Hopp til innhold

Minnesmerker (R)

Når det skjer noe stort oppstår behovet for å minnes.
Kina slott på Drottningholmen i Stockholm er en påminnelse om Sveriges storhet.
Orkesterjournalen festet Sveriges jazzlegender til papiret med trykksverte.

Orkesterjournalen
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Stockholm del 7. 24.10.2009

Se: Jazz og filosofi i Stockholm del 7

Bildeserie: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

To sider av samme sak
Jeg tror det er enkelt å komme til enighet om at det å feste inntrykk på papiret og det å bygge et monument er to sider av samme sak, nemlig vårt behov for å holde fast på noe i den flyktige tiden vi mennesker er kastet inn i.
2. juni 1739 samlet Carl von Linné noen forskerkolleger på Riddarhuset i Stockholm og stiftet det svenske vitenskapsakademiet; Kungliga Vetenskapsakademin . De startet samtidig et eget tidsskrift: « Vetenskapsakademins handligar ».

Orkesterjournalen , verdens eldste, ennå levende jazztidskrift begynte egentlig som en informasjonsseddel for Nordiska Musikförlagets produkter i 1933. Samme år besøkte forresten Louis Armstrong Stockholm. To år senere ble Nils Hellström ansatt som redaktør – og Hellström hadde store planer for Orkesterjournalen.


Amerikansk jazz til svenske lesere
Hellström hadde vært i Amerika. Han hadde besøkt jazzklubber, hørt nymoderne swing – og dette skrev han om i OJ. Journalen hadde et opplag på åtte-ti tusen kopier hver måned. Og ble lest av alvorlige unge menn med stor interesse for blåserekker, improvisasjon og «negermusikk», på samme måte som tidsskriftet om Vetenskapsakademiens handlingar ble studert av alvorlige unge menn med velutviklet interesse for blodomløpet, fauna og flora to hundre år tidligere.

Putte Wickman
Blant Orkesterjournalens lesere var helt sikkert klarinettisten Putte Wickmann (1924 -2006). Wickman var med i det berømte Parisorkestern som vakte stor oppmerksomhet på jazzfestivalen i Paris i 1949 der blant andre Charlie Parker og Miles Davis deltok.

Nedenfor spiller Wickman klarinett og Lisa Nilsson framfører udødelige Unforgettable:


Rune Gustafsson:
Som Putte Wickman er også Rune Gustafsson (1933) selvlært. Mange husker ham for samspillet med Jan Johansson og Arne Dommnerus, nedenfor ser vi Gustafsson i samspill med tenoristlegenden Zoot Sims og bassist Red Mitchel hjemme i stua hos Mitchell i Stockholm


Musikken:

1: Seven Steps to Heaven

2: Younger than Springtime

Kulturstrøm

 • Skuespiller Joe Turkel er død

  Han ble 94 år gammel og døde på sykehus i Santa Monica, California, mandag, skriver The Hollywood Reporter.

  Turkel er kjent fra blant annet Ondskapens hotell, Blade Runner, og King Rat.

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.