Hopp til innhold

Mer bråk for Lars Vilks

Det ble tumulter da den kontroversielle svenske kunstneren Lars Vilks hadde premiere på sin musikal "Dogs".

Lars Vilks
Foto: HARRY SOREMSKI / AFP

Lars Vilks ble truet på livet da han i fjor laget tegninger av profeten Muhammed som hund.
Det ble som fryktet bråk da hans musikal omsider hadde sin premiere denne helgen.

Stoppet to ganger

Det var tredje gang Lars Vilks forøkte å få satt opp sin musikal , Dogs. Den handler om demonstrasjonene, flaggbrenningen og drapstruslene han opplevde da hans tegninger av profeten Mohammed som hund ble stilt ut i fjor. To ganger er musikalen stanset i siste øyeblikk, i Charlottenborg i København og i Dalby i Skåne.

Lørdag hadde han politibeskyttelse - likevel kunne Sveriges Radio komme med denne meldingen:

- Da Lars Vilks etter forestillingen skulle tale, reiste en kvinne seg opp og skrek, mens hun viftet truende med et nøkkelknippe.

Sikker i sin sak

Det gikk altså som fryktet. Det ble bråk. En av arrangørene fikk kuttskader da kvinnen skulle føres ut. Vilks selv måtte hjelpes ut bakveien med politieskorte. Circa 25 demonstranter deltok i protesten.

- Det er jo en viss risiko med dette, men jeg er sikker på at jeg har rett, sa Vilks selv på en pressekonferanse.

Samtidig med bråket rundt musikalen, ble en retrospektiv Vilks-utstilling droppet i kalmar. Der var begrunnelsen av utstillingen ikke holdt mål, kunstnerisk sett..

Man kan mene mye om Lars Vilks kunst, men redd for å provosere, det er han ikke. Det er neppe siste gang vi hører fra den kontroversielle svenske kunstneren.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters