Mer penger til humaniora

Vi har stort behov for mer kunnskap om hvordan menneskers forståelse, holdninger, handlinger og kultur påvirker samfunnsutviklingen, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen: – Vi trenger den humanistiske forskningen med på laget for å løse de store samfunnsutfordringene. Derfor gir forskningsrådet humanistisk forskning et løft. Økonomisk innebærer det økning på 176 millioner kroner ut fra dagens nivå. Denne satsinga er ei oppfølging av regjeringens humanioramelding som kom i mars 2017. (Forskningsrådet)

Humaniorameldingen
Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

Kulturstrøm

 • Cosby-dommen ventet tirsdag

  Rettsdagen i saken mot skuespilleren og komikeren Bill Cosby i er avsluttet i Pennsylvania. Dommen er ventet tirsdag. Aktoratet ber om mellom fem og ti års fengsel for 81-åringen, som er funnet skyldig i flere tilfeller av seksuelle overgrep.

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad