NRK Meny
Normal

– Kan kalles Norges svar på «24»

Internasjonal oppmerksomhet til skuespiller Jon Øigarden og NRK-serien «Mammon».

Mammon

Hovedrolleinnehaver Jon Øigarden i rollen som journalist Peter Verås. Her med Lena Kristin Ellingsen i rollen som Vibeke Haglund.

Foto: NRK

– Det er jo først og fremst veldig gøy med denne oppmerksomheten!

Det sier en fornøyd Jon Øigarden til NRK. Han ble i dag nominert til Emmy-pris for beste tv-drama sammen med resten av teamet bak thrillerserien «Mammon».

«Mammon» er nominert i den prestisjetunge klassen beste drama, der den kjemper mot australske «Wanted», brasilianske «Justiça» og japanske «Moriribito: Guardian of the Spirit».

– Norges svar på «24»

Da Norge sist fikk Emmy-oppmerksomhet var det for tv-serien «Øyevitne» i 2015 - den gang var det skuespiller Anniken von der Lippe som dro inn seieren for «beste skuespiller».

Men nå er det altså en hel tv-serie som nomineres.

Martin Bergesen, filmjournalist for Filterfilmogtv.no

Martin Bergesen, filmjournalist i Filterfilmogtv.no

Foto: Privat

For filmjournalist Martin Bergesen i Filterfilmogtv.no kan dette blant annet skyldes valg av sjanger. Han nevner de siste årenes oppmerksomhet rundt såkalt «nordic noir» - en sjanger gjort kjent gjennom serier som blant annet «Broen».

– «Mammon» bør heller kalles Norges svar på «24». Den er ikke veldig dyp, men pakket inn i noen lag med maktspill og intriger som gir seeren en følelse av at den er det – selv om målet er å underholde.

– Sammen med noen særdeles vonde men minneverdige scener, er dette kvaliteter den deler med for eksempel «Utopia», som har vunnet i samme klasse tidligere, sier han.

Fikk nyheten på sms

Den aller første Emmy-seremonien fant sted i 1949. Siden den gang har utdelingen utviklet seg til å bli tv-bransjens svar på Oscar - en nominasjon utgjør dermed en solid fjær i hatten for alle som jobber med tv.

Gjermund Eriksen og Vegard Stenberg Eriksen

Serieskapere Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen.

Foto: Glenn Meling, NRK

For serieskaperne Vegard Stenberg Eriksen og Gjermund Stenberg Eriksen kom nominasjonen helt ut av det blå.

– Det er verken forhåndsvarsling eller innledende runder for denne konkurransen - det er ingen som ringer deg opp og sier at man må være forberedt.

– Jeg fikk nyheten via en sms fra Gjermund hvor det bare sto «emma, emma, emma». Da begynte jeg å ane at noe var i gjære, sier Vegard.

Første sesong av «Mammon» ble sendt på NRK i 2014, og rettighetene er solgt til en rekke land som har laget eller planlegger egne versjoner av serien.

«Mammon»-nominasjonen markerer første gang en norskprodusert tv-serie konkurrerer om å vinne Emmy i kategorien drama.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold