Hopp til innhold

Martin Pistorius var fanget i sin egen kropp i ni år

Martin Pistorius (40) var levende død i ni år. Han var ved full bevissthet, men ingen kunne se det. – Ensomheten var intens, forteller han.

Martin Pistorius var fanget i sin egen kropp i ni år. Han har skrevet boken «Da jeg var usynlig».

VIA IPAD: Martin Pistorius kan ikke snakke og kommuniserer via iPaden sin. Det gjelder også når han skal svare på NRKs spørsmål.

Sørafrikaneren ble mystisk syk da han var tolv år gammel. Pistorius falt i koma, og ble der i tre år. Sakte begynte bevisstheten å komme tilbake, og i dag har han minner fra 16-årsalderen.

Men helt fram til han var 25 år var det ingen som visste at Pistorius forsto alt som ble sagt og gjort rundt ham.

– Jeg var hele tiden omgitt av folk, men følte meg utrolig alene. Jeg følte meg frustrert, redd og ensom. Ensomheten var intens, jeg hadde ikke noe mulighet til å kommunisere med noen, forteller Martin Pistorius til NRK.

I ni år trodde ingen at du kunne se eller høre dem. Hvordan var det?

– Det var mange mørke stunder. Ikke bare for min egen del, men også for familien.

Skrev bok

I boken «Da jeg var usynlig» skriver han om en episode hvor moren hans snur seg mot ham og sier han burde dø.

– Det var en utrolig vanskelig ting å høre, spesielt siden det ble sagt av min mor. Selv om jeg ble lei meg, var jeg aldri sint på moren min av den grunn. Det var jo noe jeg selv hadde tenkt på å også, sier Pistorius som nå er i Oslo for å promotere boken sin.

Sykepleier ble redningen

Martin Pistorius

LYKKELIG: Martin Pistorius lever i dag i England med kona Joanna, som han beskriver som verdens vakreste kvinne.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

I boken skriver Pistorius om tiden på sykehus og pleiehjem. Han forteller også om kvinnen som oppdaget bare det han selv visste – at han var ved full bevissthet.

– Det var en sykepleier som begynte å snakke til meg som om jeg forstod. Det var nesten som hun forventet respons. Etter hvert begynte hun å plukke opp små tegn fra meg som viste at jeg skjønte hva hun sa. Det er et utrolig øyeblikk. Det å bli sett og at noen anerkjente min eksistens var utrolig viktig for meg.

Sykepleieren mente Pistorius burde få utstyr som gjorde at jeg kunne kommunisere og fortalte dette til foreldrene mine.

– Da legene undersøkte meg skjønte de at jeg forstod alt og at jeg kunne uttrykke meg hvis jeg fikk mulighet. Det var helt fantastisk.

Funnet livsgleden

I dag lever 40-åringen sammen med kona Joanna i England. Han har studert IT og tatt førerkortet. Nå vil han ha barn og et eget hus.

– Livet er fantastisk og jeg har funnet livsgleden igjen.

Martin Pistorius håper boken hans kan gi folk håp, til tross for at man møter utfordringer i livet.

– Jeg håper boken kan gjøre at folk aldri undervurderer hjernens kraft og at man aldri skal slutte å drømme.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.