Hopp til innhold

Medietilsynet mener P4, TV 2 og NRK har brutt allmennkringkastings­forpliktelser

Varsler tilsynssaker mot TV 2 og P4 og sender NRKs brudd videre til kulturministeren.

NRK Marienlyst, Oslo

Medietilsynet er ikke fornøyd med at NRK ikke har klart å oppfylle nynorskkravet i sendingene sine. Også TV 2 og P4 har brutt sine allmennkringkastingsforpliktelser.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

Gudbrand Guthus

Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet.

Foto: Medietilsynet/Sverre Jarild

– Vi har varslet TV 2 og P4 om at vi har til hensikt å komme med formelle sanksjoner. Det vil si advarsler eller å ilegge dem gebyr, forteller Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, til NRK.

Dagbladet meldte i dag at Medietilsynet vil reise tilsynssak mot P4 og TV 2, fordi de mener mediene ikke oppfyller kravet som allmennkringkastere.

Allmennkringkastingsrapporten fra Medietilsynet viser at aktørene sørger for et bredt allmennkringkastingstilbud, men at det er mangler på visse felt.

Uenige om repriser

For P4 gjelder dette program for smale grupper, altså deler av befolkningen, som tilsynet mener kanalen ikke er flink nok på.

Kenneth Andresen, P4

Kenneth Andresen i P4 forteller at det er uenighet mellom dem og tilsynet om bruk av repriser.

Foto: Anne Merete Rodem / P5

Kenneth Andresen, radiosjef i P4, sier til NRK at de har hatt en diskusjon gående med Medietilsynet i par-tre år om akkurat hvordan de skal løse sendinger av programmer rettet mot smale grupper.

– I år oppfatter jeg det slik at de mener at det har vært for mange repriser, ikke at det har vært for lite program, sier han.

– Vi opplever ikke at nyproduksjoner er et krav i konsesjonsvilkårene, så dette er en vurdering Medietilsynet gjør og vi har en litt annen oppfatning. Så får vi finne ut av hvordan vi skal løse det.

TV 2: – Skal følge opp tilsynssaken

TV 2 på sin side får tilsynssak mot seg fordi de har brutt kravet om å jevnlig ha

Jan-Petter Dahl

Jan-Petter Dahl i TV 2 sier at de skal følge opp tilsynssaken.

Foto: TV 2

programmer for unge.

– Tilsynet har en bemerkning om at hyppighet av vårt tilbud rettet mot ungdom ikke er bra nok, selv om vi får ros for å ha tatt opp viktige og relevante temaer for ungdom i 2016. Det skal vi selvfølgelig se på, forteller Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, til NRK.

– Vi har ikke noen avtale med staten i år, men vi skal følge opp tilsynssaken. Vi er opptatt av å levere på de kravene som stilles ved en eventuell ny avtale.

– Veldig bra

I tillegg reiser tilsynet kritikk mot NRK, og mener NRK ikke oppfylte kravet om 25 prosent nynorsk og programmer for unge på samisk. Dette er nå sendt videre til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som følger opp brudd på NRKs allmennkringkastingsforpliktelser

Kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen, sier han aldri har sett en bedre overordnet allmennkringkastingsrapport for innhold i NRK.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med rapporten.

Foto: Anders Leines, NRK

– Overordnet gjør vi det veldig bra, og rapporten peker på at vi aldri har gjort det bedre. Vi forbedrer oss hele tiden, sier han.

– Vi kan alltid gjøre ting bedre, men disse to tingene kan ikke stå i veien for at vi har en enormt god oppfyllelse. De slår fast at NRK oppfyller oppdraget, er nyskapende og klarer balansen mellom det smale og brede.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters