Hopp til innhold

Unison applaus for «Trekant»

Kringkastingsrådet gir NRK honnør for at ungdom og seksualitet blir satt på dagsorden på en åpen og humoristisk måte i programmet «Trekant».

Video Trekant i Kringkastingsrådet

VIDEO: Kringkastingsrådet diskuterer programmet Trekant.

Kringkastingsrådet hadde 46 skriftlige klager på sitt bord under møtet i dag.

Klagene som har strømmet inn før, under og etter programmet om ungdom og sex, «Trekant» på NRK3. Du kan delta i debatten nederst i artikkelen.

Publikumservice har mottatt 8000 henvendelser i forbindelse med dette programmet.

– Ment for unge voksne

Håkon Moslet, leder for NRK Ung, forklarte at «Trekant» er ment for unge voksne. Men responsen fra målgruppa, 18-25 år, har vært historisk for NRK 3.

– Det har vært en snakkis uten like på sosiale medier, sier han.

Edel Bratlie

Edel Bratlie

Foto: Tone Staude / NRK

Helsesøster Edel Bratlie fra Lørenskog roste programmet. Hun mente at det inneholder mye humor og at programlederne er personlige uten å være private. Ungdom hun har snakket med på helsestasjonen synes programmet er informativt og morsomt.

– De fleste mener det. Spesielt morsomt er det at det også fokuseres på alenesex, sa Bratlie.

Hennes konklusjon var at programmet er bra, men kanskje litt lettvint.

– NRK kan være stolt

Grete Fossum

- Jeg er 65 år og synes Trekant er fantastisk, sa Grete Fossum. Foto: Tone Staude/NRK

Medlem av Kringkastingsrådet, Grete Fossum fra Kirkenær, sa at hun synes «Trekant» er et kjempefint program.

– Jeg synes det er prisverdig at det er så omfattende at det bare mangler det følelsesmessige aspektet. «Trekant» er ikke ment for meg. Jeg er 65 år, men synes det er helt fantastisk, sa hun.

Medlem av Kringkastingsrådet, Mette Gundersen fra Kristiansand, mente at NRK kan være stolt.

– Dette er en flott motvekt til Paradise Hotel og andre glossy serier, sier hun.

– Ment for middelaldende menn?

Medlem Frank Rossavik fra Oslo mener at ungdom er opptatt av andre aspekter enn det mest avanserte som powerdans og stripping.

– Jeg fikk en følelse av at det kanskje ville glede middelaldrende menn som vil se vakre modeller, sa han.

Håper på nytt program

– Trekant bidrar til veldig bra debatt om seksualundervisning i skolen, sa medlem May Hansen fra Moss. Hun mente det bør videreføres, og håper på nye oppfølgingsprogram om følelser.

Medlem Jon Olav Alstad fra Skatval var også svært positiv.

– Folkeopplysning er NRKs oppgave. Konseptet har lykkes, og kritikken mot manglende følelser og mye teknikk kan følges opp i en ny «Trekant»-serie, sa han.

– Bør være en øvre grense for å klage

Varamedlem Kent Gundersen fra Tromsø mente det er en bra programserie for ungdom, og varamedlem Beate Bø Nilsen fra Sortland fortalte at hun selv har målgruppa i huset, og de og vennene elsker «Trekant».

Medlem Knut Haavik fra Sandefjord sa at han også slutter seg til den unisone applausen.

– Dette er en veldig nyttig og humoristisk serie. Jeg er ikke i målgruppa, men tror alle disse stillingene ikke nødvendigvis passer så godt for min aldersgruppe heller. Jeg synes det bør være en øvre aldersgrense for dem som klager, ingen av dem er i målgruppa heller, sa han.

Honnør til NRK


Sylfest Lomheim oppsummerte at rådet gir honnør til NRK for at ungdom og seksualitet blir satt på dagsorden på en åpen og humoristisk måte.

Rådet synes temaet er så viktig og omfattende at NRK bør vurdere behovet for en oppfølgingsserie.

Trekant

Thomas Albertsen Dahlen, Marie Kinge og Pia Dailey Christoffersen er programledere i «Trekant».

Foto: Nyhetsspiller

Organisert motstand

46 skriftlige klager lå på Kringkastingsrådets bord. Mange av medlemmene påpekte at flere inneholdt nøyaktig den samme kritikken. Minst fem brev hadde denne ordlyden:

Programmet har inga verdimessig forankring utover at alt som er gøy og tenkjeleg bør prøvast ut. Det er ingen refleksjon rundt kjærleik, graviditet, barnefødsel, truskap, faste parforhold, ekteskap og familie.

Kvinne, Stord

Seer- og lytterorganisasjonen «Familie & Medier» har forholdt seg aktivt til programmet, både i forkant og underveis.

– Måten NRK har møtt en saklig og konstruktiv kritikk på, oppleves som arrogant og ignorant, skrev daglig leder Jarle Haugland.

Blant klagerne fant vi også representanter fra mange kirkesamfunn:

Ut fra forhåndsomtalen som er gitt i media av ungdomsprogrammet «Trekant» ber vi innstendig om at dette stanses. Ut fra Bibelen, Guds ord, er et slikt «opplysningsprogram» nedbrytende.

Ektepar, Oslo

Noen er bekymret for økt seksualisering.

Jeg ønsker ikke at barna mine skal se dette, og tror det vil bidra til økt seksualisering av ungdoms hverdag, dårligere moral, flere aborter og uønskede barn.

Kvinne, Oslo

Også bred støtte

Klagebunken inneholder ikke bare klager. Støtteerklæringene kommer stort sett fra ungdom og unge voksne.

«Trekant» er et flott program som belyser mange temaer som er vanskelige og som oppfattes av samfunnet som tabu. Jeg er selv ungdom, og er glad for at jeg nå slipper å snakke med mine foreldre om disse temaene!

Gutt, 16 år

Håkon Moslet, redaktør for NRK Ung har sendt samme svar til alle klagerne.

«Trekant» er ikke laget for barn. Det er laget for unge voksne som er på vei inn i voksenlivet og som har en naturlig nysgjerrighet i forhold til sex. Denne målgruppen, 18-25 år, har tatt imot «Trekant» med åpne armer. Det går år mellom hver gang NRK får så mange positive tilbakemeldinger fra unge seere.

Håkon Moslet, redaktør NRK Ung

Hva mener du om «Trekant»?

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK