Hopp til innhold

Lovende bastardmusikk

Kaloomé kommer fra Katalonia i Nord-Spania og har sine røtter i bastardflamencoen rumba catalan. Nå blander de arabisk inn i det hele.

Kaloomé

Kaloomé fra Katalonia er ute med sin andre plate, «De Otro Color».

Foto: Promo

Kaloomé: De Otro Color

Kaloomé: «De Otro Color».

Foto: Albumcover

Det er ingen vil om at den katalanske rumbaens musikalske røtter er roma, og i nær slekt med den sørspanske flamencoen. Men samtidig sier jo navnet sitt: Det er en ytterst karibisk innflytelse over katalansk rumba.

Opprinnelig oppsto rumba catalan i hjertet av bydelen Raval i Barcelona, utviklet av Peret, en gudbenådet blanding av Elvis og flamencosangeren Cameron de la Isla. Peret var selv roma, og gjorde rumba catalan ekstremt populært over hele Spania på 1960- og 70-tallet. Arven gikk deretter videre til romafamilien Reyes – som under navnet Gypsy Kings tok verden med storm med sin popifiserte og sterkt kommersielle form for rumba catalan på 1980- og 90-tallet. Men rumba catalan er mye mer enn Gypsy Kings, og har en sentral plass i romakulturen i Katalonia.

Subtilt

Kaloomé er en ung og fremadstormende gruppe rumberos fra Katalonia som med «De Otro Color» er ute med sin andre plate. Deres prosjekt er tydelig å ta ned energien i Gypsy Kings’ rumba, til fordel for et mer subtilt og feminint uttrykk.

Fiolinen har fått fremtredende plass sammen med den alltid tilstedeværende flamencogitaren, og ikke minst har de hentet inn litt overraskende vokalhjelp fra sørsiden av grensen.

Arabisk

Men kanskje ikke så overraskende likevel. Flamencoen har like mye sine røtter i det mauriske Nord-Afrika som i romakulturen, og i dagens Spania er det jo også en stor arabisk befolkning – muren rundt Festung Europa går jo her.

Så dette er prosjektet: Romamusikken møter det arabiske møter Latin-Amerika møter det moderne Vest-Europa på det mest naturlige stedet den kan – i Katalonia.

Sammensurium

Kaloomé er altså et sabla sammensurium. Men fungerer det? Både òg!
Enkelte ganger blir prosjektet forsert, og platen skjemmes helt kart av en meningsløs reggaelåt midt oppe i det hele. Men på sitt beste er dette besnærende, med en intensitet og en kvalitet som stikker dypere enn det kan høres ut som ved første ørekast.

Crossover - helt klart – men samtidig dypt rotfestet i den okerfargede katalanske jorden den har steget ut av.

Kaloomé kommer vi til å høre adskillig mer til i årene fremover.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.