Hopp til innhold

Lillo-Stenberg tapte ankesak: – Nå er det nok

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther fikk ikke medhold i Menneskerettighetsdomstolen i saken mot den norske stat. – Nå får vi bare legge dette bak oss, sier Lillo-Stenberg.

Lars Lillo-Stenberg om dommen

Dommen fra den norske Høyesterett blir dermed stående.

– Vi har gjort alt vi kunne for å vinne fram i denne saken, og har god samvittighet sånn sett. Nå får vi bare legge dette bak oss og trøste alle dem som har støttet oss. Vi får tenke på andre ting nå. Det har vart lenge nok, dette her, sier Lars Lillo-Stenberg til NRK.

Lars Lillo Stenberg

Lars Lillo-Stenberg sier det nå er tid for å tenke på andre ting.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
Harald Stabell

Harald Stabell er prosessfullmektig for Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther.

Foto: Camilla Wernersen
Ellen Arnstad, se og hør-redaktør

Ellen Arnstad mener dagens dom viser at Se og Hør ikke gjorde noe galt da de publiserte bildene fra bryllupet.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK
Arne Jensen, gen.sekr. i Norsk redaktørforening

Redaktørforeningens leder Arne Jensen mener en motsatt dom i Strasbourg hadde medført store utfordringer for norske medier.

Foto: Marit Hverven / NRK

Rundene i rettsapparatet har vært lange for artisten og hans skuespillerkone i saken mot Se og Hør om trykking av bryllupsbilder uten samtykke.

Ekteparet vant først frem både i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett, men de tapte den tredje rettsrunden i Høyesterett i 2008.

Det er denne dommen Lillo-Stenberg og Andrine Sæther anket til Strasbourg – og nå enstemmig tapte. Motpart i Menneskerettighetsdomstolen har vært den norske stat.

– Vi har heist et flagg for privatlivets rett i en flaggstang jeg håper ikke bare blåser over ende i det norske rettsvesenet og Europa. Jeg håper at folk som føler seg krenket ikke nå blir feigere når det gjelder å reagere, sier Lillo-Stenberg.

– Hva synes du om at saken nå kan være over?

– Det synes jeg er greit. Vi må gå videre. Vi har andre viktige ting å tenke på, så det er greit, avslutter musikkartisten.

Uvisst om den vil bli anket

– Dette er en skuffende avgjørelse for Lillo-Stenberg og Sæther, men også for folk flest. Da særlig for offentlige personer som ikke ønsker offentlig oppmerksomhet rundt sitt privatliv, sier ekteparets prosessfullmektig, advokat Harald Stabell til NRK.no.

Stabell understreker at han bare har fått lest konklusjonen, og ennå ikke snakket med verken Lillo-Stenberg eller Sæther.

– Det er en kjempelang dom og jeg sitter i retten i dag. Vi får senere komme tilbake til om det blir anke eller ikke, sier advokaten.

Partene har tre måneders ankefrist til Menneskerettighetsdomstolens storkammer.

Justis- og beredskapsdepartementet har følgende kommentar til dagens dom.

– Vi tar EMDs dom til etterretning. Dommen berører den vanskelige avveiningen mellom ytringsfriheten og retten til privatliv, og vil bidra til å klargjøre rettstilstanden på området når den blir rettskraftig, skriver kommunikasjonsrådgiver Marit Haugen til NRK i en e-post.

Se og Hør: – Viser at vi ikke gjorde noe feil

Se og Hør tok bilder med telelinse under bryllupet i strandsonen på Tjøme 20. august 2005, og ble altså først dømt i norsk rett for å ha krenket privatlivets fred.

Se og Hør anket dommen til Høyesterett og fikk medhold der. Redaktør Ellen Arnstad mener dagens dom fastslår at magasinet aldri gjorde noe galt.

– Den viser at det var riktig av Se og Hør å publisere saken og kjempe for den i rettssystemet, slik vi har gjort. Jeg regner med at det nå er satt punktum for denne saken, som jeg selvsagt har forståelse for har vært vanskelig for Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther, sier hun.

– Dommen handler ikke bare om Se og Hør, den handler om arbeidsforholdene for alle medier. Ikke minst handler den om hensynet til ytrings- og informasjonsfriheten. Dét gleder meg som redaktør, legger Arnstad til.

Arne Jensen i Redaktørforeningen er også fornøyd med dommen i Strasbourg.

– Det er gledelig at de ikke vant fram. Ikke fordi jeg ikke kan ha forståelse for Lillo-Stenberg og Andrine Sæthers synspunkter, men fordi det ville gitt mediene store utfordringer når det gjelder å dekke begivenheter i det åpne, offentlige rom dersom de hadde fått medhold, sier han.

Se Ellen Arnstads reaksjon på dommen:

Arnstad om dommen

Slik omtaler Menneskerettighetsdomstolen saken i i dommen:

The Court has also repeatedly emphasised the essential role played by the press in a democratic society.

Although the press must not overstep certain bounds, regarding in particular protection of the reputation and rights of others, its duty is nevertheless to impart – in a manner consistent with its obligations and responsibilities – information and ideas on all matters of public interest.

Not only does the press have the task of imparting such information and ideas; the public also has a right to receive them. Were it otherwise, the press would be unable to play its vital role of “public watchdog”.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg / http://hudoc.echr.coe.int/
Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther tapte i Høyesterett.

Lars Lillo-Stenberg og Andrine Sæther tapte ankesaken i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Her fra behandlingen i Høyesterett i 2008. I bakgrunnen kjendisbladets redaktør Odd Johan Nelvik.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Disney-komponist Richard Sherman er død

  Richard Sherman, som komponerte en rekke sanger for Disney, blant annet til klassikerne «Mary Poppins» og «Jungelboken», døde lørdag, 95 år gammel.

  Sherman døde i Beverly Hills av sykdom knyttet til høy alder, opplyser Disney-konsernet.

  Sherman og broren Robert, som døde i 2012, var ansatt som komponister hos Disney fra 1960 til 1973. I løpet av de årene skrev de over 200 sanger til 27 filmer og nesten like mange TV-produksjoner.

  På merittlisten sto blant annet «Chim Chim Cher-ee» fra Mary Poppins i 1964, som de fikk en Oscar for. De skrev også hits som «It's a Small World» og «I Wanna Be Like You» fra «Jungelboken» i 1967. Utenfor Disney skrev de blant annet musikken til «Chitty Chitty Bang Bang» fra 1968.

  (NTB)

  Richard Sherman, her sammen med Mikke Mus, Minni og Elizabeth Gluck, skrev musikk til flere Disney-klassikere og andre film- og TV-produksjoner på 1960- og 1970-tallet, inkludert «Mary Poppins» og «Jungelboken». Han ble 95 år gammel.
  Foto: Willy Sanjuan/Invision / AP/NTB
 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon