Metallica på Spotify etter mange års motstand

12 år etter at Metallica saksøkte Napster for å dele platene deres, har de omsider sagt ja til gjøre musikken sin tilgjengelig på nett.

Sean Parker og Lars Ulrich

Metallica-trommis Lars Ulrich møtte i dag Spotify-styremedlem og Napster-grunnlegger Sean Parker, mannen de saksøkte for 12 år siden.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

I 2000 saksøkte de amerikanske heavyrockerne, anført av sin danskfødte trommeslager Lars Ulrich, nettstedet Napster for å tillate brukerne å bytte bandets plater på nettet.

Nå har bandet endret syn på gratis strømming og deling av musikk, og torsdag kveld lå alle deres album tilgjengelig på strømmetjenesten Spotify.

– Vi har alltid forsøkt å ha kontroll over måten vi presenterer musikken vår på. Det er årsaken til at vi først ville se hvordan digitale forhandlere og strømmetjenester fungerer. Vi synes det er fett å slippe musikken vår løs via Spotify, sier Ulrich.

Han dukket opp på scenen i New York torsdag sammen med Spotify-sjefen Daniel Ek og Sean Parker som Ulrich i sin tid røk uklar med. Parker er nemlig mannen som grunnla fildelingstjenesten Napster. I dag er han styremedlem i Spotify.

Metallica ble grunnlagt i 1981, og har solgt over 100 millioner plater. Som et av verdens største metalband kommer nyheten om at musikken blir tilgjengelig på Spotify til å glede en rekke fans.

Metallica offentliggjorde også nylig at de nå eier alle sine originalopptak, inkludert filmer. Bandet har også lansert sitt uavhengige plateselskapet Blackened Recordings.

Music-Metallica-Spotify James Hetfield, Kirk Hammett

Metallica har solgt 100 millioner plater, og er også et popukært liveband som har besøkt Norge en rekke ganger.

Foto: Barry Brecheisen / Ap

Kulturstrøm

 • Ikke pride-flagg ved Stortinget

  Det blir ikke flagget med regnbueflagg på Stortinget under Oslo Pride og paraden på lørdag. Det har Stortingets presidentskap besluttet i ettermiddag. Stortingspresidenten sier at de holder seg til Stortingets flaggreglement som ble vedtatt i mai.

 • Svaner på nytt kommunevåpen

  Tysfjord kommunestyre vedtok 20.juni innstillingen om at svaneparet fra den anslagsvis 9000 år gamle helleristningen på Leiknes som motiv i kommunevåpenet. Dermed har både sittende kommunestyre i Hamarøy og i Tysfjord vedtatt nytt kommunevåpen, slik forskriftene krever.

  Kommunevåpen Hamarøy
 • Ralph Lauren slått til æresridder

  Det er første gang en amerikansk motedesigner blir slått til æresridder, som er Storbritannias høyeste æresbevis. Den 79 år gamle designeren har vært sterk inspirert av klassisk britisk stil. Ralph Lauren mottok tittelen fra Prins Charles i en intim seremoni på Buckingham Palace.

  Prins Charles deler ut æresbeviset til Ralph Lauren
  Foto: Victoria Jones / AP