NRK Meny
Normal

Morsomt om et tragisk tema

- En film om et ukomfortabelt og tragisk tema, som angår eller vil angå de fleste av oss, sier Nitimens anmelder om filmen "Innen familien".

Innen familien
Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Flere filmer tar opp temaet med alderdom og sykdom, Alzheimer og demens. Om den smertefulle prossen når far, mor eller ektefellen ikke lenger er tilstede mentalt, og er for skrøpelig til å klare seg alene. Om utilstrekkeligheten og den dårlige samvittigheten når den gamle må legges inn på institusjon. Temaet er ukomfortabelt og tragisk, men angår eller vil angå de fleste av oss.

”Innen familien” handler både søskenforhold, alderdom og prosessen mot døden.

Lettere absurd

Innen familien

- Husk nå hva legen sa: å være shopoholic er en alvorlig lidelse.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Regissør og manusforfatter Tamara Jenkins klarer å fortelle en slik historie humoristisk, intelligent og lettere absurd. ”Innen familien” er en meget velspilt dramakomedie med talentfulle Philip Seymor Hoffman og Laura Linney i hovedrollene som søskenparet Savages.

Familien Savages har liten kontakt med hverandre og lever atskilte liv. Søsknene Wendy og Jon er tidlig i 40 årene.

Hun er en aspirerende men mislykket dramatiker med et frustrerende forhold til sin gifte nabo. Broren Jon er en intellektuell og tilsynelatende vellykket professor.

Komplisert familieforhold

Gamle far fører en ubekymret livstil med sin velstående kjæreste i pensjonistbyen Sun City. En dag ringer telefonen hos Wendy, far ter seg aggressivt og besynderlig, han skriver frekke bannord på doveggen med sin egen avføring. Far er blitt dement.

Innen familien

Philip Seymor Hoffman og Laura Linney, sammen med sin gamle far spilt av Philip Bosco.

Foto: Foto/Copyright: SF Norge AS

Når kjæresten til far dør midt i en manikyrbehandling, selger slektningene huset og kaster ut far.

Dermed får søsknene tilværelsen snudd opp ned. De må ta ansvar for far og må få orden på sitt eget kompliserte familieforhold. Det fører til mye kaos og ganske vittige situasjoner.

Filmens styrke er små perler av øyeblikk og skarpt observerte situasjoner. En glimrende spilt, klok tenkt og humoristisk fortalt historie.

Terningkast 4

Kulturstrøm

  • Vant pris under Oslo Runway

    Designerduoen Harald Lunde Helgesen og Ida Falck Øien bak klesmerket Haik vant designprisen under avslutningen av Oslo Runway, skriver VG. Årets nominerte var Bror August, HAiKw/, Merilin Kolk, O-F-C og Søster Studio.

  • Den første filmplakaten

    Verdens første filmplakat skal selges på auksjon. Plakaten er for den første visningen av Lumière-brødrenes filmer i Paris in 1895, og markere dermed starten på den moderne filmepoken, skriver The Guardian. Plakaten er designet av Henri Brispot, og viser publikum på vei til å se bevegelige bilder på skjerm for aller første gang. Plakaten forventes solgt for over en halv million kroner.