Mellom oss sagt

Debutanten Marit Eikemo skriver uforskammet smart og underholdende om sex og singel-liv i Bergen.

Marit Eikemo
Foto: Rune Sævig/BT/Det Norske Samlaget / Sævig, Rune

Marit Eikemo har tidligere vært journalist i Bergens Tidende og redaktør for tidsskriftet Syn og Segn. "Mellom oss sagt" er god, gammeldags historiefortelling skrevet at en dame som har skjønt litt av hvordan verden virker Jeg hadde ingen problemer med å kjenne meg igjen i hennes første roman.

Når journalister skriver romaner vil de gjerne ta samtiden på kornet. De vil fange tidsånden, som Dag Solstad ville sagt. Problemet kan være at de ikke helt har språk til det, at de tar med seg en skrivemåte som fungerer bra i et helgemagasin, men som fort føles litt gammelt mellom to permer.

Mellom oss sagt
Foto: det Norske Samlaget

Dagsaktuell

Da er det godt å ha lest debutboken "Mellom oss sagt" av den forhenværende BT-journalisten Marit Eikemo, for dette er journalistprosa i ordets aller beste forstand. Det er det fordi dette er en roman som bryr seg om verden slik den ser ut akkurat nå. Ikke storpolitikken i verden. Nei her handler det om singel-livet til 35 år gamle Regine Hansen i Bergen, og hun er ikke på vei noen steder.

På hele 90-tallet gikk hun på universitetet i Bergen, og når hun først kom ut derfra så hadde hun vel egentlig tenkt å bli noe annet enn saksbehandler i Aetat. Hun burde vel strengt tatt tenke på å få noen barn, og hennes fremste hobby er å gå på visninger, selv om hun vel egentlig ikke har råd til å flytte. Hun sender tekstmeldinger i fylla, og hun svarer alt for raskt når menn sender meldinger til henne.

Historieforteller

Denne boken er lett å lese, men den er ikke så lett at handlingen føles skjematisk og forutsigbar. Når Eikemo beskriver hvordan horder av overstuderte trettiåringer sliter med å få seg relevante jobber i Bergen, så er det en politisk kjensgjerning som ikke jeg har sett beskrevet litteratur før i alle fall.

Bergen har for tiden mange unge avantgardister som utforsker språklige grenseland og sjangere. Men, Bergen har manglet en forfatter (med unntak av Gunnar Staalesen) som tør å flørte så åpenlyst med god, gammeldags historiefortelling som Marit Eikemo gjør. God, gammeldags historiefortelling skrevet at en dame som har skjønt litt av hvordan verden virker. Smart og underholdende samtidig. Yummi!

 

Kulturnytt, NRK P2, 29. november 2006

Kulturstrøm

 • Kongen vil ikke inn i trommestrid

  Sametinget har sendt krav til danskedronningen om å få beholde en sjelden tromme. Men kong Harald tror ikke hun vil blande seg, og han vil ikke gjøre det selv.

  – Jeg har vel de samme tankene som hun har, tenker jeg, at det blander hun seg ikke borti. Det får spesialistene finne ut av, sier kong Harald.

  Han har denne uken vært på reise i Finnmark og har fått med seg konflikten som har boblet opp ved det samiske museet i Karasjok, del av museumsstiftelsen RiddoDuottarMuseat. Museet har innstendig bedt Danmark om å få beholde en samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 og sendt fra Sápmi til København. Siden 1979 har den sjeldne samiske trommen vært tilbake igjen på samisk jord, men bare på utlån fram til 1. desember i år.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Trump vil ha nytt sosialt nettverk

  USAs tidligere president Donald Trump varsler planer om å lansere et nytt sosialt nettverk, melder AFP: Trumps sosiale medium skal kalles «Truth Social» og er ventet å åpne for betatesting i neste måned for inviterte. Plattformen eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  – Jeg skapte Truth Social og TMTG for å stå imot tyranniet fra teknologigigantene. Vi lever i en verden der Taliban har stor tilstedeværelse på Twitter, og hvor din favorittpresident er blitt tiet i hjel. Dette er uakseptabelt, sier Trump.

  TMTG skal også starte opp en abonnementsbasert strømmetjeneste.

 • Kulturstreiken trappes opp mandag

  Partene i kulturstreiken som omfatter nær 900 kulturansatte, har ikke blitt enige i dagens mekling hos Riksmekleren. Mandag tas ytterligere 200 ut i streik. Det fører til at en rekke forestillinger må avlyses. Uenigheten går på pensjonsordningen.

  Riksmekler Mats Ruland om kulturstreiken
  Foto: NRK