Hopp til innhold

Unison applaus for «Trekant»

Kringkastingsrådet gir NRK honnør for at ungdom og seksualitet blir satt på dagsorden på en åpen og humoristisk måte i programmet «Trekant».

Video Trekant i Kringkastingsrådet

VIDEO: Kringkastingsrådet diskuterer programmet Trekant.

Kringkastingsrådet hadde 46 skriftlige klager på sitt bord under møtet i dag.

Klagene som har strømmet inn før, under og etter programmet om ungdom og sex, «Trekant» på NRK3. Du kan delta i debatten nederst i artikkelen.

Publikumservice har mottatt 8000 henvendelser i forbindelse med dette programmet.

– Ment for unge voksne

Håkon Moslet, leder for NRK Ung, forklarte at «Trekant» er ment for unge voksne. Men responsen fra målgruppa, 18-25 år, har vært historisk for NRK 3.

– Det har vært en snakkis uten like på sosiale medier, sier han.

Edel Bratlie

Edel Bratlie

Foto: Tone Staude / NRK

Helsesøster Edel Bratlie fra Lørenskog roste programmet. Hun mente at det inneholder mye humor og at programlederne er personlige uten å være private. Ungdom hun har snakket med på helsestasjonen synes programmet er informativt og morsomt.

– De fleste mener det. Spesielt morsomt er det at det også fokuseres på alenesex, sa Bratlie.

Hennes konklusjon var at programmet er bra, men kanskje litt lettvint.

– NRK kan være stolt

Grete Fossum

- Jeg er 65 år og synes Trekant er fantastisk, sa Grete Fossum. Foto: Tone Staude/NRK

Medlem av Kringkastingsrådet, Grete Fossum fra Kirkenær, sa at hun synes «Trekant» er et kjempefint program.

– Jeg synes det er prisverdig at det er så omfattende at det bare mangler det følelsesmessige aspektet. «Trekant» er ikke ment for meg. Jeg er 65 år, men synes det er helt fantastisk, sa hun.

Medlem av Kringkastingsrådet, Mette Gundersen fra Kristiansand, mente at NRK kan være stolt.

– Dette er en flott motvekt til Paradise Hotel og andre glossy serier, sier hun.

– Ment for middelaldende menn?

Medlem Frank Rossavik fra Oslo mener at ungdom er opptatt av andre aspekter enn det mest avanserte som powerdans og stripping.

– Jeg fikk en følelse av at det kanskje ville glede middelaldrende menn som vil se vakre modeller, sa han.

Håper på nytt program

– Trekant bidrar til veldig bra debatt om seksualundervisning i skolen, sa medlem May Hansen fra Moss. Hun mente det bør videreføres, og håper på nye oppfølgingsprogram om følelser.

Medlem Jon Olav Alstad fra Skatval var også svært positiv.

– Folkeopplysning er NRKs oppgave. Konseptet har lykkes, og kritikken mot manglende følelser og mye teknikk kan følges opp i en ny «Trekant»-serie, sa han.

– Bør være en øvre grense for å klage

Varamedlem Kent Gundersen fra Tromsø mente det er en bra programserie for ungdom, og varamedlem Beate Bø Nilsen fra Sortland fortalte at hun selv har målgruppa i huset, og de og vennene elsker «Trekant».

Medlem Knut Haavik fra Sandefjord sa at han også slutter seg til den unisone applausen.

– Dette er en veldig nyttig og humoristisk serie. Jeg er ikke i målgruppa, men tror alle disse stillingene ikke nødvendigvis passer så godt for min aldersgruppe heller. Jeg synes det bør være en øvre aldersgrense for dem som klager, ingen av dem er i målgruppa heller, sa han.

Honnør til NRK


Sylfest Lomheim oppsummerte at rådet gir honnør til NRK for at ungdom og seksualitet blir satt på dagsorden på en åpen og humoristisk måte.

Rådet synes temaet er så viktig og omfattende at NRK bør vurdere behovet for en oppfølgingsserie.

Trekant

Thomas Albertsen Dahlen, Marie Kinge og Pia Dailey Christoffersen er programledere i «Trekant».

Foto: Nyhetsspiller

Organisert motstand

46 skriftlige klager lå på Kringkastingsrådets bord. Mange av medlemmene påpekte at flere inneholdt nøyaktig den samme kritikken. Minst fem brev hadde denne ordlyden:

Programmet har inga verdimessig forankring utover at alt som er gøy og tenkjeleg bør prøvast ut. Det er ingen refleksjon rundt kjærleik, graviditet, barnefødsel, truskap, faste parforhold, ekteskap og familie.

Kvinne, Stord

Seer- og lytterorganisasjonen «Familie & Medier» har forholdt seg aktivt til programmet, både i forkant og underveis.

– Måten NRK har møtt en saklig og konstruktiv kritikk på, oppleves som arrogant og ignorant, skrev daglig leder Jarle Haugland.

Blant klagerne fant vi også representanter fra mange kirkesamfunn:

Ut fra forhåndsomtalen som er gitt i media av ungdomsprogrammet «Trekant» ber vi innstendig om at dette stanses. Ut fra Bibelen, Guds ord, er et slikt «opplysningsprogram» nedbrytende.

Ektepar, Oslo

Noen er bekymret for økt seksualisering.

Jeg ønsker ikke at barna mine skal se dette, og tror det vil bidra til økt seksualisering av ungdoms hverdag, dårligere moral, flere aborter og uønskede barn.

Kvinne, Oslo

Også bred støtte

Klagebunken inneholder ikke bare klager. Støtteerklæringene kommer stort sett fra ungdom og unge voksne.

«Trekant» er et flott program som belyser mange temaer som er vanskelige og som oppfattes av samfunnet som tabu. Jeg er selv ungdom, og er glad for at jeg nå slipper å snakke med mine foreldre om disse temaene!

Gutt, 16 år

Håkon Moslet, redaktør for NRK Ung har sendt samme svar til alle klagerne.

«Trekant» er ikke laget for barn. Det er laget for unge voksne som er på vei inn i voksenlivet og som har en naturlig nysgjerrighet i forhold til sex. Denne målgruppen, 18-25 år, har tatt imot «Trekant» med åpne armer. Det går år mellom hver gang NRK får så mange positive tilbakemeldinger fra unge seere.

Håkon Moslet, redaktør NRK Ung

Hva mener du om «Trekant»?

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)