Lager film om livet til St. Thomas

Den avdøde norske artisten hedres med en britiskprodusert dokumentarfilm.

Oslo-artisten Saint Thomas ble 31 år gammel.

Nå lages det en dokumentarfilm om Oslo-artisten Thomas Hansen (Saint Thomas), som ble bare 31 år gammel.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Thomas Hansen, mest kjent under artistnavnet St. Thomas, var en var en norsk musiker som døde i 2007, bare 31 år gammel.

Han ga ut en rekke plater, og har blitt bredt hyllet for sin låtskriverkunst. St. Thomas døde av en uheldig blanding reseptbelagte medisiner og var selv åpen om at han slet med depresjoner.

Sju år etter at han døde lager to briter nå en dokumentarfilm om den norske artisten.

To fra Storbritannia som lager en dokumentar om St. Thomas

Vil fortelle livshistorien

De har fått finansiert filmen gjennom nettstedet Kickstarter, mye takket være norske fans og venner av Thomas Hansen, som donerte vinylplater og hans egen gitar til innsamlingen.

Filmskaperne Richard Knights og Gary Reynolds er nå i Norge for å jobbe med filmen. De to jobbet i MTV i London da de først hørte musikken til St. Thomas.

Men det var da skulle undersøke hvorfor han ikke hadde gitt ut musikk på en stund at de oppdaget at han var død og begynte å lese historiene om ham.

Disse historiene fikk de lyst til å fortelle.

– Det er et veldig tynt skille mellom personen Thomas og musikeren Thomas. Han forteller nærmest sin livshistorie gjennom sangene sine, og det er det veldig interessant å bygge en film rundt, sier Knights til NRK.

– Det var noe med musikken hans som var annerledes. Mens det meste annet man hørte var pretensiøst og falskt, var St. Thomas dønn ærlig. Det er sanger som «Stranger Out of Blue» som kan få deg til å gråte bare av melodien, utdyper Reynolds.

Film om St. Thomas

FILM: Filmskaperne Richard Knights (fra venstre) og Gary Reynolds møter Henrik Horge, som kjente Thomas Hansen godt og spilte i band med ham.

Foto: Remi Horgar

– Veldig sterk historie

Blant personene de intervjuer, er skuespiller Henrik Horge, som gikk på samme videregående skole som Thomas Hansen. De spilte senere sammen i flere ulike band.

Horge viser dem en stor bunke med gamle bilder, flere av dem av Thomas Hansen, som i dag er et lite knippe musikkhistorie.

– Jeg ser jo nå at jeg unngikk å legge meg opp i hans gryende problemer og depresjon. Da han begynte å kjefte på publikum håpte jeg bare at det skulle gå over snart, fordi det var morsommere da han var blid, sier Horge.

Horge sier til NRK at historien om Thomas Hansen er en veldig sterk historie.

– Han døde jo fordi han ikke passet inn, rett og slett. Jeg er ikke overrasket over at det stor interesse for St. Thomas i dag, men det er litt rart og gøy at den store filmen om ham kommer fra Storbritannia, sier han.

St. Thomas

MINNER: Henrik Horge finner fram gamle bilder av ham og Thomas Hansen fra yngre år.

Foto: Remi Horgar

– Hva tror du Thomas Hansen hadde tenkt om at det nå lages en britisk dokumentar om ham?

– Han ville ment at det var jaggu på tide. Han mente jo at etablerte norske artister fikk altfor mye plass, mens ekte musikk som han selv skrev ikke ble anerkjent. En dokumentar som dette hadde vært drømmen hans rett og slett. Det er synd han ikke er her og får sett det.

St. Thomas' minnefond, som hjelper barn og ungdom som sliter med rus eller psykiske problemer, har også bidratt til å få denne filmen realisert. Fondet blir styrt av plateselskapet Racing Junior, Rådet for psykisk helse og familien til Thomas Hansen.

Kulturstrøm

  • Kjøper rettighetene til «Seinfeld»

    Strømmetjenesten Netflix kjøper de globale rettighetene til å sende 90-tallsserien «Seinfeld». De 180 episodene blir tilgjengelig i fem år fra 2021. Detaljer rundt Netflix-avtalen er ikke kunngjort.

  • Skal lede Sildajazz

    Andreas Meland blir ny sjef for jazzfestivalen i Haugesund. Meland har blant annet jobbet med jazz i plateselskapet Grappa. – Jeg brenner sterkt både for min hjemby Haugesund, for jazz og for en stor bredde av musikalske uttrykk, sier han i en pressemelding.

    Andreas R. Meland
    Foto: Sildajazz / NPK