NRK Meny
Normal

Moro med kuler

Boccia, boules eller petanque? Og hva er egentlig forskjellen? Enkelt å lære, enkelt å spille, gøy å være med på! Få en opplæring i spillet som for tiden spilles i parker over hele landet.

Petanque
Foto: Scanpix

 

Boccia, boule og petanque er uttrykk vi bruker litt om hverandre her i Norge. Alle er imidlertid navn på utendørs kulespill der man kaster eller triller kuler av metall eller kunststoff etter en mindre kule som er kastet ut på forhånd.

For å oppklare navneforvirringen først: Boule er det franske fellesnavn for denne typen kulespill. Mest kjent i Norge er italienske boccia, selv om petanque er klart størst på verdensbasis.

Hovedforskjellen mellom mange av disse spillene er utkastet. I petanque skal man stå stille innenfor en ring inntil kulen har landet mens man i enkelte andre spill kaster kulen mens man løper. Ordet petanque er utledet av ”stå med bena sammen”.

Slik spiller man

Siden nordmenn allerede ser ut til å ha valgt sin favoritt, fokuserer vi på det. Slik spiller du boccia:

 

World Petanque tournament i Marseille
Foto: Gerard Julien / Scanpix

Man kan spille boccia to mot to eller som to lag. Målet er å komme nærmest den lille kulen, eller målkulen som den ofte kalles, som kastes ut før spillet begynner. Det er tillatt å kaste direkte på andre kuler eller på målkulen for å slå disse vekk.

Spilleren eller laget som ligger nærmest målkulen når alle kuler er kastet, får ett poeng for hver kule nærmere målkulen enn motstanderens nærmeste.

Du kan lese mer om denne typen kulespill hos Norges Petanqueforbund  

Ut i sommersolen og prøv selv!