Lyden av fisk og dyr under vann

Lydkunstner Jana Winderen bruker 30 høyttalere til å formidle lyder av livet i verdenshavene i utstillingen «Rising Tide» som åpner på Kunstnernes Hus i dag. Hun har samarbeidet med en av verdens fire fiskelyttere i Thailand, og brukt undervannsmikrofonene i Stillehavet, Atlanteren, Barentshavet og havisen rundt Nordpolen for å fange opp kommunikasjonen mellom de som lever under vann. – Det er som å høre en konsert, sier hun selv. Etter mange år med slike lydopptak er hun bekymret over hvor mye lydforurensingen påvirker livet i havet. Hør intervjuet med Jana Winderen i Studio 2 her.

Lydopptak med Jana Winderen
Foto: José Alejandro Alvarez / TBA21–Academy

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland