Mener billedkunsten er død

– Alt er gjort, sier billedkunstner Inger Sitter. Unge kunstnere og kunsthistoriker fnyser av Sitters påstand.

Inger Sitter
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Det er i kveldens utgave av kunstprogrammet «Safari» på NRK1 at Inger Sitter kaster brannfakkelen.

Setter punktum

– Jeg tror jeg, sammen med mine jevnaldrende kolleger, representerer det siste punktum for en par tusen år gammel kunsttradisjon, sier Inger Sitter i kveldens Safari .

I en sofa i sitt hjem forteller den nylig fylte 80- åringen om sitt syn på billedkunstens fremtid. Hun har lite motiverende å si til kommende generasjoner.

– Alt er gjort, sier hun til NRK.

Studentene fniser

I kunsthøgskolen lokaler i Mølleparken i Oslo beveges penselen varsomt over en stor treplate. Student Karin Erixon arbeider med et maleri med former i sterke farger. Flere prosjekter står langs veggene og venter på ny inspirasjon.

– Hva synes du om at Sitter sier at dette er gjort før?

– For meg er det over hodet ikke relevant. Jeg tror ikke det er dødt, jeg holder jo på med det. Jeg tror alltid man kan gjøre nyskapende saker, også malerier, sier Karin Erixon til Safari.

Klassevenninene Ragna Bley og Malie Robb har lite til overs for Sitters uttalelser.

– OK, så har man A, B, C, D og alfabetet, men man kan sette det sammen på andre måter og gi det nye betydninger. Man bringer inn nye elementer, som andre ikke kunne gjort selv om de maler akkurat det samme.

Studentene fniser og ler litt overbærende, og mener det må være ganske herlig å kunne slenge ut en påstand som Sitter har gjort.

– Hun er kanskje litt nostalgisk; nå er jeg gammel og da er maleriet ferdig, liksom, sier de.

Sørbø fnyser

Tommy Sørbø

Tommy Sørbø

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Tommy Sørbø er norsk kunsthistoriker. Han fnyser når han får høre Inger Sitters utsagn om at hun og hennes generasjon er et kunsthistorisk punktum.

– Hun er jo en ny begynnelse. Hun har jo ingen ting med en 2000 år lang tradisjon å gjøre. Det er jo slikt de abstrakte modernistene ønsker å pynte seg med. Selv representerer hun en slags dekorativ kunst, som glir ganske motstandsløst inn på de fleste vegger. Kanskje akkurat hennes stil og uttrykk kan virke noe tilårskommen. Det kan hun nok ha rett i.

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.