Mener billedkunsten er død

– Alt er gjort, sier billedkunstner Inger Sitter. Unge kunstnere og kunsthistoriker fnyser av Sitters påstand.

Inger Sitter
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det er i kveldens utgave av kunstprogrammet «Safari» på NRK1 at Inger Sitter kaster brannfakkelen.

Setter punktum

– Jeg tror jeg, sammen med mine jevnaldrende kolleger, representerer det siste punktum for en par tusen år gammel kunsttradisjon, sier Inger Sitter i kveldens Safari .

I en sofa i sitt hjem forteller den nylig fylte 80- åringen om sitt syn på billedkunstens fremtid. Hun har lite motiverende å si til kommende generasjoner.

– Alt er gjort, sier hun til NRK.

Studentene fniser

I kunsthøgskolen lokaler i Mølleparken i Oslo beveges penselen varsomt over en stor treplate. Student Karin Erixon arbeider med et maleri med former i sterke farger. Flere prosjekter står langs veggene og venter på ny inspirasjon.

– Hva synes du om at Sitter sier at dette er gjort før?

– For meg er det over hodet ikke relevant. Jeg tror ikke det er dødt, jeg holder jo på med det. Jeg tror alltid man kan gjøre nyskapende saker, også malerier, sier Karin Erixon til Safari.

Klassevenninene Ragna Bley og Malie Robb har lite til overs for Sitters uttalelser.

– OK, så har man A, B, C, D og alfabetet, men man kan sette det sammen på andre måter og gi det nye betydninger. Man bringer inn nye elementer, som andre ikke kunne gjort selv om de maler akkurat det samme.

Studentene fniser og ler litt overbærende, og mener det må være ganske herlig å kunne slenge ut en påstand som Sitter har gjort.

– Hun er kanskje litt nostalgisk; nå er jeg gammel og da er maleriet ferdig, liksom, sier de.

Sørbø fnyser

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Tommy Sørbø er norsk kunsthistoriker. Han fnyser når han får høre Inger Sitters utsagn om at hun og hennes generasjon er et kunsthistorisk punktum.

– Hun er jo en ny begynnelse. Hun har jo ingen ting med en 2000 år lang tradisjon å gjøre. Det er jo slikt de abstrakte modernistene ønsker å pynte seg med. Selv representerer hun en slags dekorativ kunst, som glir ganske motstandsløst inn på de fleste vegger. Kanskje akkurat hennes stil og uttrykk kan virke noe tilårskommen. Det kan hun nok ha rett i.

Kulturstrøm

 • Et rollegalleri som fenger

  – Atle Antonsen passer utmerket i rollen som kong Johan. På sitt beste er serien både festlig, skarp og rørende, men vil være vel mye på en gang i spennet mellom komedie og drama, skriver seriekritiker Sigurd Vik som gir TV2-serien «Kjære landsmenn» terningkast 3 hos Filmpolitiet.

  Atle Antonsen i TV2-serien Kjære landsmenn.
  Foto: TV" / TV 2
 • Utelivsbransjen vil ha dato for åpning

  Utelivsbransjen er skuffet etter at regjeringen heller ikke i dag kom med en dato for det siste steget i gjenåpningsplanen av Norge.

  Utelivet må fortsatt forholde seg til avstandsregler, hvor mange gjester de kan ha og kortere åpningstider.

  – Vi forventet lettelser og en dato å forholde oss til. Det er ekstremt lite forståelse for denne bransjen her. Smittevernkravene vi har nå tilhører fortiden, sier Jon Terje Johnsen, daglig leder for restauranten og konsertstedet Foyn i Tønsberg.

  Også ved Ibsenhuset i Skien hadde de håpet på lettelser. Der har de regelen om en meter avstand og maksimalt halvfulle saler.

  – Alle andre aktører i samfunnet er gang. Vi håper sårt at vi også får dato for åpning, sier Helle Kasin hos Ibsenhuset.

  Helseminister Bent Høie sier en konkret dato er for risikabelt å gi fordi korona-dataene kan endre seg fortløpende.

  Ibsenhuset i Skien
  Foto: Richard Aune / NRK