NRK Meny
Normal

Mein Kampf utgis i Tyskland igjen

Adolf Hitlers manifest «Mein Kampf» skal gis ut i Tyskland igjen. Denne gangen i en spesialutgave med historiske kommentarer, for å avverge at nynazister skor seg på produktet. – På tide, sier norsk professor.

Germany Mein Kampf

Adolf Hitlers manifest Mein Kampf kommer snart ut i Tyskland igjen. Denne gang i en nyoppusset versjon med akademiske kommentarer.

Foto: Lennart Preiss / Ap

Adolf Hitlers Mein Kampf.

Vil en akademisk utgave av Mein Kamf forhindre nynazistisk utnyttelse av Hitlers selvbiografi?

Foto: Wikimedia Commons
Hans Fredrik Dahl

Hans Fredrik Dahl

Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

– Den burde vært utgitt før. Det mener de fleste som ikke er tyskere. Det er meningsløst at den har blitt holdt tilbake så lenge, sier professor i historie Hans Fredrik Dahl.

– Vil bli en meget utbredt bok

Tekster fra Mein Kampf «faller i det fri» i 2015, 70 år etter førsteutgivelsen. Delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten, forbereder alt nå en såkalt «kommentert» nyutgave, i et forsøk på å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten når den blir tilgjengelig for alle om tre år.

Boka ble skrevet av Hitler i 1924 og kom ut i rundt ti millioner eksemplarer frem til 1945. Fra 1936 ble boka gitt som gave fra staten til alle tyske bryllupspar, skriver SVT.

– Jeg tror det har en pedagogisk betydning og at den nye ugivelsen vil gå til skoleklasser og nye generasjoner. At høytydelige historikere skriver kommentarer til den vil sikkert gjøre den til en meget utbredt bok. Kanskje den blir mer lest nå enn den gangen, sier Dahl.

–Fortjener sine fotnoter

Selv om boka ble gitt ut i millioner av eksemplarer og lå i de fleste hjem under det tredje rike, ble den lite lest.

– Leser man sidene som de er, vil man stusse over hva det er forfatteren egentlig vil. Deler er knapt leselig og man finner lange passasjer om hva Tyskland gjorde galt i sin propgaganda under første verdenskrig. Det har en moderat interesse for moderne lesere, sier Dahl.

Selv om boka blir utbredt tviler Dahl på at den vil nøre oppunder nynazismen.

– Når han kommer inn på sin egen kamp og hva han tenker om demokratiet, er det så håret til tider røyser seg på armene. Boka er virkelig antidemokratisk tvers gjennom og fortjener sine fotnoter i den anledning.

Forbudt i Tyskland i dag

Den tyske delstaten Bayern som sitter på eiendomsretten har tidligere vegret å godkjenne alle former for nytrykk. Bayern forsøker nå å dempe markedet ved hjelp av en akademisk spesialutgave. De vil med dette forsøke å kuppe nynazistisk utnyttelse av at teksten blir tilgjengelig for alle om tre år

Selvbiografien er forbudt å selge i Tyskland i dag. Det har den vært siden slutten av andre verdenskrig. Men, i januar meldte en britisk forlegger at de ville selge utdrag fra «Mein Kamp» i tyske aviskiosker. Tyske myndigheter svarte med at de ville ta rettslige grep for å hindre utgivelsene av den forbudte boken.

Hadde helst sette den på dynga

Juridiske organisasjoner i Tyskland er positive til den nye utgivelsen.

– Om boka skal gis ut foretrekker jeg å se en kompetent kommentert versjon fra bayerske myndigheter, fremfor at profittsøkere forsøker å tjene penger ved hjelp av nazister, sier Dieter Graumann fra det jødiske sentralråd i Tyskland.

– Helst skulle jeg se at den forsvant på dynga, men det kommer ikke til å skje, sier han.

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.