Hopp til innhold

Mennesker i bur

For noen er det en hyggelig arbeidsplass. For andre er det et sted de aldri vil tilbake til. Vegard Thomas Olsen portretterer Oslo fengsel fra innsiden.

Vegard Thomas Olsen og Bjørn

Du blir røska ut av tilværelsen og satt i en liten boks, sier Bjørn om livet i Oslo fengsel.

Foto: Knut-Erik Rønningen

392 mennesker betaler for gamle synder innenfor murene til Oslo fengsel på Grønland. Noen av dem sitter i fullstendig isolasjon og har bare en times lufting i døgnet.

Se: - Jeg fikk kokende vann i ansiktet

- Det er et trivelig sted, sier Said Ahmed. Han er vaktleder i Oslo fengsel og trives på jobb på "Botsen". Han forteller at det er hyggelige kolleger og innsatte som gjør det til et godt sted å være.

Said Ahmed

Det tøffeste i jobben er når innsatte kommer med trusler mot meg eller familien, sier Said Ahmed, vaktleder i Oslo fengsel.

Foto: NRK

Bjørn har et litt annet syn på saken. Han er oppe og lufter seg i et bur på toppen av fengselet. - Det er dritkjedelig, sier han.

Han mener tiden innenfor bør brukes bedre, så fangene blir bedre forberedt på livet etterpå. Slik det er nå settes livet bare på vent.

- Du savner det å leve igjen. Man sitter bare her og gror bort. Det tar et par tre måneder å lande og skjønne at dette blir tilværelsen et par-tre år framover.

Lyspunkt

Hele seksti nasjonaliteter er representert i fengselet og over 80 prosent av de innsatte har flerkulturell bakgrunn. Men de aller fleste ansatte er etnisk norske.

- Hvorfor det er slik? Godt spørsmål, sier Said Ahmed. - Da jeg begynte var vi bare to , nå er det 10-15 stykker. Det jobbes aktivt med å ansette folk med flerkulturell bakgrunn.

Det finnes håp, også i Oslo fengsel.

Lars er på vei ut av fengselet etter å ha sonet sin siste dom. Førtiåringen har tilbrakt 14 år av livet bak murene. Den første dommen fikk han i 1989.

- Jeg begynner å jobbe førstkommende mandag, sier han fornøyd.

Lars

Lars er på vei ut av fengselet og denne gangen skal han ikke tilbake.

Foto: NRK

Han er lei av det livet han har levd. Han er lei av spenningen og av å sitte inne.

Han har hatt opplegg for å klare seg etter løslatelsen før. Men denne gangen har han tatt egne valg og selv bestemt hva han skal gjøre.

I august begynner han på høgskole. Lars skal studere barnevernspedagogikk.

- Jeg skal bruke litt av fortida mi til å prøve å hjelpe ungdom. Så de ikke havner her.

Se Migrapolis onsdag kl 22.10 på NRK1

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters