NRK Meny
Normal

«En verden uten Lage venner vi oss ikke til med det første»

Et opptak hvor Lage Fosheim selv synger «Cheerio» ble avspilt i hans bisettelse i Uranienborg kirke.

Lage Fosheims båre

Lage Fosheims båre i Uranienborg kirke.

Foto: Tonje Bergmo

Lage Fosheim, som var den ene halvparten av bandet The Monroes, døde lørdag 19. oktober, 55 år gammel. Han ble i dag bisatt fra Uranienborg kirke i Oslo.

Ketil Bjørnstad og Ole Paus

Ketil Bjørnstad og Ole Paus framførte to melodier i Fosheims bisettelse. Bildet er tatt under lydprøven.

Foto: Tonje Bergmo
Morten Harket i Lage Fosheims bisettelse

Morten Harket: – Lage var uslåelig.

Foto: Tonje Bergmo
Petter Singsaas

Petter Singsaas: – Seremonien var fantastisk flott.

Foto: Tonje Bergmo
Lage Fosheims bisettelse

– Når du traff Lage, virket det som han hadde gått og håpet at akkurat du skulle dukke opp, sier Ole Paus.

Foto: Tonje Bergmo

Fosheim har vært en sentral aktør i norsk musikkbransje de siste 30 årene, både som artist og som promotør og manager innen platebransjen.

Bisettelsen var satt sammen i henhold til Lage Fosheims egne ønsker. Ole Paus og Ketil Bjørnstad sto for musikalske innslag med melodiene «Sommernatt ved fjorden» og «Blåmann».

Sistnevnte låt, som er skrevet av Paus, åpner med tekstlinjen «Nå kan du se selv, min venn, hvor dine drømmer har ført deg hen».

Ketil Bjørnstad sa til NRK før seremonien at Lage Fosheim selv ofte pleide å si den første delen av tekstlinjen, «nå kan du se selv, min venn».

Utadvendt

– Lage elsket Ole Paus. Han hadde god smak, og skjønte hva som var bra, sier Bjørnstad.

Han omtaler Fosheim som snill, interessert, nærværende, og en person man kunne stole på.

Ole Paus sier at Lage Fosheims personlighet var alt som har med et utadvendt liv å gjøre.

– Når du traff ham, virket det som han hadde gått og håpet at akkurat du skulle dukke opp, sier Paus.

– En verden uten Lage venner vi oss ikke til med det første, sier Bjørnstad.

– Lage var kongen!

Morten Harket er blant de mange musikerkollegene som var på plass i Uranienborg kirke for å vise Lage Fosheim den siste ære.

– Dette er en trist og merkelig dag. Lages død kom brått på for alle som ikke visste at han var syk. Han var en usedvanlig type som sto veldig tydelig frem. Han var uslåelig, sier Harket.

Under seremonien framførte Tobias Fosheim Wienskol minneord om sin onkel.

– Han var snill, omsorgsfull, engasjert og utrolig varm. Verdens beste onkel og en god venn. Han var involvert og interessert i våre liv. Lage var kongen!, sa han.

– På Lages skuldre fikk vi følelsen av at vi kunne nå hvor som helst. Jobben betød mye for Lage, men det aller viktigste var familien, sa han.

«Hallelujah»

I kirken framførte skuespiller Oda Schjøll et dikt som Fosheims kone Helene hadde skrevet. I tillegg leste skuespiller Bjørn Skagestad fra Johannes Åpenbaring.

I bisettelsen framførte også Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm deres velkjente tolkning av Leonard Cohen-låten «Hallelujah».

Seremonien ble avsluttet med et opptak der Fosheim synger «Cheerio», akkompagnert av gitar og et kor i kirken.

Petter Singsaas, som er daglig leder i Universal og tidligere kollega med Fosheim omtaler seremonien som «fantastisk flott», og er overbevist om at Lage ville ha likt den.

– Lage var mye. En stor personlighet som etterlater seg et tomrom hos alle som fikk gleden av å kjenne ham. Han hadde en energi og utstråling som satte merker. Som bransjemann klarte han overgangen fra stor stjerne til bakmann på en utrolig flott måte, sier han.

Døde med få måneders mellomrom

Lage Fosheim og Eivind Rølles utgjorde duoen The Monroes som er en av de største suksessene i norsk musikkhistorie. Låter som «Sunday People» og «Cheerio» havnet på førsteplass på VG-lista og spilles fortsatt på radio, 30 år etter at de ble gitt ut. Til sammen solgte The Monroes omtrent 700.000 plater.

I mars 2013 døde Eivind Rølles av kreft. I oktober samme år døde altså Lage Fosheim etter flere måneders sykeleie.

Lage Fosheims bisettelse

Seremonien ble avsluttet med et opptak der Fosheim synger «Cheerio», akkompagnert av gitar og et kor i kirken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz