Hopp til innhold

Mark Knopfler til NRK: – Jeg kjedet meg i Dire Straits

LONDON (NRK): Mark Knopfler sier livet som turnerende musiker nærmer seg slutten når han nå slipper sin niende soloplate. 40 år etter debuten med Dire Straits, er Knopfler glad for at bandet ble oppløst da det ble.

Mark Knopfler

Mark Knopfler slipper sitt niende album som soloartist 16. november, 40 år etter debutalbumet med Dire Straits. Knopfler sier han til slutt kjedet seg i band.

Foto: Johan Bull

– Turneene er nok den delen av artistkarrieren som vil få meg til å stryke med. Jeg må bestemme meg for hvor lenge jeg kan fortsette med det, sier Mark Knopfler til NRK.

Den tidligere frontmannen i Dire Straits har herjet scener og hitlister siden 1978. Nå varsler han slutten på førstnevnte.

– Jeg tror at jeg i fremtiden kommer til å turnere mindre. Jeg vil gjerne gå i studio for å spille inn og lage plater. Det tror jeg er noe jeg alltid kommer til å gjøre. Men å fortsette å spille og turnere er jeg usikker på. Det blir vanskeligere og vanskeligere, sier Knopfler.

Mark Knopfler, Dire Straits

Mark Knopfler i front for Dire Straits på scenen under en konsert i Oslo i 1992.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Kjedet seg i Dire Straits

NRK møter 69-åringen i London for å snakke om hans niende soloalbum, «Down the Road Whenever», som slippes 16. november.

Plata kommer samme år som førtiårsjubileet for debutalbumet til Dire Straits, som tidligere i år ble tildelt plass i prestisjefylte Rock and Roll Hall of Fame.

Navnet til Knopfler ble imidlertid aldri huket av på gjestelista til innsettelsen i april.

Knopfler sier til NRK at han sjelden retter blikket tilbake til årene som frontmann i et av verdens største rockeband.

– Nei, aldri. Jeg er ikke helt den typen. Jeg er en fyr som endrer meg veldig raskt. Til slutt kjedet jeg meg. Det blir som om jeg fortalte deg at du bare kan bo der du bor resten av livet, og kun skrive om musikk. Slik fungerer ikke jeg, sier Knopfler.

Dire Straits under Rock and Roll Hall of Fame

Keyboardist Guy Fletcher og bassist John Illsley i Dire Straits måtte motta honnør uten frontmann Mark Knopfler da bandet ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i april.

Foto: Aaaron Josefczyk / Reuters

Dire Straits brøt opp i 1995. Knopfler sier det var fordi han selv ønsket å gjøre noe annet.

– Det handlet for meg om å ha et mer innholdsrikt liv. Nå har jeg nettopp skrevet en musikal, der jeg har hatt 11 musikere i sving. Jeg vil ikke være fire bandkamerater lenger, nå vil jeg ha 11, sier han.

Låtene på det nye albumet er hentet fra musikalen «Local Hero», basert på en film fra 1983, som Knopfler har skrevet musikken og tekstene til.

Fordømmer Brexit

69-åringen sier det med årene er blitt enklere å skrive låter. Blant annet fordi samfunnet rundt ham aldri forblir det samme. I hjemlandet har Brexit-bevegelsen dominert samfunnsdebatten de siste årene. Det lar ikke Knopfler gå ubemerket på det nye albumet.

– Jeg husker at folkemusikerne i Northumberland, som min hjemby Newcastle ligger nært, og i Skottland før møttes på pubene på grensen, og hadde et avslappet og godt forhold. Men jeg tror den gryende nasjonalismen har endret det, skapt en annen atmosfære.

– En mer fiendtlig atmosfære?

– Ja, absolutt.

Ønsker seg gitarlærer

Knopfler mener imidlertid et langt liv som låtskriver har gått ut over hans evne som musiker.

– Jeg skulle gjerne hatt mer musikalsk input i utdannelsen min. En ting går alltid på bekostning av noe annet. Man bruker lang tid på låtskrivingen, og neglisjerer kanskje den gitarspillende siden av seg selv, sier Knopfler.

Til NRK bekjenner mannen bak riffene til landeplager som «Money for Nothing» og «Sultans of Swing» at han gjerne skulle hatt en gitarlærer.

– Gjerne en som ringer på døra mi klokka halv ni onsdag morgen. Akkurat sent nok til at jeg har rukket å drikke en kopp kaffe. En lærer som tvinger meg til å jobbe, og som kommer uke etter uke for å følge meg opp og se til at jeg gjør leksene, sier Knopfler.

Lover Norgesbesøk før det er slutt

Om Knopfler skal være hjemme for å ta imot gitarlæreren, må han turnere mindre. Men minst én runde til blir det, lover han. Det skjer til neste år.

– Vil Norge få et besøk før slutten?

– Ja, definitivt. Norway, here I come.

Kulturstrøm

 • Sophie Elise avslører pillemisbruk

  I sin nye podkast på NRK forteller Sophie Elise at hun har slitt med pilleavhengighet. Hun var avhengig av beroligende tabletter. I august la hun seg inn på rehabilitering, sier hun i starten av den første episoden av podkasten Sophie og Fetisha.

 • Posthornfrimerkene feirer 150 år

  De norske posthornfrimerkene feirer 150 år og er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. I oktober kommer et nytt posthornmerke i valøren 19 kroner.

  – De norske posthornfrimerkene er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. Dette er en rekord Posten ikke har planer om å slippe fra oss, sier Postens frimerkedirektør, Halvor Fasting.

  Siden 1872 er det solgt mer enn 5,3 milliarder norske posthornfrimerker. S

  Serien ble skapt av arkitekt Andreas Wilhelm von Hanno – som er avbildet på miniatyrarket som utgis til jubileet. De første frimerkene var røde, og valøren var på tre skilling. Siden har posthornfrimerket kommet i øreverdier, før det ble hele kroner og nå i tikroner.

  (NTB)

  phKpzuGSQRI
  Foto: Posten / NTB
 • Durek Verrett fikk ikke medhold i PFU for Se og Hør-klage

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte ikke Se og Hør for brudd på Vær varsom-plakaten og god presseskikk etter en klage fra Durek Verrett.

  Durek Verrett klaget inn Se og Hør til PFU etter et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Utvalget mener det skal være høy terskel for å opplyse om slike helseopplysninger, men i dette spesielle tilfellet er det relevant.

  – Hvis dette hadde vært en influenser eller noen andre, så hadde det vært en fellelse. Men en person som til de grader eksponerer seg selv og sin egen helse som forretningsmodell, må forvente at det settes søkelys på egen helse, sa Gunnar Kagge, som er representant fra journalistene og ansatt i Aftenposten.

  Stein Bjøntegård, som representerer redaktørforeningen og NRK, mente dette ikke åpner for noen endring i PFUs syn på hva man skal viderebringe av private helseopplysninger.

  – Det må komme tydelig frem at dette er et unntakstilfelle, sa han.

  Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
  Foto: Lise Åserud / NTB