Hopp til innhold

Musikkåret 2006

Året da operabygget var mer enn i rute, det ble kamp om festival-Norge, nettsalget satt nye rekorder og anmelderne selv fikk terningkast.

DumDum Boys
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hva som var bra og hva som var dårlig er ikke godt å si. I 2006 var nemlig anmelderne selv under lupen med beskyldninger om å heie på sine egne lokale artister og å forherlige norske musikere og artister i det store og hele. Nå revurderes terningkastene i flere aviser - mens artistene kommer seg frem på nye måter.

2006 var året da Internett-lanseringen for alvor skjøt fart og nettsteder som My Space og YouTube hjalp flere nye artister frem. Nå er det definitivt Internett, og ikke nødvendigvis platebutikkene eller festivalene som nye generasjoner oppsøker når de skal følge med.

Kampen om å løfte frem de nye store navnene er hard. I sommer ble det rabalder i festival-Norge da Quartfestivalens frontfigur Toffen Gunnufsen ga seg etter 15 år og startet en ny konkurrerende festival, Hove-festivalen, på Sørlandet.

Med trussel om saksøking fra Quart kunne han og makker Svein Bjørge fra Alarm-festivalen stolt presentere sine første artist på slutten av året.

Opera

 

Operaen
Foto: Lise Åserud, Åserud, Lise / Scanpix

 

De som har fulgt med spent på operabyggingen i Bjørvika har fått flere gladmeldinger. Operaen ligger ikke bare foran tidsskjemaet med et halvt år, bygget kommer også til å koste 500 millioner kroner mindre enn beregnet. Og dermed kan man kanskje fleske til litt ekstra på åpningen der man blant annet får se verdens første opera: Monteverdis ”Orfeo”.

På tampen av året vil nok også mange nordmenn glede seg over at norske musikere og artister er i ferd med å ta halvparten av platesalget. Men forklaringen er nok bare en bekreftelse på at nettmusikken har kommet for å bli - det er nemlig de over 30 som henger igjen og kjøper CD-er - og da er det kjente artistene som dominerer.

Rock

P2s pop- og rockanmelder Svein Terje Torvik er derimot ikke særlig raus i terningkastene når det gjelder rock-året. Det var ganske enkelt et dårlig og kjedelig år, synes han, selv om han fant noen litt mørke elektroniske band fra Norge og Sverige som han likte spesielt godt, blant annet den svenske electronica-duoen The Knifes plate ”Silent Shout” og sangen til Karin Dreijer.

The Knife
Foto: Kim Erlandsen / NRK

 

Verken Motorpsyco eller DumDum Boys har helt innfridd med sine plater, mener Torvik.

- Det har ikke vært direkte dårlig, kanskje bare litt uinspirert. De andre store rockebandene i Norge har enten lagt opp eller ikke gitt ut noe. Vi har talenter, og hvis bare rockerne kunne tørre å ta det litt lenger ut, så kan vi få et godt rocke-år i Norge til neste år.

 

Kulturnytt, NRK P2, 28. desember 2006

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters