Hopp til innhold

Mark Knopfler til NRK: – Jeg kjedet meg i Dire Straits

LONDON (NRK): Mark Knopfler sier livet som turnerende musiker nærmer seg slutten når han nå slipper sin niende soloplate. 40 år etter debuten med Dire Straits, er Knopfler glad for at bandet ble oppløst da det ble.

Mark Knopfler

Mark Knopfler slipper sitt niende album som soloartist 16. november, 40 år etter debutalbumet med Dire Straits. Knopfler sier han til slutt kjedet seg i band.

Foto: Johan Bull

– Turneene er nok den delen av artistkarrieren som vil få meg til å stryke med. Jeg må bestemme meg for hvor lenge jeg kan fortsette med det, sier Mark Knopfler til NRK.

Den tidligere frontmannen i Dire Straits har herjet scener og hitlister siden 1978. Nå varsler han slutten på førstnevnte.

– Jeg tror at jeg i fremtiden kommer til å turnere mindre. Jeg vil gjerne gå i studio for å spille inn og lage plater. Det tror jeg er noe jeg alltid kommer til å gjøre. Men å fortsette å spille og turnere er jeg usikker på. Det blir vanskeligere og vanskeligere, sier Knopfler.

Mark Knopfler, Dire Straits

Mark Knopfler i front for Dire Straits på scenen under en konsert i Oslo i 1992.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Kjedet seg i Dire Straits

NRK møter 69-åringen i London for å snakke om hans niende soloalbum, «Down the Road Whenever», som slippes 16. november.

Plata kommer samme år som førtiårsjubileet for debutalbumet til Dire Straits, som tidligere i år ble tildelt plass i prestisjefylte Rock and Roll Hall of Fame.

Navnet til Knopfler ble imidlertid aldri huket av på gjestelista til innsettelsen i april.

Knopfler sier til NRK at han sjelden retter blikket tilbake til årene som frontmann i et av verdens største rockeband.

– Nei, aldri. Jeg er ikke helt den typen. Jeg er en fyr som endrer meg veldig raskt. Til slutt kjedet jeg meg. Det blir som om jeg fortalte deg at du bare kan bo der du bor resten av livet, og kun skrive om musikk. Slik fungerer ikke jeg, sier Knopfler.

Dire Straits under Rock and Roll Hall of Fame

Keyboardist Guy Fletcher og bassist John Illsley i Dire Straits måtte motta honnør uten frontmann Mark Knopfler da bandet ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i april.

Foto: Aaaron Josefczyk / Reuters

Dire Straits brøt opp i 1995. Knopfler sier det var fordi han selv ønsket å gjøre noe annet.

– Det handlet for meg om å ha et mer innholdsrikt liv. Nå har jeg nettopp skrevet en musikal, der jeg har hatt 11 musikere i sving. Jeg vil ikke være fire bandkamerater lenger, nå vil jeg ha 11, sier han.

Låtene på det nye albumet er hentet fra musikalen «Local Hero», basert på en film fra 1983, som Knopfler har skrevet musikken og tekstene til.

Fordømmer Brexit

69-åringen sier det med årene er blitt enklere å skrive låter. Blant annet fordi samfunnet rundt ham aldri forblir det samme. I hjemlandet har Brexit-bevegelsen dominert samfunnsdebatten de siste årene. Det lar ikke Knopfler gå ubemerket på det nye albumet.

– Jeg husker at folkemusikerne i Northumberland, som min hjemby Newcastle ligger nært, og i Skottland før møttes på pubene på grensen, og hadde et avslappet og godt forhold. Men jeg tror den gryende nasjonalismen har endret det, skapt en annen atmosfære.

– En mer fiendtlig atmosfære?

– Ja, absolutt.

Ønsker seg gitarlærer

Knopfler mener imidlertid et langt liv som låtskriver har gått ut over hans evne som musiker.

– Jeg skulle gjerne hatt mer musikalsk input i utdannelsen min. En ting går alltid på bekostning av noe annet. Man bruker lang tid på låtskrivingen, og neglisjerer kanskje den gitarspillende siden av seg selv, sier Knopfler.

Til NRK bekjenner mannen bak riffene til landeplager som «Money for Nothing» og «Sultans of Swing» at han gjerne skulle hatt en gitarlærer.

– Gjerne en som ringer på døra mi klokka halv ni onsdag morgen. Akkurat sent nok til at jeg har rukket å drikke en kopp kaffe. En lærer som tvinger meg til å jobbe, og som kommer uke etter uke for å følge meg opp og se til at jeg gjør leksene, sier Knopfler.

Lover Norgesbesøk før det er slutt

Om Knopfler skal være hjemme for å ta imot gitarlæreren, må han turnere mindre. Men minst én runde til blir det, lover han. Det skjer til neste år.

– Vil Norge få et besøk før slutten?

– Ja, definitivt. Norway, here I come.

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)