NRK Meny
Normal

Mann risikerer tre års fengsel for ulovlig bildespredning

Onsdag startet rettssaken mot en av to tiltalte som skal ha spredd intime bilder og videoer av jenter og unge kvinner på nett, fra bildedelingstjenesten Snapchat.

Snapchat-ikonet

SNAPCHAT: To menn i 20-årene er tiltalt for å ha spredt stjålne intimbilder fra Snapchat på nett. Onsdag startet rettssaken mot en av mennene i Nedre Romerike tingrett.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Onsdag startet en historisk rettssak i Nedre Romerike tingrett. En 21 år gammel mann står tiltalt for heleri etter å ha spredd titusener av stjålne bilder og videoer av jenter og unge kvinner på nett.

Det skal være snakk om nærmere 90.000 bilder og 10.000 videoer, som alle er av privat eller sensitiv karakter.

Dette er ifølge politiadvokat Eirik Trønnes Hansen første gang Kripos går til sak mot personer som har spredd stjålne bilder fra Snapchat på nett.

Bakgrunnen for saken går tilbake til en lekkasje av Snapsaved sine servere i fjor høst. Snapsaved var et program som lot deg lagre bilder og videoer fra bildedelingstjenesten Snapchat uten at avsenderen fikk vite det.

Mannen som står tiltalt onsdag, er én av to menn som er tiltalt i saken. Rettssaken mot den andre mannen starter i Oslo tingrett i november.

Programmet Snapsaved finnes ikke lenger.

Fildeling

I tiltalen mot den 21 år gamle mannen står det at han skal ha delt bildene på nett via torrents, eller fildeling. Derfor mener Kripos at han, med vilje, har gjort bildene tilgjengelige for en større krets.

21-åringens forsvarer Ida Andenæs ønsket ikke å gi kommentarer før rettssaken startet.

Om de to mennene blir dømt etter heleribestemmelsen i straffeloven, risikerer de tre år i fengsel.

Populær tjeneste

Eirik Trønnes Hansen

FØRSTE GANG: Politiadvokat i Kripos, Eirik Trønnes Hansen sier dette er første gang Kripos går til sak mot personer som har spredd stjålne bilder fra Snapchat på nett.

Foto: KRIPOS

– 90 prosent av norske kvinner mellom 18 og 29 år bruker Snapchat daglig, og det er en stor mengde materiale som spres på sosiale medier via elektroniske tjenester, sier Trønnes Hansen.

Snapchat er en av de mest populære bildedelingstjenestene på markedet og har over hundre millioner brukere på verdensbasis.

– En lekkasje, et datainnbrudd, urettmessig spredning, har personvernkonsekvenser, sier han.

To av tusenvis

De to tiltalte i saken er kun to av muligens flere tusen andre som har spredd slike bilder og videoer.

– Ja, det er det grunn til å tro. Akkurat som det er mange som har deltatt i spredning av åndsverkmateriale. Det er også mange som kjører for fort i trafikken uten å bli tatt, sier Trønnes Hansen.

Det er ingen av dem som er avbildet på de stjålne bildene og videoene som skal vitne i retten.

– Litt av problemet er at dette er en type kriminalitet som ikke er offerløs, men hvor ofrene ikke nødvendigvis er klare over at det skjer. Massespredning av titusenvis av fotoer av identifiserbare personer betyr ikke nødvendigvis at de som er avbildet er kjent med aktiviteten, sier politiadvokaten.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP