Hopp til innhold

Storsatsing på bøker

Fra 5. januar blir det mer litteratur på NRK P2. I tillegg til nye norske og internasjonale bøker, henter vi frem mesterverk fra litteraturhistorien.

NRK P2- fordypning og refleksjon.

Fra 5. januar vil denne gjengen snakke om bøker alle hverdager på P2.

Foto: Kaland, Ole / NRK

Bok i P2 er NRKs nye radiosatsing på litteratur. Alle hverdager fra og med 5. januar blir det daglige litteraturprogrammer klokken 17.03, med reprise klokken 23.03. Programmene vil omfatte norsk og internasjonal litteratur, skjønnlitteratur og sakprosa, bøker for barn og bøker for voksne.

Klassikere og opplesning

Fredag blir det fremdeles opplesninger, tilrettelagt av Grethe Berge. Først ut på nyåret er Tore Renbergs "Farmor har kabel-TV". Torsdager vil redaksjonen ta for seg klassikere fra verdenslitteraturen. Og hva er mer naturlig i Hamsun-året enn å starte med "Sult"?

Programmene vil by på anmeldelser, forfatterintervjuer, analyser og reportasjer. I løpet av våren vil også NRKs litteraturnettsider oppjusteres.

Gjenkjennelige stemmer

Om bøkene nå presenteres på en ny måte, vil mye være kjent for faste P2-lyttere. Kritikerkorpset består av Marte Norheim, Leif Ekle og Ole Jan Larsen.

Bokanmeldelser

Arild Jonsjord, Lisbeth David-Andersen, Cille Biermann og Vera Kvaal alternerer med programledelse og reportasjer.

Programmene vil kunne lastes ned som podkast.

Kulturstrøm

 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober