Hopp til innhold

Mener billedkunsten er død

– Alt er gjort, sier billedkunstner Inger Sitter. Unge kunstnere og kunsthistoriker fnyser av Sitters påstand.

Inger Sitter
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det er i kveldens utgave av kunstprogrammet «Safari» på NRK1 at Inger Sitter kaster brannfakkelen.

Setter punktum

– Jeg tror jeg, sammen med mine jevnaldrende kolleger, representerer det siste punktum for en par tusen år gammel kunsttradisjon, sier Inger Sitter i kveldens Safari .

I en sofa i sitt hjem forteller den nylig fylte 80- åringen om sitt syn på billedkunstens fremtid. Hun har lite motiverende å si til kommende generasjoner.

– Alt er gjort, sier hun til NRK.

Studentene fniser

I kunsthøgskolen lokaler i Mølleparken i Oslo beveges penselen varsomt over en stor treplate. Student Karin Erixon arbeider med et maleri med former i sterke farger. Flere prosjekter står langs veggene og venter på ny inspirasjon.

– Hva synes du om at Sitter sier at dette er gjort før?

– For meg er det over hodet ikke relevant. Jeg tror ikke det er dødt, jeg holder jo på med det. Jeg tror alltid man kan gjøre nyskapende saker, også malerier, sier Karin Erixon til Safari.

Klassevenninene Ragna Bley og Malie Robb har lite til overs for Sitters uttalelser.

– OK, så har man A, B, C, D og alfabetet, men man kan sette det sammen på andre måter og gi det nye betydninger. Man bringer inn nye elementer, som andre ikke kunne gjort selv om de maler akkurat det samme.

Studentene fniser og ler litt overbærende, og mener det må være ganske herlig å kunne slenge ut en påstand som Sitter har gjort.

– Hun er kanskje litt nostalgisk; nå er jeg gammel og da er maleriet ferdig, liksom, sier de.

Sørbø fnyser

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Tommy Sørbø er norsk kunsthistoriker. Han fnyser når han får høre Inger Sitters utsagn om at hun og hennes generasjon er et kunsthistorisk punktum.

– Hun er jo en ny begynnelse. Hun har jo ingen ting med en 2000 år lang tradisjon å gjøre. Det er jo slikt de abstrakte modernistene ønsker å pynte seg med. Selv representerer hun en slags dekorativ kunst, som glir ganske motstandsløst inn på de fleste vegger. Kanskje akkurat hennes stil og uttrykk kan virke noe tilårskommen. Det kan hun nok ha rett i.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor