Morsomt om et tragisk tema

- En film om et ukomfortabelt og tragisk tema, som angår eller vil angå de fleste av oss, sier Nitimens anmelder om filmen "Innen familien".

Innen familien
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Flere filmer tar opp temaet med alderdom og sykdom, Alzheimer og demens. Om den smertefulle prossen når far, mor eller ektefellen ikke lenger er tilstede mentalt, og er for skrøpelig til å klare seg alene. Om utilstrekkeligheten og den dårlige samvittigheten når den gamle må legges inn på institusjon. Temaet er ukomfortabelt og tragisk, men angår eller vil angå de fleste av oss.

”Innen familien” handler både søskenforhold, alderdom og prosessen mot døden.

Lettere absurd

Innen familien

- Husk nå hva legen sa: å være shopoholic er en alvorlig lidelse.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Regissør og manusforfatter Tamara Jenkins klarer å fortelle en slik historie humoristisk, intelligent og lettere absurd. ”Innen familien” er en meget velspilt dramakomedie med talentfulle Philip Seymor Hoffman og Laura Linney i hovedrollene som søskenparet Savages.

Familien Savages har liten kontakt med hverandre og lever atskilte liv. Søsknene Wendy og Jon er tidlig i 40 årene.

Hun er en aspirerende men mislykket dramatiker med et frustrerende forhold til sin gifte nabo. Broren Jon er en intellektuell og tilsynelatende vellykket professor.

Komplisert familieforhold

Gamle far fører en ubekymret livstil med sin velstående kjæreste i pensjonistbyen Sun City. En dag ringer telefonen hos Wendy, far ter seg aggressivt og besynderlig, han skriver frekke bannord på doveggen med sin egen avføring. Far er blitt dement.

Innen familien

Philip Seymor Hoffman og Laura Linney, sammen med sin gamle far spilt av Philip Bosco.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Når kjæresten til far dør midt i en manikyrbehandling, selger slektningene huset og kaster ut far.

Dermed får søsknene tilværelsen snudd opp ned. De må ta ansvar for far og må få orden på sitt eget kompliserte familieforhold. Det fører til mye kaos og ganske vittige situasjoner.

Filmens styrke er små perler av øyeblikk og skarpt observerte situasjoner. En glimrende spilt, klok tenkt og humoristisk fortalt historie.

Terningkast 4

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter