Mormor rømmer til storfamilien

Mormor rømmer fra gamlehjemmet til barnebarna, som lever i en moderne storfamilie. I film-musikalen «Mormor og de åtte ungene» er det dine og mine barn, og et felles i magen.

Mormor og de åtte ungene

Disse spiller i den nye film-musikalen: Hedda Kanutte Grytten og Ada Elektra Grytten (Milly og Mina), Amund Wiegand Blakstvedt (Mads), Emma Spetalen Magnusson (Marte), Frida Hellen (Maren), Arnold Efraim Vogt Granqvist (Martin), Ingrid Bolsø Berdal, Petronella Nygaard (Mona) og Thomas Bye

Foto: Carl Christian Raabe

I en park i Oslo er Lisa Marie Gamlem i gang med opptakene til sin aller første spillefilm. Men det er arvesølvet hun tar tak i, når hun lager musikal og film av Anne-Cath. Vestlys «Mormor og de åtte ungene».

Regissør Lisa Marie Gamlem

Regissør Lisa Marie Gamlem

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Det har ikke vært laget så mange fullblods norske musikaler. Formen tilfører ny energi og nytt innhold til en klassisk perle, sier hun.

Morten i magen

I samråd med Anne-Cath. Vestlys sønn, Jo Vestly, har hun forandret litt på den store kjernefamilien. Det er dine barn og mine barn, og det felles kjærlighetsbarnet, Morten Minstemann, ligger fortsatt i mors mage.

Mor spilles av Ingrid Bolsø Berdal, og Thomas Bye er mors kjæreste Are.

– Det blir flere forviklinger i en moderne familie, sier Lisa Marie Gamlem.

– Ærefrykt og dyp glede

Marit Opsahl Grefberg

Marit Opsahl Grefberg

Historien om mormor og de åtte ungene i byen er filmatisert én gang tidligere, i 1977, med Anne-Cath. Vestly selv i hovedrollen som mormor. I den nye filmen har Marit Opsahl Grefberg tatt utfordringen på strak arm.

– Jeg føler at jeg har fått en stor oppgave. Det er litt skummelt, og mye hardt arbeid, men det fyller meg med dyp glede, sier hovedrolleinnehaveren, som er amatørskuespiller.

– Med en gang jeg så Marit tenkte jeg: Der kommer mormor, sier Gamlem.

– Har ikke sett filmen

Amatørskuespilleren har spilt mormor før, da med Anne-Cath. Vestly på sidelinjen som regissør og rådgiver.

Anne-Cath. Vestly

Anne-Cath. Vestly

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Hun var tilbakeholdende med å fortelle meg hvordan jeg skulle tolke rollen, og på det tidspunkt hadde hun selv ikke spilt mormor, verken på film eller teater, forteller Grefberg.

Filmen fra 1977, med forfatteren i hovedrollen som mormor, har hun med vilje latt være å se på nytt.

– Jeg må jo finne fram til det som bor i meg selv først og fremst. Men jeg føler at jeg har med meg Anne-Cath. Vestly hele tiden. Manuset og ideen. Alt er hennes, sier hun.

I det virkelige liv er hun mormor til fire og farmor til én. – Jeg er nok som moderne besteforeldre flest, nokså travel, sier Grefberg.

Hun varmer seg litt på tanken om at hun var den første som spilte mormor på en scene. Da det senere ble Anne-Cath. Vestlys tur, sendte jeg et kort til henne hvor det sto:

«Trenger du råd, så ta kontakt. Lykke til!» Det var morsomt, sier Marit Opsahl Grefberg.

Mormor og de åtte ungene

Mormor spilles av Marit Opsahl Grefberg

Foto: Carl Christian Raabe

Musikalen og filmen «Mormor & de 8 ungene » skal pågå i Oslo-området frem til slutten av oktober. Den får premiere høsten 2013.

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.