Motorpsycho pusser opp

På sitt nye album «Heavy Metal Fruit» rocker Motorpsycho på sedvanlig søkende og progressivt vis, og ekstern produsenthjelp sørger for nødvendig fornyelse.

Heavy Metal Fruit
Foto: presse

I norsk rock er det få, eller kanskje ingen, med en så lang rekke virkelig storslåtte og glitrende album som Motorpsycho. Disse trondheimsrockerne tenker stort, og har alltid landet gigantomanien med stor produktivitet og innovasjon på internasjonalt nivå. 1960- og -70-talls psykedelia og progrock, pur pop og improviserende jazzinspirerte løp turneres elegant fra det ene øyeblikket til det andre. Med nye «Heavy Metal Fruit» skjønner man at Motorpsycho fremdeles er enere på dette her i landet, selv om nyhetens interesse er over for lengst og bandets aller beste musikk ligger 12-15 år tilbake i tid.

Produsent Kåre Vestrheim

Barsk maskulin riffing, vakre atmosfæriske klanger og utflytende støypartier kræsjer sammen i majestetiske crescendoer også på «Heavy Metal Fruit». Det er ofte svært lekkert gjort. Et smart trekk av Motorpsycho denne gangen er at de har hentet inn særdeles kyndig produsenthjelp utenfra, for aller første gang. Kåre Vestrheim har hulpet folk som Marit Larsen, Odd Nordstoga, Hanne Hukkelberg og mange flere til kommersiell og kunstnerisk suksess. Og nå får han også Motorpsycho til å skinne på nytt.

Forfriskende

Med Vestrheim bak spakene er Motorpsycho litt mindre bombastisk og en tanke mer polert, på den gode måten. Og det at det låter bare litt annerledes, er forfriskende. Motorpsycho har vært tro mot soundet sitt i mange år, og denne forsiktige brush upen burde kanskje blitt gjort tre-fire album tidligere.

«Heavy Metal Fruit» er igjen Motorpsycho i langformat – de lengste låtene er på 13 og 21 minutter. Utfordringen blir å holde lytteren fanget. Det klarer de stort sett, blant annet ved å gjøre det som høres ut som spleising av partier med forskjellig opphav, slik Miles Davis og Grateful Dead holdt på for førti år siden. Platen oppleves som en sammenhengende helhet med partier og låter som sklir over i hverandre. Og når trompetist Mathias Eick gjester på «The Getaway Special», blir det et ordentlig stilfullt nikk til Miles.

På hugget

Motorpsycho feiret tjueårsjubileum i 2009, og er meget frampå for tida. Plateselskapet Rune Grammofon er deres nye hjem, og den nye trommeslageren Kenneth Kapstad har nå virkelig funnet sin plass bandet. Av de tre platene de har gitt ut de to siste årene, er «Heavy Metal Fruit» utvilsomt best. Med det heftige høydepunktet «The Bomb-proof Roll and Beyond» klingende i ørene, føles det noenlunde trygt å ønske Motorpsycho til lykke med de neste tjue…

Kulturstrøm

 • «Barn» er årets beste kinofilm

  Prisen for beste norske kinofilm på Amandapris-utdelingen går til «Barn». Filmen er regissert av Dag Johan Haugerud, og den var nominert til halvparten av de 20 prisene som skulle deles ut fredag kveld i Haugesund. «Barn» fikk hele ni priser.

 • Ærespris til Bente Erichsen

  Amandakomiteens ærespris går i år til Bente Erichsen. Hun er produsent, regissør og tidligere styremedlem i Norsk filminstitutt. Prisen ble delt ut av kulturminister Abid Raja på prisutdelingen i Haugesund.

  Bente Erichsen
  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
 • Andra Bræin Hovig rørt til tårer

  – En krevende rolle er et privilegium. Dette var en skikkelig sjau, men kjære talentfulle, stilsikre og vidunderlige Maria – tusen takk for at du valgte meg, sa Andrea Bræin Hovig som vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for hennes rolle i filmen «Håp». Hun takket regissør Maria Sødahl, som har laget filmen om sin egen krefthistorie.

  Andrea Bræin Hovig vant Amandaprisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Håp».
  Foto: Monster