Moro med kuler

Boccia, boules eller petanque? Og hva er egentlig forskjellen? Enkelt å lære, enkelt å spille, gøy å være med på! Få en opplæring i spillet som for tiden spilles i parker over hele landet.

Petanque
Foto: Scanpix

 

Boccia, boule og petanque er uttrykk vi bruker litt om hverandre her i Norge. Alle er imidlertid navn på utendørs kulespill der man kaster eller triller kuler av metall eller kunststoff etter en mindre kule som er kastet ut på forhånd.

For å oppklare navneforvirringen først: Boule er det franske fellesnavn for denne typen kulespill. Mest kjent i Norge er italienske boccia, selv om petanque er klart størst på verdensbasis.

Hovedforskjellen mellom mange av disse spillene er utkastet. I petanque skal man stå stille innenfor en ring inntil kulen har landet mens man i enkelte andre spill kaster kulen mens man løper. Ordet petanque er utledet av ”stå med bena sammen”.

Slik spiller man

Siden nordmenn allerede ser ut til å ha valgt sin favoritt, fokuserer vi på det. Slik spiller du boccia:

 

World Petanque tournament i Marseille
Foto: Gerard Julien / Scanpix

Man kan spille boccia to mot to eller som to lag. Målet er å komme nærmest den lille kulen, eller målkulen som den ofte kalles, som kastes ut før spillet begynner. Det er tillatt å kaste direkte på andre kuler eller på målkulen for å slå disse vekk.

Spilleren eller laget som ligger nærmest målkulen når alle kuler er kastet, får ett poeng for hver kule nærmere målkulen enn motstanderens nærmeste.

Du kan lese mer om denne typen kulespill hos Norges Petanqueforbund  

Ut i sommersolen og prøv selv!

Kulturstrøm

 • Seriemorder på kinotoppen

  Den nye «Halloween»-filmen dro inn 77,5 millioner dollar åpningshelgen. Det holdt til førsteplass på kinotoppen. Filmen har også den beste åpningen for en film med en kvinne på over 55 år i hovedrollen, og rekorden for filmer i denne skrekkserien. «Halloween» er en direkte oppfølger til John Carpenters klassiske film fra 1978 (NTB)

  Jamie Lee Curtis
  Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix
 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP