NRK Meny
Normal

Lager film om livet til St. Thomas

Den avdøde norske artisten hedres med en britiskprodusert dokumentarfilm.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Nå lages det en dokumentarfilm om Oslo-artisten Thomas Hansen (Saint Thomas), som ble bare 31 år gammel.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Thomas Hansen, mest kjent under artistnavnet St. Thomas, var en var en norsk musiker som døde i 2007, bare 31 år gammel.

Han ga ut en rekke plater, og har blitt bredt hyllet for sin låtskriverkunst. St. Thomas døde av en uheldig blanding reseptbelagte medisiner og var selv åpen om at han slet med depresjoner.

Sju år etter at han døde lager to briter nå en dokumentarfilm om den norske artisten.

To fra Storbritannia som lager en dokumentar om St. Thomas

Vil fortelle livshistorien

De har fått finansiert filmen gjennom nettstedet Kickstarter, mye takket være norske fans og venner av Thomas Hansen, som donerte vinylplater og hans egen gitar til innsamlingen.

Filmskaperne Richard Knights og Gary Reynolds er nå i Norge for å jobbe med filmen. De to jobbet i MTV i London da de først hørte musikken til St. Thomas.

Men det var da skulle undersøke hvorfor han ikke hadde gitt ut musikk på en stund at de oppdaget at han var død og begynte å lese historiene om ham.

Disse historiene fikk de lyst til å fortelle.

– Det er et veldig tynt skille mellom personen Thomas og musikeren Thomas. Han forteller nærmest sin livshistorie gjennom sangene sine, og det er det veldig interessant å bygge en film rundt, sier Knights til NRK.

– Det var noe med musikken hans som var annerledes. Mens det meste annet man hørte var pretensiøst og falskt, var St. Thomas dønn ærlig. Det er sanger som «Stranger Out of Blue» som kan få deg til å gråte bare av melodien, utdyper Reynolds.

Film om St. Thomas

FILM: Filmskaperne Richard Knights (fra venstre) og Gary Reynolds møter Henrik Horge, som kjente Thomas Hansen godt og spilte i band med ham.

Foto: Remi Horgar

– Veldig sterk historie

Blant personene de intervjuer, er skuespiller Henrik Horge, som gikk på samme videregående skole som Thomas Hansen. De spilte senere sammen i flere ulike band.

Horge viser dem en stor bunke med gamle bilder, flere av dem av Thomas Hansen, som i dag er et lite knippe musikkhistorie.

– Jeg ser jo nå at jeg unngikk å legge meg opp i hans gryende problemer og depresjon. Da han begynte å kjefte på publikum håpte jeg bare at det skulle gå over snart, fordi det var morsommere da han var blid, sier Horge.

Horge sier til NRK at historien om Thomas Hansen er en veldig sterk historie.

– Han døde jo fordi han ikke passet inn, rett og slett. Jeg er ikke overrasket over at det stor interesse for St. Thomas i dag, men det er litt rart og gøy at den store filmen om ham kommer fra Storbritannia, sier han.

St. Thomas

MINNER: Henrik Horge finner fram gamle bilder av ham og Thomas Hansen fra yngre år.

Foto: Remi Horgar

– Hva tror du Thomas Hansen hadde tenkt om at det nå lages en britisk dokumentar om ham?

– Han ville ment at det var jaggu på tide. Han mente jo at etablerte norske artister fikk altfor mye plass, mens ekte musikk som han selv skrev ikke ble anerkjent. En dokumentar som dette hadde vært drømmen hans rett og slett. Det er synd han ikke er her og får sett det.

St. Thomas' minnefond, som hjelper barn og ungdom som sliter med rus eller psykiske problemer, har også bidratt til å få denne filmen realisert. Fondet blir styrt av plateselskapet Racing Junior, Rådet for psykisk helse og familien til Thomas Hansen.

Kulturstrøm

 • Siri Aurdals skulpturer reiser ut

  81-åringen får sitt internasjonale gjennombrudd nå. «Siri Aurdal gjør enestående comeback i kunstverden.» Det skrev Svenska Dagbladet da Malmö konsthall åpnet den hittil største utstillingen til den norske skulptøren. Den 20 x 40 meter store installasjonen «Continuum» er laget av samme type rør som ble anvendt i den norske oljeindustrien på 60-tallet. Siri Aurdal skapte også stor oppmerksomhet med en annen gigantisk skulptur skapt av industrirør på den Nordiske Paviljongen under den biennalen i Venezia i fjor. Hun er også aktuell med en utstilling på Skissernas museum i Lund i Sverige. Utstillingene er åpne til slutten av august.

  Skulptur av Siri Aurdal på Malmø kunsthall
  Foto: Helene Toresdotter
 • Iselin Steiro på coveret av Vogue

  Norges supermodell Iselin Steiro (32) er på forsida av franske Vogue. For syvende gang. August-utgaven av det toneangivende motemagasinet er dedisert til sterke kvinner. I den anledning har den norske supermodellen klipt av seg sitt lange, blonde hår til fordel for en såkalt pixie cut, skriver magasinet Melk & Honning. Bildet er tatt av motefotografen David Sims. Arkitektstudent Iselin Steiro har engasjert seg i bykultur innimellom modelljobbinga. Les hennes kronikk «Gater til folket».

  Laster Instagram-innhold
 • Nesbø håvet inn i 2017

  Jo Nesbøs selskap Skriveverkstedet bokførte i fjor inntekter på 16,1 million kroner, melder Finansavisen. Dermed har inntektene økt markant siden 2015 og 2016 (henholdsvis 7,6 og 5,9 millioner kroner). Nesbø markerte 20-årsjubileet sitt som krimforfatter i 2017. Feiringen kom i form av rekordopplagsromanen «Tørst».

  – Jeg har ikke de eksakte salgstallene for hånden, men vi solgte ut førsteopplaget på 300.000, uttaler Vidar Strøm Fallrø i Aschehoug forlag.

  Utenlandssalget inkludert skal Nesbø (58) ha skuffet unna anslagsvis 35 millioner bøker i løpet av karrieren (NTB).

  Jo Nesbø
  Foto: Aschehoug Forlag