NRK Meny
Normal

Marcusplassen i Venezia

Marcusplassen er den eneste plassen i Venezia som heter ”piazza”. Her opplever vi både folkeliv, musikk og atmosfære. Men hvor mange kjenner historien til plassen og bygningene rundt?

Marcusplassen mot kirken
Foto: Nina Skurtveit / NRK

De andre plassene i Venezia må nøye seg med å bli kalt campo eller lignende. Piazettaen er den litt mindre plassen foran Dogepalasset. Mens Marcusplassen altså er byens eneste "piazza". Der duene konkurrerer med tre forførende salongorkestre om folks oppmerksomhet.

Orkester utenfor Café Florian
Foto: Nina skurtveit / NRK

Den første plassen

Fra 800-tallet da man bygget den første Marcuskirken og Dogepalasset, var det bare en liten plass foran kirken. Da lå enda en kirke her og en stor kjøkkenhage. Men på slutten av 1100-tallet bestemte den berømte dogen Sebastiano Ziani at det skulle lages en større plass her. Til pavens forargelse rev man kirken, og både kjøkkenhagen og en kanal ble fjernet.

I sør lå et hospital, og på nordsiden kom et nytt bygg. Paven ble blidgjort da man mot vest bygget en ny kirke. Bortsett fra at arealet er det samme som i dag, vet man ikke hvordan denne første plassen så ut. Marcusplassen var da et samlingssted og et torg for all slags handel som senere ble flyttet til Rialto. Etter hvert ble plassen brukt til prosesjoner, maskeball, karneval. Som i dag ble det et spradested for byens egne innbyggere og tilreisende.

Nordsidens bygg

Byggingen av det vi nå ser rundt oss av bygninger startet på slutten av 1400-tallet. Først det gamle prokuratorpalasset på nordsiden, en lang arkaderekke med forretninger bak. I annen og tredje etasje har det buer. Det hele tegnet av arkitektene Bartolomeo Buon, Pietro Lombardo og Jacobo Sansovino. Her var kontorene til de ni prokuratorene som sørget for San Marco-kirken.

Marcusplassen mot nord

Den gamle prokuratorbygningen etter en uværsnatt.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Klokketårnet

Mauro Codussi tegnet klokketårnet øverst mot kirken som sto ferdig i 1499. Øverst ser vi to maurere som slår på en kjempeklokke. Under der er Marcusløven på bakgrunn av blått og stjerner. Under der sitter Maria med barnet på en liten balkong, over et astronomisk ur. Og aller nederst finner vi porten som fører til Rialto.

Byggene sør og vest

I 1580 rev man hospitalet på nordsiden og fikk bygget Vincenzo Scamozzis nye prokuratorbygg , fullført av Longhena i 1640. Her med forbilder fra Roma. Akkurat som i Colosseum har man her nederst dorisk søyleorden, med jonisk i midten og korintisk øverst. Altså tung, lettere og øverst lettest. Bygget som lukker plassen mot vest ble tegnet av Giuseppe Maria Soli på oppdrag fra Napoleon. Det var han som i 1810 fikk revet kirken for å få orden på plassen.

Campamile og loggia

I hjørnet mellom Marcuskatedralen og loggiaen som vender mot Dogepalasset og Piazettaen, står det høye klokketårnet fra 1100-tallet med påbygg i renessanse. Litt i veien, vil mange si. Men med sin høyde kronet av en forgylte engel, hadde den også en funksjon som fyrtårn.

San Marco

Selve smykket er jo kirken San Marco som lukker plassen mot øst. Med sine kupler og spir og en fasade med skulpturer og fargerike mosaikker viser den tydelig Venezias kontakter mot Bysants. Men Marcuskirken ser vi nærmere på i neste ukes utgave av Kunstreisen!

Programmer fra Venezia

Ukens program om Marcusplassen er nemlig det første i vår lange serie fra Venezia med programmer om San Marco, Pala d'Oro, San Rocco, Accademia, flere kirker, laguneøyene Torcello, Burano og Murano og mye mer. Steder og kunstverk vi opplevde på vår reise med noen av våre P2-lyttere i september.

Om dere som reiste med oss har fotografiske blinkskudd som dere ønsker å dele med andre her på nettsiden, send dem tilkunstreisen@nrk.no

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter