NRK Meny
Normal

– Kan kalles Norges svar på «24»

Internasjonal oppmerksomhet til skuespiller Jon Øigarden og NRK-serien «Mammon».

Mammon

Hovedrolleinnehaver Jon Øigarden i rollen som journalist Peter Verås. Her med Lena Kristin Ellingsen i rollen som Vibeke Haglund.

Foto: NRK

– Det er jo først og fremst veldig gøy med denne oppmerksomheten!

Det sier en fornøyd Jon Øigarden til NRK. Han ble i dag nominert til Emmy-pris for beste tv-drama sammen med resten av teamet bak thrillerserien «Mammon».

«Mammon» er nominert i den prestisjetunge klassen beste drama, der den kjemper mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

– Norges svar på «24»

Da Norge sist fikk Emmy-oppmerksomhet var det for tv-serien «Øyevitne» i 2015 - den gang var det skuespiller Anniken von der Lippe som dro inn seieren for «beste skuespiller».

Men nå er det altså en hel tv-serie som nomineres.

Martin Bergesen, filmjournalist for Filterfilmogtv.no

Martin Bergesen, filmjournalist i Filterfilmogtv.no

Foto: Privat

For filmjournalist Martin Bergesen i Filterfilmogtv.no kan dette blant annet skyldes valg av sjanger. Han nevner de siste årenes oppmerksomhet rundt såkalt «nordic noir» - en sjanger gjort kjent gjennom serier som blant annet «Broen».

– «Mammon» bør heller kalles Norges svar på «24». Den er ikke veldig dyp, men pakket inn i noen lag med maktspill og intriger som gir seeren en følelse av at den er det – selv om målet er å underholde.

– Sammen med noen særdeles vonde men minneverdige scener, er dette kvaliteter den deler med for eksempel «Utopia», som har vunnet i samme klasse tidligere, sier han.

Fikk nyheten på sms

Den aller første Emmy-seremonien fant sted i 1949. Siden den gang har utdelingen utviklet seg til å bli tv-bransjens svar på Oscar - en nominasjon utgjør dermed en solid fjær i hatten for alle som jobber med tv.

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

Serieskapere Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen.

Foto: Glenn Meling, NRK

For serieskaperne Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen kom nominasjonen helt ut av det blå.

– Det er verken forhåndsvarsling eller innledende runder for denne konkurransen - det er ingen som ringer deg opp og sier at man må være forberedt.

– Jeg fikk nyheten via en sms fra Gjermund hvor det bare sto «emma, emma, emma». Da begynte jeg å ane at noe var i gjære, sier Vegard.

Første sesong av «Mammon» ble sendt på NRK i 2014, og rettighetene er solgt til en rekke land som har laget eller planlegger egne versjoner av serien.

«Mammon»-nominasjonen markerer første gang en norskprodusert tv-serie konkurrerer om å vinne Emmy i kategorien drama.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix