NRK Meny
Normal

Nobelprisvinneren Patrick Modiano: – Trodde aldri dette ville skje meg

Den franske forfatteren Patrick Modiano (69) sier i sitt første intervju som nobelprisvinner at han fikk overrakt den gledelige nyheten på gaten og at han er svært rørt.

Nobelprisvinneren i litteratur med brilelr på pressekonferanse

Den mediesky forfatteren og nå nobelprisvinneren Patrick Modiano smilte fornøyd under dagens pressekonferanse i Paris.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

– Jeg hadde aldri forventet dette, jeg trodde aldri jeg skulle få nobelprisen i litteratur. Det har virkelig rørt meg, og prisen har gjort meg veldig emosjonell, sier Modiano i et intervju gjort til nobelprisens nettside.

Det er det første intervjuet Modiano gir etter at han torsdag klokken 13.00 ble tildelt nobelprisen i litteratur og åtte millioner svenske kroner.

Patrick Modiano er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, og har skrevet over 30 romaner, men kun et fåtall er oversatt til norsk.

Nobelkomiteen beskriver 69-åringen som «vår tids Marcel Proust».

  • Les mer om prisvinneren her!

Fikk nyheten på gaten

I intervjuet forteller den ferske prisvinneren at det var på gaten i Paris, i nærheten av Jardin de Luxembourg for å være helt eksakt, at datteren gav ham beskjeden over mobiltelefonen.

– Jeg ble ekstra glad ettersom jeg har et svensk barnebarn. Jeg dediserer denne prisen til ham, den kommer tross alt fra hans land, sier forfatteren, som har to døtre og ett barnebarn.

På en pressekonferanse etter tildelingen var kjent fortalte forfatteren at det nesten var som om han så det hele utenfra.

– Det var som at jeg var løsrevet fra det hele og at prisen ble gitt til en dobbeltgjenger med mitt navn.

Modiano, som ble født i Boulogne-Billancourt i 1945, har skrevet bøker siden han var i 20-årene. Forfatteren har flamsk-jødisk bakgrunn, og skriver romaner om andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bok av Patrick Modiano utstilt i en bokhandel i Paris

Det tok ikke veldig lang tid før Patrick Modianos siste bok ble utstilt i bokhandlene i Paris.

Foto: BORIS HORVAT / Afp

Vil feire med sitt svenske barnebarn

I intervjuet forteller Patrick Modiano at han selv har inntrykk av at han skriver den samme boken om og om igjen.

Nå som du blir verdensberømt, hvilken bok vil du anbefale publikum å lese?

– Jeg tror alltid det vil være den siste boken jeg har skrevet, sier han og refererer til sitt siste verk Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier.

69-åringen planlegger å feire den store prisen med familien, blant annet sitt svenske barnebarn.

Bøkene kommer på nytt

Litteraturkritiker Marta Norheim kalte valget av prisvinneren en veldig stor overraskelse. Det er forlaget Cappelen Damm som har ham i sin «stall». Ingen av bøkene er i øyeblikket tilgjengelige. Det hindret dem ikke i å feire tidligere i dag.

– Vi er overrasket og utrolig lykkelig, og synes det er fantastisk at en av våre forfattere har fått prisen. Nå kommer disse bøkene på nytt, og vi kommer til å utgi flere av hans titler, fortalte forlagssjef Anne Fløtaker til NRK fra bokmessa i Frankfurt.