Lyden av fisk og dyr under vann

Lydkunstner Jana Winderen bruker 30 høyttalere til å formidle lyder av livet i verdenshavene i utstillingen «Rising Tide» som åpner på Kunstnernes Hus i dag. Hun har samarbeidet med en av verdens fire fiskelyttere i Thailand, og brukt undervannsmikrofonene i Stillehavet, Atlanteren, Barentshavet og havisen rundt Nordpolen for å fange opp kommunikasjonen mellom de som lever under vann. – Det er som å høre en konsert, sier hun selv. Etter mange år med slike lydopptak er hun bekymret over hvor mye lydforurensingen påvirker livet i havet. Hør intervjuet med Jana Winderen i Studio 2 her.

Lydopptak med Jana Winderen
Foto: José Alejandro Alvarez / TBA21–Academy

Kulturstrøm

 • Slutt på moms på e-bøker

  Regjeringen fjerner momsen på e-bøker og strømmetjenester fra 1. juli. Detter fører i følge kulturminister Trine Skei Grande til at norske e-bøker blir mer konkurransedyktige mot engelske e-bøker.

 • Netflix mister «The Office»

  Fram til 2013 ble serien vist på gamlemåten i beste sendetid på NBC. Så overtok Netflix rettighetene og har gjort «The Office»s 208 episoder til tidenes mest sette på strømmekanaler. Nå har NBC vunnet tilbake anbudet på serien og starter sin egen strømmekanal for serien i 2021. Rettighetene koster NBC 850 millioner kroner i året, skriver Los Angeles Times.

  The Office
  Foto: Danny Moloshok / Reuters
 • Glemte komponister fram i lyset

  Når Oslo Filharmonien feirer sitt 100-årsjubileum til høsten trekker de fram tre komponister som av ulike grunner har fått lite oppmerksomhet. Hanna Marie Hansen fordi hun var kvinne, Lili Boulanger fordi hun døde ung og Bjørn Fongaard (bildet) fordi han skrev musikk mange ikke likte, skriver Ballade.

  Bjørn Fongaard
  Foto: Mentz Schulerud jr./NRK