Metallica på Spotify etter mange års motstand

12 år etter at Metallica saksøkte Napster for å dele platene deres, har de omsider sagt ja til gjøre musikken sin tilgjengelig på nett.

Sean Parker og Lars Ulrich

Metallica-trommis Lars Ulrich møtte i dag Spotify-styremedlem og Napster-grunnlegger Sean Parker, mannen de saksøkte for 12 år siden.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

I 2000 saksøkte de amerikanske heavyrockerne, anført av sin danskfødte trommeslager Lars Ulrich, nettstedet Napster for å tillate brukerne å bytte bandets plater på nettet.

Nå har bandet endret syn på gratis strømming og deling av musikk, og torsdag kveld lå alle deres album tilgjengelig på strømmetjenesten Spotify.

– Vi har alltid forsøkt å ha kontroll over måten vi presenterer musikken vår på. Det er årsaken til at vi først ville se hvordan digitale forhandlere og strømmetjenester fungerer. Vi synes det er fett å slippe musikken vår løs via Spotify, sier Ulrich.

Han dukket opp på scenen i New York torsdag sammen med Spotify-sjefen Daniel Ek og Sean Parker som Ulrich i sin tid røk uklar med. Parker er nemlig mannen som grunnla fildelingstjenesten Napster. I dag er han styremedlem i Spotify.

Metallica ble grunnlagt i 1981, og har solgt over 100 millioner plater. Som et av verdens største metalband kommer nyheten om at musikken blir tilgjengelig på Spotify til å glede en rekke fans.

Metallica offentliggjorde også nylig at de nå eier alle sine originalopptak, inkludert filmer. Bandet har også lansert sitt uavhengige plateselskapet Blackened Recordings.

Music-Metallica-Spotify James Hetfield, Kirk Hammett

Metallica har solgt 100 millioner plater, og er også et popukært liveband som har besøkt Norge en rekke ganger.

Foto: Barry Brecheisen / Ap

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP