Mer penger til humaniora

Vi har stort behov for mer kunnskap om hvordan menneskers forståelse, holdninger, handlinger og kultur påvirker samfunnsutviklingen, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen: – Vi trenger den humanistiske forskningen med på laget for å løse de store samfunnsutfordringene. Derfor gir forskningsrådet humanistisk forskning et løft. Økonomisk innebærer det økning på 176 millioner kroner ut fra dagens nivå. Denne satsinga er ei oppfølging av regjeringens humanioramelding som kom i mars 2017. (Forskningsrådet)

Humaniorameldingen
Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Kulturstrøm

 • Fiolinist vil gi bort 700 tonn stål

  Den nederlandske fiolinisten og orkesterlederen André Rieu har noen stillas til overs etter en konsert, som han gjerne vil donere til restaureringsarbeidet med Notre Dame, skriver The Strad. 700 tonn stålstillas ble brukt da han gjenskapte Wiens slott Schönbrunn i nær naturlig størrelse som scenebakgrunn til en konsert i kjent overdådig stil.

  Laster Twitter-innhold
 • Liste over mest innflytelsesrike

  Årets liste fra Time Magazine over verdens mest innflytelsesrike personer er offentliggjort. Svenske Greta Thunberg som har fått unge i hele verden med på skolestreik for klimaet er blant lederne på listen. Ariana Grande og Glenn Close (bildet) er blant kunstnerne. I år er det også en arkitekt med på listen, Jeanne Gang, leder av Studio Gang i Chicago.

  Glenn Close
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters