Hopp til innhold

- Veldig ubehagelig lesning

– Jeg har bare lest noen utsnitt. Det var veldig ubehagelig lesning. Slik kommenterte kong Carl Gustaf skandaleboken «Den motvillige monarken».

Video Kong Carl Gustaf: – Vi ser framover

Kongen hadde på forhånd varslet at han bare kom til å gi én kommentar til boken på pressekonferansen. Over 60 journalister var til stede. Resten av tiden ville han bruke til å fortelle om jakten.

– Jeg har ikke rukket å lese hele boken, men bare noen utsnitt. Det var ingen behagelig opplevelse. Men vi i familien har snakket sammen, spesielt jeg og dronning Silvia. Vi legger det bak oss og blar videre, sa en knapp kong Carl Gustaf.

Han ville ikke si noe om påstandene forfatterne kommer med, er sanne.

I morges bega svenskekongen og hans jaktselskap seg ut i jaktmarkene sør for Trollhättan, der elgen lever farlig i disse dager.

Kongen hadde ikke flere kommentarer til boken på pressekonferansen, han hadde ikke mye å si om jakten heller.

– Det har gått dårlig, sa kong Carl Gustaf.

Siden forlot svenskekongen pressekonferansen.

Utsolgt fra forlaget

I morges var boken ute i de svenske bokhandlene.

«Carl XVI Gustaf- den motvillige monarken»

Boken er ute i svenske bokhandler.

Foto: JESSICA GOW / Scanpix

– Den forsvinner som dugg for solen, sier forlegger Kristoffer Lind til Expressen. I ettermiddag forteller forlaget at boken er utsolgt, og at etterspørselen har vært ekstrem.

I boken forteller de tre forfatterne om ville fester, der kong Carl Gustaf i sine yngre dager skal ha vært sammen med eskortepiker. Dette var før loven som forbyr kjøp av sex i Sverige.

Skandaleboken forteller også om kongens besøk på nakenfester og strippeklubber.

Flere tidligere festdeltakere og kvinnebekjentskaper uttaler seg også anonymt i boken. Til den svenske avisen Expressen, sier en av forfatterne, Deanne Rausher, at minst tre av kvinnene har lovet å vitne i en eventuell rettssak.

De var vanlige, morsomme jenter som ble invitert til ville fester. Da var de i alderen fra 18-25 år. I dag er de 40. Modne, ettertenksomme kvinner som reflekterer rundt det de har vært med på. De er begavede og smarte og sier at de i dag ikke synes det er helt greit å ha vært med på slike fester.

Deanne Rauscher, forfatter

Deanne Rausher sier også at de ikke har publisert de verste ryktene, av hensyn til kongen selv.

Krav på privatliv

Samtidig som boken kom i salg, publiserte SVT en undersøkelse som viste at annenhver svenske mener at journalistene skal la kongen få ha sitt privatliv i fred.

Det er ikke vanlig kost i nabolandet at detaljer fra de kongelige gemakker slipper ut til allmenheten.

Hoffreporter Daniel Nylén tror at årsaken er redde nyhetssjefer i svenske medier. – De har en overdreven respekt for den «blåblodiga familien», sa han i går. For debatten har ikke bare rast i Sverige, den blir også debattert i Norge.

Tirsdag fikk en av forfatterne, Tove Meyer, sparken i radiokanalen P3 i Sveriges Radio.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters