Hopp til innhold

Mot til å glemme

Vi må glemme fortiden for å komme forbi hat og krig, sier PENs visepresident.

Moris Fahri

Moris Fahri på Kapittelfestivalen i Stavanger.

Foto: Anne Cathrine Straume

Et femtitalls mennesker har funnet veien til kjelleren under Petrikirken i Stavanger. På småbordene brenner levende lys, Langs veggen står blide arrangører og selger te, kaffe og småkaker. Stemningen er varm og hyggelig.

Men kveldens tema, som er et samarbeid mellom Kapittel-festivalen og det internasjonale nettverket for fribyforfattere (ICORN), er ikke uproblematisk. "Mot til å glemme" er tittelen, og foredragsholder er Moris Farhi, visepresident i internasjonal PEN. Han er jøde, født i Tyrkia, og har bodd de siste 55 årene av sitt liv i Storbritannia. Han er skribent, essayist og romanforfatter.

Vi må videre

- Hva har det hjulpet nye generasjoner å lage minnesmerker over Holocaust? spør han retorisk. - Det er på tide vi begynner å glemme, så vi kan gå videre og velge livet, og ikke nære hatet og velge døden.

Hukommelse er tema på årets Kapittel-festival i Stavanger. Men hukommelse kan ikke diskuteres uten å ta med glemselen.

- Tidligere generasjoners lidelser blir nærmest glorifisert og helliggjort. Under mottoet "Det må aldri skje igjen!" tvinges vi til å holde hatet ved like. Både jødedom, kristendom og islam skaper en verden som består av "vi"og "de andre", religionene skaper doktriner som definerer noen inn og andre ut.

Menneskelig å huske

Moris Farhi i Stavanger

Moris Farhis foredrag 'Mot til å glemme' satte følelser i sving i Petrikjelleren i Stavanger

Foto: Anne Cathrine Straume, NRK

- Å minnes er menneskelig, det er noe av det som skiller oss fra dyrene. Som den tyske forfatteren Günter Grass har sagt: Hukommelsen er en forbannelse og en velsignelse. Forbannelse fordi den aldri lar vår samvittighet i fred, velsignelse fordi minnene overlever døden.

Jeg vil snu dette og si: Glemsel er menneskelig, det er vårt fremste middel til selvhelbredelse.

Moris Farhi, som er blitt beskyldt for å være naiv, romantiker og selvhatende jøde, minner om sannhetskommisjonens arbeid i Sør-Afrika og avtalen om å sette strek over tidligere tiders urett for ikke å dra volden med seg videre.

Provoserende

Farhis foredrag vekket reaksjoner blant publikum, som ikke nølte med å stille spørsmål. Ikke minst ble Fahri konfrontert med at det er lett å snakke om å glemme overgrep når man sitter i trygge, lille Stavanger. Hvordan skal afghanere og palestinere glemme?

- Vi har alle et ansvar for å gjøre verden til et bedre sted. På et tidspunkt må vi legge overgrep og forurettelse bak oss. Jeg er kanskje radikal, og jeg forfekter ikke at jeg innehar sannheten. Men jeg vil oppfordre til diskusjon, åpne nye muligheter. Til det vil jeg bruke min stemme, sier Moris Farhi, visepresident i internasjonal PEN.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP