Morsomt om et tragisk tema

- En film om et ukomfortabelt og tragisk tema, som angår eller vil angå de fleste av oss, sier Nitimens anmelder om filmen "Innen familien".

Innen familien
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Flere filmer tar opp temaet med alderdom og sykdom, Alzheimer og demens. Om den smertefulle prossen når far, mor eller ektefellen ikke lenger er tilstede mentalt, og er for skrøpelig til å klare seg alene. Om utilstrekkeligheten og den dårlige samvittigheten når den gamle må legges inn på institusjon. Temaet er ukomfortabelt og tragisk, men angår eller vil angå de fleste av oss.

”Innen familien” handler både søskenforhold, alderdom og prosessen mot døden.

Lettere absurd

Innen familien

- Husk nå hva legen sa: å være shopoholic er en alvorlig lidelse.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Regissør og manusforfatter Tamara Jenkins klarer å fortelle en slik historie humoristisk, intelligent og lettere absurd. ”Innen familien” er en meget velspilt dramakomedie med talentfulle Philip Seymor Hoffman og Laura Linney i hovedrollene som søskenparet Savages.

Familien Savages har liten kontakt med hverandre og lever atskilte liv. Søsknene Wendy og Jon er tidlig i 40 årene.

Hun er en aspirerende men mislykket dramatiker med et frustrerende forhold til sin gifte nabo. Broren Jon er en intellektuell og tilsynelatende vellykket professor.

Komplisert familieforhold

Gamle far fører en ubekymret livstil med sin velstående kjæreste i pensjonistbyen Sun City. En dag ringer telefonen hos Wendy, far ter seg aggressivt og besynderlig, han skriver frekke bannord på doveggen med sin egen avføring. Far er blitt dement.

Innen familien

Philip Seymor Hoffman og Laura Linney, sammen med sin gamle far spilt av Philip Bosco.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Når kjæresten til far dør midt i en manikyrbehandling, selger slektningene huset og kaster ut far.

Dermed får søsknene tilværelsen snudd opp ned. De må ta ansvar for far og må få orden på sitt eget kompliserte familieforhold. Det fører til mye kaos og ganske vittige situasjoner.

Filmens styrke er små perler av øyeblikk og skarpt observerte situasjoner. En glimrende spilt, klok tenkt og humoristisk fortalt historie.

Terningkast 4

Kulturstrøm

 • Ny leder i PEN

  Kjersti Løken Stavrum ble valgt til ny leder i Norsk PEN på organisasjonens årsmøte 24. april. Hun er tidligere redaktør og journalist i en rekke publikasjoner, herunder Aftenposten (A-magasinet og Aften), samt tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Kjersti Løken Stavrum tar over ledervervet etter William Nygaard, tidligere administrerende direktør i Aschehoug. PEN er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon.

 • Innslag av simpel poesi

  I den japanske filmen «Reisen til Yoshino» møter vi flere mennesker som har ulike grunner til å oppsøke skogens krefter. Litt for ofte nærmer utførelsen av det spirituelle tankegodset seg grensen til noe corny og kunstig, mener NRKs filmanmelder Sigurd Vik og gir terningkast 4.

  Masatoshi Nagase og Juliette Binoche i «Reisen til Yoshino» 
  Foto: Fidalgo Filmdistribusjon
 • Sting med eget show

  Artisten Sting går i fotsporene til Elvis Presley, Celine Dion og Britney Spears og får eget show i Las Vegas. Showet skal inneholde en rekke hitlåter fra hans 40 år lange karriere, og skal ha premiere på Caesar's Palace i mai neste år.