Marie Fredriksson er død

Popartisten døde mandag morgen etter lengre tids sykdom. Den svenske verdensstjernen kjent fra duoen Roxette ble 61 år gammel.

Det melder svenske Expressen tirsdag.

– Det er med stor sorg vi må kunngjøre at en av våre største og mest elskede artister er borte. Marie Fredriksson døde om morgenen 9. desember etter tidligere sykdom, skriver hennes manager Marie Dimberg i en pressemelding.

I 2002 ble Marie Fredriksson svært syk da hun ble rammet av en hjernesvulst, og legene ga henne et halvt år igjen å leve. Tre år senere kunne hun fortelle at hun var friskmeldt.

Men i 2016 orket hun ikke lenger å holde konserter eller spille inn nye album på grunn av ettervirkninger av sykdommen. Dermed ble en stor sommerturné som var planlagt innstilt.

Konsert i Tyskland med Roxette, hvor Marie Fredriksson må sitte.

Marie Fredriksson var i mange år svært preget av sykdom og var nødt til å sitte under konserter. Her under en konsert i Tyskland i 2015.

Foto: Henning Kaiser / AFP

På sin 60-årsdag 30. mai i fjor ga Marie Fredriksson ut jazz-singelen «Sing me a song». Ifølge artisten var sangen en gave til fansen for all støtten de har gitt henne.

– Å gi ut en sang på bursdagen min er min måte å vise takknemlighet for all kjærligheten jeg har fått gjennom årene. Dette er min 60-årsgave til meg selv og til alle fans, sa hun i en pressemelding.

Populær duo

Den folkekjære artisten var mest kjent fra popduoen Roxette, som var en svensk popduo bestående av Per Gessle og Marie Fredriksson.

Gessle skriver i en pressemelding og på Twitter at tiden har gått så altfor fort.

Laster Twitter-innhold

– Det kjennes ut som det var i går at Marie og jeg satt i min lille leilighet i Halmstad og delte drømmer. Og hvilken fantastisk drøm vi fikk dele, skriver Gessle.

– All min kjærlighet til deg og din familien. Ting vil aldri bli det samme, sier han og refererer til Roxette-sangen «Things will never be the same».

Duoen ble dannet i 1986 og har solgt over 75 millioner plater i hele verden. De står bak en rekke store hitlåter, som «The Look», «It Must Have Been Love», «Listen to Your Heart» og «Joyride».

Den svenske artisten Lisa Nilsson har lagt ut denne meldingen på sin Instagram-konto:

– En æra er over

Svært mange i musikkbransjen uttrykker sin sorg over Fredrikssons bortgang.

Elisabeth «Bettan» Andreassen beskriver Fredriksson som en god venninne.

– Dette er veldig trist. Det er et stort tap for Sverige, og hele verdens musikkbransje, sier hun til NRK.

Hennes tanker går til familien.

– Hun var et usedvanlig flott menneske og artist. Hele Sverige likte Marie, sier Andreassen.

Marie Fredriksson i den svenske popgruppen Roxette besøker Norge i 1989.

Marie Fredriksson i den svenske popgruppen Roxette besøker Norge i 1989.

Foto: Knut Falch / NTB

Den svenske Grand Prix-artisten Pernilla Wahlgren, også kjent for nordmenn for serien «Wahlgrens Värld», fikk nyheten under en pressekonferanse i Sverige og sier til Aftonbladet at det er et stort tap.

– Jeg føler at det kommer til å bli verdenssorg ettersom hun var en så fantastisk artist og menneske, som var for ung, selv om jeg vet at hun har vært syk lenge, sier hun.

Hanne Sørvaag.

– En æra er over, sier Hanne Sørvaag om den folkekjære artistens død.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Artist Hanne Sørvaag forteller at Marie Fredriksson har vært et stort forbilde for henne, og at hun har fulgt Roxette gjennom hele oppveksten.

– Det var kanskje der litt av den popstjernedrømmen kom fra. Min første singel var skrevet av Per Gessle, så jeg har følt et bånd til bandet, forteller hun.

– Det er veldig leit, en æra er over, legger hun til.

NRK-programleder Thomas Felberg forteller at hans første reaksjon er at hun var fryktelig talentfull.

Musikkjournalist Thomas Felberg

Musikkjournalist i NRK Thomas Felberg.

Foto: Jon Olav Nesvold

– Hun sto for noen vanvittige hits sammen med sin makker, sier han.

Felberg beskriver nyheten som trist, men legger til at hun har vært syk lenge.

– All honnør til henne og Roxette, avslutter han.

Plateprodusent Christer Falck sier han elsket Fredrikssons bidrag til «Den flygande Holländaren» og hyllesten til Cornelis Vreeswick.

– Hun var innom butikken min på Aker Brygge i 1992 og sa hei da hun var på promobesøk med albumet «Den ständige resan». En uvanlig og hyggelig gest fra en artist som har solgt millioner av plater.

Marie Fredriksson etterlater seg mannen Mikael Bolyos (62), og deres to barn på 23 og 26 år.

Familien ber om å bli vist hensyn i sorgen, og forteller at Fredriksson vil bli begravet i stillhet med bare nærmeste familie til stede.

Marie Fredriksson sammen med ektemannen Mikael Boloys under en prisutdeling i Stockholm i 1999.

Marie Fredriksson sammen med ektemannen Mikael Boloys under en prisutdeling i Stockholm i 1999.

Foto: Janerik Henriksson / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Fire semifinalevinnere i Virtuos

    Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

    Vinnere av semifinalen i Virtuos
    Foto: Robert Rønning / NRK
  • Bibliotekene ser digitale mørketall

    Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.