Minnesmerker (R)

Når det skjer noe stort oppstår behovet for å minnes.
Kina slott på Drottningholmen i Stockholm er en påminnelse om Sveriges storhet.
Orkesterjournalen festet Sveriges jazzlegender til papiret med trykksverte.

Orkesterjournalen
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Stockholm del 7. 24.10.2009

Se: Jazz og filosofi i Stockholm del 7

Bildeserie: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

To sider av samme sak
Jeg tror det er enkelt å komme til enighet om at det å feste inntrykk på papiret og det å bygge et monument er to sider av samme sak, nemlig vårt behov for å holde fast på noe i den flyktige tiden vi mennesker er kastet inn i.
2. juni 1739 samlet Carl von Linné noen forskerkolleger på Riddarhuset i Stockholm og stiftet det svenske vitenskapsakademiet; Kungliga Vetenskapsakademin . De startet samtidig et eget tidsskrift: « Vetenskapsakademins handligar ».

Orkesterjournalen , verdens eldste, ennå levende jazztidskrift begynte egentlig som en informasjonsseddel for Nordiska Musikförlagets produkter i 1933. Samme år besøkte forresten Louis Armstrong Stockholm. To år senere ble Nils Hellström ansatt som redaktør – og Hellström hadde store planer for Orkesterjournalen.


Amerikansk jazz til svenske lesere
Hellström hadde vært i Amerika. Han hadde besøkt jazzklubber, hørt nymoderne swing – og dette skrev han om i OJ. Journalen hadde et opplag på åtte-ti tusen kopier hver måned. Og ble lest av alvorlige unge menn med stor interesse for blåserekker, improvisasjon og «negermusikk», på samme måte som tidsskriftet om Vetenskapsakademiens handlingar ble studert av alvorlige unge menn med velutviklet interesse for blodomløpet, fauna og flora to hundre år tidligere.

Putte Wickman
Blant Orkesterjournalens lesere var helt sikkert klarinettisten Putte Wickmann (1924 -2006). Wickman var med i det berømte Parisorkestern som vakte stor oppmerksomhet på jazzfestivalen i Paris i 1949 der blant andre Charlie Parker og Miles Davis deltok.

Nedenfor spiller Wickman klarinett og Lisa Nilsson framfører udødelige Unforgettable:


Rune Gustafsson:
Som Putte Wickman er også Rune Gustafsson (1933) selvlært. Mange husker ham for samspillet med Jan Johansson og Arne Dommnerus, nedenfor ser vi Gustafsson i samspill med tenoristlegenden Zoot Sims og bassist Red Mitchel hjemme i stua hos Mitchell i Stockholm


Musikken:

1: Seven Steps to Heaven

2: Younger than Springtime

Kulturstrøm

 • Janelle Monáe signerer filmavtale

  Sangeren, låtskriveren, rapperen og skuespilleren Janelle Monáe har inngått en avtale med Universal Pictures gjennom sitt eget selskap Wondaland Pictures. De to selskapene vil fokusere på «underrepresenterte stemmer og banebrytende perspektiver», skriver Pitchfork.

  Janelle Monáe på Øyafestivalen
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Ingen Bokhandlerpris til nynorsk

  Bokhandlerprisen har aldri gått til en nynorskforfatter. Alle de ti nominerte bøkene i år er skrevet på bokmål. I dag er det 37. gang prisen deles ut. – Dette vitner om ignoranse, sier Frode Grytten til Dagsavisen. Forfatteren fra Odda var nominert for to år siden. – Diskrimineringen og marginaliseringen av nynorsk finnes ennå, og gir seg utslag som dette, uttaler han. Bokhandlerprisen går til en av årets skjønnlitterære bøker.

  Forfatter Frode Grytten hjemme i Odda.
  Foto: Anders Malm / NRK
 • Takket seg selv for innsatsen

  Rapperen Snoop Dogg fikk sin stjerne på Hollywood Walk of Fame i går kveld, og benyttet anledningen til å takke seg selv. – Jeg vil takke meg for å ha hatt tro på meg selv, og for å ha jobbet så hardt alle disse årene. Jeg takker meg fordi jeg alltid prøver å gi mer enn jeg får og gjøre mer rett enn galt. Jeg vil takke meg selv for alltid å være meg selv, sa han under seremonien, ifølge Reuters. Snoop Dog takket også rapmogul Dr.Dre for å ha gitt han muligheten til å gi ut musikken sin. – Han hadde tro på meg, og så ikke ned på meg.

  Snoop Dog får Hollywood-stjerne
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix