Moro med kuler

Boccia, boules eller petanque? Og hva er egentlig forskjellen? Enkelt å lære, enkelt å spille, gøy å være med på! Få en opplæring i spillet som for tiden spilles i parker over hele landet.

Petanque
Foto: Scanpix

 

Boccia, boule og petanque er uttrykk vi bruker litt om hverandre her i Norge. Alle er imidlertid navn på utendørs kulespill der man kaster eller triller kuler av metall eller kunststoff etter en mindre kule som er kastet ut på forhånd.

For å oppklare navneforvirringen først: Boule er det franske fellesnavn for denne typen kulespill. Mest kjent i Norge er italienske boccia, selv om petanque er klart størst på verdensbasis.

Hovedforskjellen mellom mange av disse spillene er utkastet. I petanque skal man stå stille innenfor en ring inntil kulen har landet mens man i enkelte andre spill kaster kulen mens man løper. Ordet petanque er utledet av ”stå med bena sammen”.

Slik spiller man

Siden nordmenn allerede ser ut til å ha valgt sin favoritt, fokuserer vi på det. Slik spiller du boccia:

 

World Petanque tournament i Marseille
Foto: Gerard Julien / Scanpix

Man kan spille boccia to mot to eller som to lag. Målet er å komme nærmest den lille kulen, eller målkulen som den ofte kalles, som kastes ut før spillet begynner. Det er tillatt å kaste direkte på andre kuler eller på målkulen for å slå disse vekk.

Spilleren eller laget som ligger nærmest målkulen når alle kuler er kastet, får ett poeng for hver kule nærmere målkulen enn motstanderens nærmeste.

Du kan lese mer om denne typen kulespill hos Norges Petanqueforbund  

Ut i sommersolen og prøv selv!

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK