Hopp til innhold

– Kan kalles Norges svar på «24»

Internasjonal oppmerksomhet til skuespiller Jon Øigarden og NRK-serien «Mammon».

Mammon

Hovedrolleinnehaver Jon Øigarden i rollen som journalist Peter Verås. Her med Lena Kristin Ellingsen i rollen som Vibeke Haglund.

Foto: NRK

– Det er jo først og fremst veldig gøy med denne oppmerksomheten!

Det sier en fornøyd Jon Øigarden til NRK. Han ble i dag nominert til Emmy-pris for beste tv-drama sammen med resten av teamet bak thrillerserien «Mammon».

«Mammon» er nominert i den prestisjetunge klassen beste drama, der den kjemper mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

– Norges svar på «24»

Da Norge sist fikk Emmy-oppmerksomhet var det for tv-serien «Øyevitne» i 2015 - den gang var det skuespiller Anniken von der Lippe som dro inn seieren for «beste skuespiller».

Men nå er det altså en hel tv-serie som nomineres.

Martin Bergesen, filmjournalist for Filterfilmogtv.no

Martin Bergesen, filmjournalist i Filterfilmogtv.no

Foto: Privat

For filmjournalist Martin Bergesen i Filterfilmogtv.no kan dette blant annet skyldes valg av sjanger. Han nevner de siste årenes oppmerksomhet rundt såkalt «nordic noir» - en sjanger gjort kjent gjennom serier som blant annet «Broen».

– «Mammon» bør heller kalles Norges svar på «24». Den er ikke veldig dyp, men pakket inn i noen lag med maktspill og intriger som gir seeren en følelse av at den er det – selv om målet er å underholde.

– Sammen med noen særdeles vonde men minneverdige scener, er dette kvaliteter den deler med for eksempel «Utopia», som har vunnet i samme klasse tidligere, sier han.

Fikk nyheten på sms

Den aller første Emmy-seremonien fant sted i 1949. Siden den gang har utdelingen utviklet seg til å bli tv-bransjens svar på Oscar - en nominasjon utgjør dermed en solid fjær i hatten for alle som jobber med tv.

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

Serieskapere Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen.

Foto: Glenn Meling, NRK

For serieskaperne Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen kom nominasjonen helt ut av det blå.

– Det er verken forhåndsvarsling eller innledende runder for denne konkurransen - det er ingen som ringer deg opp og sier at man må være forberedt.

– Jeg fikk nyheten via en sms fra Gjermund hvor det bare sto «emma, emma, emma». Da begynte jeg å ane at noe var i gjære, sier Vegard.

Første sesong av «Mammon» ble sendt på NRK i 2014, og rettighetene er solgt til en rekke land som har laget eller planlegger egne versjoner av serien.

«Mammon»-nominasjonen markerer første gang en norskprodusert tv-serie konkurrerer om å vinne Emmy i kategorien drama.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.