Hopp til innhold

Laget film om å ha en far i fengsel

«Røverdatter» har Sofia Haugan kalt filmen sin. For hun vokste opp med en far som gikk ut og inn av fengsel. – Verst var det at han bare forduftet, forteller hun.

Sofia Haugan

Sofia Haugan forteller i sin dokumentarfilm om hvordan det er å ha en far som har gått inn og ut av fengsel og ruset seg. Filmen skal vises på 30 kinoer over hele landet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Sterke scener. Krangler mellom far og voksen datter. En far som har slitt med rus og som har tilbrakt mye tid i fengsel. Filmen Sofia Haugan har laget er brutalt ærlig.

Hun går tur med hunden rundt Oslo kretsfengsel. Innenfor de murene har hun vært på besøk flere ganger hos faren sin. Sofia Haugan husker godt den første gangen hun besøkte ham.

– Så er man i et rom med en skitten og sliten sofa. Det er ikke innredet for å skape en avslappende atmosfære, forteller hun. Og legger til at man liksom skal prøve å ha en relasjon og bli kjent. Det går ikke.

Lag en film om meg

Det begynte på filmskolen da faren ringte henne fra fengselet. De snakket om eksamensfilmen hennes. Da sa han: – Du kan lage film om meg.

Nå er det blitt en dokumentarfilm som skal vises på 30 kinoer over hele landet i mars.

– Jeg ville klare å forstå hvordan det ble slik og servere løsningen på et sølvfat. Men det går jo ikke, sier hun.

Røverdatter film

Sofia Haugan har laget film om seg og faren. Forholdet mellom dem er blitt bedre mens de jobbet med filmen Røverdatter.

Foto: Indiefilm

– Oj det var heftig, sier noen som har sett filmen. Men det er jo litt merkelig. Det er jo livet mitt som er på filmen. Og er det for brutalt å se på? spør hun.

Ble kjent på nytt

Hva er verst ved å ha en pappa i fengsel?

– Det verste ved det er vel at man starter en relasjon, men plutselig fordufter den personen fra tilværelsen. Det er mye usikkerhet knyttet til det. Planen vår i morgen kan vi ikke nødvendigvis gjennomføre.

– Som barn tar man en omsorgsrolle og det er jo ikke et barns rolle. Når man står i det er det ikke lett å si at det er vanskelig; for det er jo bare sånn livet er, forteller hun.

Var du sint på faren din?

– Ja, jeg kjempesint på alt som opplevdes som urettferdig, forteller hun. I tenårene var hun ikke i kontakt med faren. Moren hennes sørget for at hun fikk omsorg og støtte.

Som yngre hadde hun og faren en god relasjon og lekte mye sammen. Når de nå laget film sammen var målet å bli kjent med hverandre på nytt.

Større forståelse for hvorfor livet ble som det ble?

– Ja, det er vel ting han har gjort, som ikke ville hendt hvis han ikke hadde vært avhengig av rus. Jeg har ikke portrettert ham bare som et offer, men prøvd å vise hele mennesket på godt og vondt, sier hun.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters