NRK Meny
Normal

Minnesmerker (R)

Når det skjer noe stort oppstår behovet for å minnes.
Kina slott på Drottningholmen i Stockholm er en påminnelse om Sveriges storhet.
Orkesterjournalen festet Sveriges jazzlegender til papiret med trykksverte.

Orkesterjournalen
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Jazz og filosofi i Stockholm del 7. 24.10.2009

Se: Jazz og filosofi i Stockholm del 7

Bildeserie: Jazz og filosofi i Stockholm 2009

To sider av samme sak
Jeg tror det er enkelt å komme til enighet om at det å feste inntrykk på papiret og det å bygge et monument er to sider av samme sak, nemlig vårt behov for å holde fast på noe i den flyktige tiden vi mennesker er kastet inn i.
2. juni 1739 samlet Carl von Linné noen forskerkolleger på Riddarhuset i Stockholm og stiftet det svenske vitenskapsakademiet; Kungliga Vetenskapsakademin . De startet samtidig et eget tidsskrift: « Vetenskapsakademins handligar ».

Orkesterjournalen , verdens eldste, ennå levende jazztidskrift begynte egentlig som en informasjonsseddel for Nordiska Musikförlagets produkter i 1933. Samme år besøkte forresten Louis Armstrong Stockholm. To år senere ble Nils Hellström ansatt som redaktør – og Hellström hadde store planer for Orkesterjournalen.


Amerikansk jazz til svenske lesere
Hellström hadde vært i Amerika. Han hadde besøkt jazzklubber, hørt nymoderne swing – og dette skrev han om i OJ. Journalen hadde et opplag på åtte-ti tusen kopier hver måned. Og ble lest av alvorlige unge menn med stor interesse for blåserekker, improvisasjon og «negermusikk», på samme måte som tidsskriftet om Vetenskapsakademiens handlingar ble studert av alvorlige unge menn med velutviklet interesse for blodomløpet, fauna og flora to hundre år tidligere.

Putte Wickman
Blant Orkesterjournalens lesere var helt sikkert klarinettisten Putte Wickmann (1924 -2006). Wickman var med i det berømte Parisorkestern som vakte stor oppmerksomhet på jazzfestivalen i Paris i 1949 der blant andre Charlie Parker og Miles Davis deltok.

Nedenfor spiller Wickman klarinett og Lisa Nilsson framfører udødelige Unforgettable:


Rune Gustafsson:
Som Putte Wickman er også Rune Gustafsson (1933) selvlært. Mange husker ham for samspillet med Jan Johansson og Arne Dommnerus, nedenfor ser vi Gustafsson i samspill med tenoristlegenden Zoot Sims og bassist Red Mitchel hjemme i stua hos Mitchell i Stockholm


Musikken:

1: Seven Steps to Heaven

2: Younger than Springtime

Kulturstrøm

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.

  • Maler for åpen scene

    I hele april har ni kunstnere fra ulike steder i verden bodd sammen og hatt Galleri Ramfjord i Oslo som sitt atelier. Anledningen for kunstmønstringa er galleriets 20-årsjubileum, forteller innehaver og daglig leder Elisabeth Ramfjord. I galleriets åpningstid kan besøkene kan se kunstnerne i arbeid, og resultatene kan sees i utstilling fra 5.–20. mai.(NTB)

    Laster Instagram-innhold