Hopp til innhold

Marlowe: Den store søvnen

Los Angeles 1938. Philip Marlowe, en gatesmart og tøff privatdetektiv, med en rammende replikk og sin egen æreskodeks, blir tilkalt av den syke, gamle millionæren general Sternwood.

Den store søvnen (illustrasjonsbilde)
Foto: Laurent Hamels / AltoPress / Maxppp

Generalen har to døtre, Vivian og Carmen, som følger hver sin vei mot fortapelsen, den ene er en gambler som drikker lunsj av whiskyglass, den andre figurerer på pornobilder som nå er havnet i gale og griske hender.

Gangstere og mordere

Men Marlowes oppdrag skal utvikle seg til mer enn å stanse en utpresser: Før han har kommet langt i saken er to menn døde, lik forsvinner sporløst og dukker opp igjen, og gangstere og profesjonelle mordere har en pistolbevæpnet neve med i spillet.

Raymond Chandler er blitt kalt «kriminallitteraturens Hamsun». Han er en av genrens aller største forfattere og en forgrunnsfigur i det som er kalt den «hardkokte» krimmen.

En lang rekke av dagens kriminalforfattere, blant dem mange av de fremste norske, fører videre den tradisjon han skapte.

«Den store søvnen» var hans første roman og regnes fortsatt som enav krimmens hjørnesteiner. Berømt er også filmversjonen fra 1946 med Humphrey Bogart og Lauren Bacall.

Forfatter: Raymond Chandler
Oversetter: Olav Angell
Dramatisert av: Bill Morrison
Teknisk regi: Jan Erik Tørmoen
Inspisient: Mette Sapiraa
Instruktør: Nils Nordberg

Sendt første gang i 1984.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.