Nå må du stumpe røyken på bingo

Nå blir det forbudt å ta seg en røyk til kaffen i bingohallen. – Ganske mange som spiller bingo i dag kommer til å bli sittende hjemme, mener bingospiller Geir Fredriksen.

Bingospiller

KAN BLI HISTORIE: I fremtidens bingohaller må du gå ut hvis du skal røyke.

Foto: NRK

Regjeringen pålegger bingospillere over hele landet å stumpe røyken eller røyke utenfor bingohallene om et drøyt år.

Fra 1. april 2014 er nemlig tobakksskadeloven foreslått ytterligere innstrammet, noe som fører med seg at røyking på bingo blir forbudt og at mange spillehaller må bygges om.

Det framtidige røykeforbudet faller ikke i god jord hos bingospillerne. Bingospiller Geir Fredriksen sier det slik:

Nesten daglig går jeg og spiller bingo og drikker kaffe og sitter inne og koser meg. Hvis det blir helt røykfritt, slutter jeg å gå på bingo.

Geir Fredriksen

Hør bingovertinne Lisbeth Meisler fra 'Charterfeber' snakke om røykeforbudet her:

Bingospiller

IKKE FORNØYD: Geir Fredriksen tror mange vil slutte å gå på bingo dersom det blir ulovlig å røyke i spillehallene.

Foto: NRK

– Tiden har vært inne

Siden 1988 har det vært forbud mot røyking i offentlige rom og på arbeidsplasser i Norge, men unntaket for røykerom har sørget for at det har vært mulig å røyke i blant annet bingohaller.

– Nå viser undersøkelser at røykerom, selv om det er ventilasjon, ikke beskytter godt nok mot passiv røyking. Vi får også en del klager på røykerom, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Nina Tangnæs Grønvold, til NRK.no.

Hun mener tiden har vært inne for å ta bort denne unntaksmuligheten.

Statssekretær

MENER TIDEN ER INNE: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Nina Grønvold.

Foto: NRK

– Det er også i tråd med de anbefalingene Verdens helseorganisasjon har gitt oss, der de sier at unntaket som åpner for røykerom ikke stemmer med det internasjonale ambisjonsnivået, sier Grønvold.

– Jeg synes det er en veldig dårlig løsning. Du kan tenke deg at det er ganske mange eldre mennesker som spiller bingo i dag – nå kommer de til å sitte hjemme. De litt yngre kommer til å spille på nett, og da blir vel bingoene helt borte, sier Geir Fredriksen.

Har ventet innstramminger

Tage Gullbrandsson, leder i Norges Bingo- og Lotteriforbund, er ikke overrasket over at det nå blir nye forandringer i tobakksskadeloven.

– Fordi bingoene ikke er serveringslokaler, har vi i ni år hfått lov til å dele bingoene i en røykedel og en ikke-røykedel. Så har utviklingen gått sin gang, og på et eller annet tidspunkt ville man vente at man kom til å få innstramminger, og det er det som nå skjer, sier han.

Tage Gullbrandson

FORVENTET ENDRINGER: Leder i Norges Bingo- og Lotteriforbund, Tage Gullbrandson.

Får tid til å omstille seg

Statssekretær Grønvold i Helse- og omsorgsdepartementet mener det vil være nok av tid for bingohall-innehaverne til å ta den nye lovgivningen inn over seg.

– Vi synes det er riktig å gi dem litt over enn et år fra i dag. Så vi kommer til å foreslå at denne del en av tobakksskadeloven skal tre i kraft fra 1. april 2014, slik at det blir rimelig tid til å bygge om lokaler og informere folk om endringene, sier hun.

– Jeg synes vel bingoene skulle fått litt bedre tid på seg fordi det er ganske store krav som stilles til bingolokaler for å ivareta dagens røykelov på den delen av lokalet som er røykfri, sier Tage Gullbrandson i Bingo- og Lotteriforbundet.

Les også:

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.