 2015. – Nå må regjeringen ta oss mer på alvor, sier ByLarm.

Kygo, Aurora, Marcus og Martinus, Karpe Diem

SUKSESS: Kygo, Aurora, Marcus og Martinus og Karpe Diem er blant Norges største artister.

Foto: Scanpix

En ny rapport fra Music Norway viser at det er gode tider i musikkbransjen i Norge.

Ikke bare har bransjen blitt mer lønnsom, men lønnsomheten vokser raskere enn resten av fastlandsøkonomien og mye raskere enn andre kreative næringer.

I Music Norways nye rapport «Musikkbransjen i Norge 2011 – 2015» står det at:

 • Musikkbransjen hadde en vekst i verdiskaping på 28 prosent på fire år, tre prosentpoeng mer enn fastlandsøkonomien for øvrig
 • Nesten halvparten av veksten skjedde fra 2014 til 2015
 • Veksten var hele 20 prosentpoeng høyere enn for den kreative næringen for øvrig
 • Musikkbransjen omsatte for 10 milliarder kroner i 2015
 • Musikkbransjen sysselsatte 11.665 personer i 2015
 • Hordaland har hatt spesielt høy vekst, både i sysselsetting (75%) og i verdiskaping (62%)

NRK har fått tilgang til rapporten som presenteres av Music Norway i samarbeid med BI torsdag denne uken.

Må tas på alvor som næring

– Det som har skjedd er at musikkbransjen har kommet seg etter problemene med ulovlig nedlasting og svikt i CD-salget, sier Joakim Haugland i musikkbransjefestivalen By:Larm.

– Veldig mange har Spotify og Tidal der de hører mye norsk musikk, flere går på konserter enn før og bransjen er blitt mer profesjonell i alle ledd.

Joakim Haugland i ByLarm

Joakim Haugland i musikkbransjefestivalen By:Larm.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Men alt som er bra kan bli bedre. Det som gjør meg fortvilet er at politikerne fremdeles kun ser på musikkbransjen som kultur – og ikke som en næring.

Haugland understreker at det i prinsippet ikke er noe galt med Kulturdepartementet, men at ByLarm mener næringsministeren også må engasjere i musikkbransjen, nå som den vokser så raskt og sysselsetter så mange flere enn for eksempel oppdrettsnæringen [11665 personer i musikkbransjen i 2015 mot 6200 personer oppdrettsnæringen 2016, journ.anm.]

– Hva betyr dette konkret? Mer penger til musikkbransjen fra staten?

– For By:Larm sin del, ja absolutt. Vi er Nordens største bransjetreff og kanskje det viktigste utstillingsvinduet for norsk musikk. Bransjefolk fra hele verden kommer til oss, men vi mottar kun 900.000 i statlig støtte.

– Men penger er ikke alt. Hele musikkbransjen trenger å bli prioritert og satset på som næring. Her har regjeringen fremdeles lang vei å gå. Hvorfor blir ikke dette for eksempel prioritert i valgkampen? spør Haugland.

Satser som aldri før

– Jeg her helt enig med Haugland i at det burde vært mer oppmerksomhet rundt kreative næringer i valgkampen, fordi kultur gir oss noe å leve for, men kan også gi oss noe å leve av, sier Kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Kulturministeren viser til at kulturell og kreativ næring er blant Europas raskest voksende industrier og garanterer at det kommer til å skapes mange arbeidsplasser innen denne sektoren i Norge også i tiden framover.

– Men når ByLarm ber næringsministeren engasjere seg, kan jeg berolige med at jeg jobber svært tett med henne. Sammen har vi gitt et omfattende oppdrag til Innovasjon Norge som sammen med Startup Norway nå har fått 70 millioner i året for å hjelpe nettopp kulturell og kreativ næring, herunder musikkbransjen.

– Så jeg vil slå fast at aldri før har en norsk regjering satset så hardt på dette feltet som denne.

NRK har også vært i kontakt med Næringsdepartementet, som ikke har anledning til å kommentere saken i kveld.

Kulturstrøm

 • Fastlåst musikerstreik i Chicago

  Ordføreren i Chicago tar initiativ for å løse streiken i Chicago Symphony. Musikerne har streiket i syv uker med krav om høyere lønn. Kravet er blant annet minstelønn på 1,5 millioner kroner. Partene har stått langt fra hverandre, og ordføreren frykter at orkestrets renommé blir skadet. Orkestrets sjefdirigent Riccardo Muti (bildet) har støttet streiken.

  Riccardo Muti og streikende musikere.
  Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
 • Rekordmange klager på Satiriks

  Når Kringkastingsrådet i dag skal ta stilling til 428 klager mot NRK, gjelder 100 av disse humorprogrammet som lager ukentlig satire over nyhetsbildet. Stuntet på miljødemonstrasjonen for barn er blant det som har opprørt publikum. Møtet i Kringkastingsrådet strømmes her.

 • Nytt Prince-album på trappene

  Fans vil snart kunne oppleve hvordan det låter når Prince selv synger sangene han skrev for andre, som Nothing Compares 2 U og Manic Monday. Det melder Variety. Sammen med Warner Bros. Records og strømmetjenesten Tidal vil boet etter artisten slippe et nytt album med tittelen «Originals» på Princes fødselsdag, 7. juni. Det vil inneholde 15 spor med 14 hittil uutgitte låter. Prince døde i april 2016.

  THE ARTIST GIVES ACCEPTANCE SPEECH AT SOUL TRAIN AWARDS
  Foto: Gary Hershorn / Reuters