NRK Meny
Normal

Medienes favoritt i 100 dager

Etter 100 dager ligger Barack Obama fortsatt godt an hos journalistene. En munter førstefamilie med hund og mormor kan bli nyttig når mediene ikke er så velvillige lenger.

Presidentfamilien med hunden Bo
Foto: Ron Edmonds / AP

Allerede fra første dag som president dro Obama med seg mediene inn i Det Hvite Hus. Dette er en president med en medieavdeling som forer oss alle i ett kjør med det han vil vi skal vite. Men så er det alt det andre, som han slett ikke bruker tid på å informere mediene om, men som vi er opptatt av likevel. Som familien og bikkja og kjolene til Michelle.

Medieoppstyr


Medieoppstyret rundt Barack Obama har vart siden han holdt sin berømte tale på landsmøtet til demokratene i 2004, og det har bare vokst og vokst, til han nå sitter godt i presidentstolen.

- Vi må ikke glemme at vi er her for å tjene folket, sier presidenten som overtok på et verst mulig tidspunkt. Økonomisk krise, rekordstort underskudd på statsbudsjettet, krig både i Irak og Afghanistan - og nå har han jammen fått en skummel svineinfluensa på toppen av det hele.

Det ble sagt i dagene etter at Obama tok over at han nok ikke ville bli dømt like hardt som andre presidenter etter de første 100 dagene fordi han arvet så mange problemer.

Ingen stormangrep

Presidenten ligger fremdeles godt an blant journalistene, noe som vel også er en konsekvens av at han ligger godt an hos amerikanere flest. Han har en personlig oppslutning på rundt 70 prosent på meningsmålinene og et stort flertall som mener han gjør en god jobb.


Litt kritikk har det vært i mediene - av bruken av statlige penger for å stimulere økonomien, og av det at han friga tidligere hemmelige rapporter om avhør av terrormistenkte, som avslørte tortur. Men det har ikke vært noen storm mot presidenten som satte i gang i rekordfart.

Familien

Medieoppmerksomheten har ikke bare vært stor om presidenten. Da hunden Bo kom hjem til familien Obama ble den vist frem på plenen utenfor Det Hvite Hus for ett hundre presse- og TV-fotografer.

Barack Obama må dele rampelyset med familien, og det har han kanskje ikke noe imot. En munter førstefamilie med hund og mormor kan ta noe av brodden av det som kan komme når mediene ikke er så velvillige lenger.

Omaba i Kongressen
Foto: CHRIS KLEPONIS / AFP

Kulturstrøm