«En verden uten Lage venner vi oss ikke til med det første»

Et opptak hvor Lage Fosheim selv synger «Cheerio» ble avspilt i hans bisettelse i Uranienborg kirke.

Lage Fosheims båre

Lage Fosheims båre i Uranienborg kirke.

Foto: Tonje Bergmo

Lage Fosheim, som var den ene halvparten av bandet The Monroes, døde lørdag 19. oktober, 55 år gammel. Han ble i dag bisatt fra Uranienborg kirke i Oslo.

Ketil Bjørnstad og Ole Paus

Ketil Bjørnstad og Ole Paus framførte to melodier i Fosheims bisettelse. Bildet er tatt under lydprøven.

Foto: Tonje Bergmo
Morten Harket i Lage Fosheims bisettelse

Morten Harket: – Lage var uslåelig.

Foto: Tonje Bergmo
Petter Singsaas

Petter Singsaas: – Seremonien var fantastisk flott.

Foto: Tonje Bergmo
Lage Fosheims bisettelse

– Når du traff Lage, virket det som han hadde gått og håpet at akkurat du skulle dukke opp, sier Ole Paus.

Foto: Tonje Bergmo

Fosheim har vært en sentral aktør i norsk musikkbransje de siste 30 årene, både som artist og som promotør og manager innen platebransjen.

Bisettelsen var satt sammen i henhold til Lage Fosheims egne ønsker. Ole Paus og Ketil Bjørnstad sto for musikalske innslag med melodiene «Sommernatt ved fjorden» og «Blåmann».

Sistnevnte låt, som er skrevet av Paus, åpner med tekstlinjen «Nå kan du se selv, min venn, hvor dine drømmer har ført deg hen».

Ketil Bjørnstad sa til NRK før seremonien at Lage Fosheim selv ofte pleide å si den første delen av tekstlinjen, «nå kan du se selv, min venn».

Utadvendt

– Lage elsket Ole Paus. Han hadde god smak, og skjønte hva som var bra, sier Bjørnstad.

Han omtaler Fosheim som snill, interessert, nærværende, og en person man kunne stole på.

Ole Paus sier at Lage Fosheims personlighet var alt som har med et utadvendt liv å gjøre.

– Når du traff ham, virket det som han hadde gått og håpet at akkurat du skulle dukke opp, sier Paus.

– En verden uten Lage venner vi oss ikke til med det første, sier Bjørnstad.

– Lage var kongen!

Morten Harket er blant de mange musikerkollegene som var på plass i Uranienborg kirke for å vise Lage Fosheim den siste ære.

– Dette er en trist og merkelig dag. Lages død kom brått på for alle som ikke visste at han var syk. Han var en usedvanlig type som sto veldig tydelig frem. Han var uslåelig, sier Harket.

Under seremonien framførte Tobias Fosheim Wienskol minneord om sin onkel.

– Han var snill, omsorgsfull, engasjert og utrolig varm. Verdens beste onkel og en god venn. Han var involvert og interessert i våre liv. Lage var kongen!, sa han.

– På Lages skuldre fikk vi følelsen av at vi kunne nå hvor som helst. Jobben betød mye for Lage, men det aller viktigste var familien, sa han.

«Hallelujah»

I kirken framførte skuespiller Oda Schjøll et dikt som Fosheims kone Helene hadde skrevet. I tillegg leste skuespiller Bjørn Skagestad fra Johannes Åpenbaring.

I bisettelsen framførte også Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm deres velkjente tolkning av Leonard Cohen-låten «Hallelujah».

Seremonien ble avsluttet med et opptak der Fosheim synger «Cheerio», akkompagnert av gitar og et kor i kirken.

Petter Singsaas, som er daglig leder i Universal og tidligere kollega med Fosheim omtaler seremonien som «fantastisk flott», og er overbevist om at Lage ville ha likt den.

– Lage var mye. En stor personlighet som etterlater seg et tomrom hos alle som fikk gleden av å kjenne ham. Han hadde en energi og utstråling som satte merker. Som bransjemann klarte han overgangen fra stor stjerne til bakmann på en utrolig flott måte, sier han.

Døde med få måneders mellomrom

Lage Fosheim og Eivind Rølles utgjorde duoen The Monroes som er en av de største suksessene i norsk musikkhistorie. Låter som «Sunday People» og «Cheerio» havnet på førsteplass på VG-lista og spilles fortsatt på radio, 30 år etter at de ble gitt ut. Til sammen solgte The Monroes omtrent 700.000 plater.

I mars 2013 døde Eivind Rølles av kreft. I oktober samme år døde altså Lage Fosheim etter flere måneders sykeleie.

Lage Fosheims bisettelse

Seremonien ble avsluttet med et opptak der Fosheim synger «Cheerio», akkompagnert av gitar og et kor i kirken.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Munchmuseet må kutte åpningstidene

  Allerede før Munchmuseet har åpnet må museet redusere åpningstidene for å spare penger. Planen var at museet skulle holde åpent 12 timer daglig hele uka. Nå planlegger de å kutte en time hver dag i snitt, skriver Avisa Oslo.

 • Skyteulykke på filminnspilling

  En kvinne er død og en mann skadd etter en skyteulykke under innspilling av Alec Baldwins film «Rust» i New Mexico i USA. Ifølge AFP var det Baldwin selv som avfyrte skuddet. En talsperson sier ulykken skjedde da et våpen med løsskudd ble avfyrt ved en feil.

 • Svensk rapper skutt og drept

  En mann er skutt og drept sør i Stockholm, opplyser svensk politi. Ifølge Expressen dreier det seg om den 19 år gamle rapartisten Einár. Politiet fikk melding om skyting i Hammarby kl. 22.50. Kl. 01.39 opplyste politiet at han døde av skadene og at hans pårørende er blitt varslet.

  Natt til fredag brukte politiet helikopter i søk etter gjerningspersoner. – Det finnes opplysninger om at en eller to personer løp fra stedet, sier politiets pressetalskvinne Carina Skagerlind.

  Einár, med døpenavnet Nils Kurt Erik Einar Grönberg, har millioner av avspillinger på Spotify med flere låter som har toppet listene, og han har blant annet vunnet priser på Grammisgalan.

  Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med kunstnernavnet Einár,
  Foto: Pontus Esse Carmback CC BY 3.0