Hopp til innhold

Liam Gallagher hyller ny Blur-singel

20 års rivalisering kan være over etter at den tidligere Oasis-vokalisten for første gang sier noe pent om Blur.

Liam Gallagher og Damon Albarn

PERLEVENNER?: Tidligere Oasis-vokalist Liam Gallagher har faktisk ytret seg positivt om bandet Blur, her representert ved vokalist Damon Albarn.

Foto: Scanpix

Endetidstegn – eller et tegn på at verden har kommet seg videre?

En av musikkverdenens mest omtalte krangler de siste 20 årene er rivaliseringen mellom de to britiske bandene Oasis og Blur. Spesielt har den tidligere Oasis-vokalisten Liam Gallagher lagt mye personlig prestisje i å skjelle ut sine rivaler i Blur.

Men nå har Gallagher brukt Twitter til å hylle Blurs nye låt «Lonesome Street», og omtaler den som årets beste singel.

Laster Twitter-innhold

«Dø av AIDS»

«Krigen» mellom Blur og Oasis startet i 1994 med at bandene ga ut hver sin suksessrike plate – henholdsvis «Parklife» og «Definitely Maybe». Konflikten ble i stor grad båret fram av britisk musikkpresse, som brukte enhver anledning til å fyre opp stemningen mellom bandene og skape konkurranse mellom dem.

Året etter lanserte bandene hver sin storselgende singel («Roll With It» og «Country House») på samme dag, noe som førte til mye medieomtale rundt hvilket av bandene som solgte flest plater.

Men konflikten fikk også i stor grad næring i Oasis-brødrene Liam og Noel Gallaghers spark til Blur og deres frontfigur Damon Albarn. I 1995 uttalte Noel at han håpte at Albarn og Blur-bassist Alex James ville få AIDS og dø. Året etter framførte Oasis en hånende versjon av Blurs «Parklife» under Britawards.

Oasis-brødrene Noel og Liam Gallagher.

Oasis-brødrene Noel (til venstre) og Liam Gallagher har ikke gått av veien for en konfrontasjon eller to med sine britpop-rivaler Blur.

Foto: AP

Klassekamp

Konflikten hadde også elementer av erkebritisk klassekamp i seg – med Oasis fra Manchester som tøffingene fra arbeiderklassen, og Blur som det noe «snillere» middelklassebandet fra lengre sør i landet.

Noel Gallagher har innrømmet at konflikten med Damon Albarn var dypt personlig, men likevel har de blitt venner de siste årene, og til og med åpnet opp for musikalske samarbeid.

Men Liam har inntil nå ikke vært ferdig med konflikten, og har fortsatt å komme med stikk til Blur. Senest for to år siden da han hudflettet sin storebror for å nedlate seg til å synge duett med Albarn.

Kulturstrøm

  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.

  • Eric Saade med palestinaskjerf i Eurovision-åpning

    Den svenske artisten Eric Saade sto på scenen med et palestinaskjerf knyttet rundt armen under sitt bidrag i åpningsshowet på Eurovision-semifinalen tirsdag kveld.

    Saade, som selv deltok i Eurovision i 2011, fremførte i likhet med to andre tidligere deltagere en låt. Under opptredenen hadde han en keffiyeh knyttet rundt hånden han holdt mikrofonen med.

    Han har tidligere sagt til Aftonbladet at han kun er med i åpningsnummeret som en protest mot at Israel får delta i konkurransen.

    Saades stunt skal bryte mot regelverket, og til Expressen skriver arrangøren EBU: «Vi beklager at Eric Saade valgte å kompromittere arrangementets ikke-politiske karakter».

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.