Lage Fosheim er død

Musikeren Lage Fosheim døde lørdag etter flere måneders sykeleie. Han ble 55 år gammel.

Lage Fosheim

DØD: Lage Fosheim gikk bort lørdag 19. oktober etter lang tids sykdom.

Foto: NRK/Dinamo

Lage Fosheim har vært en sentral aktør i norsk musikkbransje de siste 30 årene, både som artist og som promotør og manager innen platebransjen.

Fosheim ble først kjent for det norske folk gjennom popduoen The Monroes som herjet hitlistene på 80- og starten av 90-tallet.

Hans dødsfall kommer bare syv måneder etter at bandkollega Eivind Rølles døde av kreft i mars i år Fosheim var da selv med på å bære kisten til sin makker og gode venn ut av kirken.

Glede og hygge

– Jeg er helt lamslått av nyheten. Det er både en venn og kollega og lang tids samarbeidspartner som har gått bort. Dette var rett og slett utrolig trist å høre, og tankene går selvsagt til hans nærmeste, sier Petter Singsaas til NRK.

Han er daglig leder i Universal, hvor Fosheim var promotionsjef og jobbet tett på store artister, som blant annet Jahn Teigen. Han sier det først og fremst er Fosheims rolle som gledesspreder han nå vil savne.

– Lage hadde et slagord: Glede og hygge. Det sto nederst i alle sms-er og e-mailer han kommuniserte. Det var hans livsmotto, og vil stå igjen som hans store greie. Han var en ordentlig livsnyter og spredde glede og hygge rundt seg, sier Singsaas.

I tillegg har norsk musikk mistet en markant personlighet, som har satt sitt spor både foran og bak kulissene, poengterer han.

Kjempesuksess

THE MONROES - Eivind Rølles (t.v.) og Lage Fosheim - presenterer sin debut-LP.

Eivind Rølles (t.v.) og Lage Fosheim – presenterer sin debut-LP «Sunday People» i 1983.

Foto: NTB-Foto / NTB SCANPIX

The Monroes er en av de største suksessene i norsk musikkhistorie. Låter som «Sunday People» og «Cheerio» havnet på førsteplass på VG-lista og spilles fortsatt på radio, 30 år etter at de ble gitt ut.

Med sine ska-rytmer og erkebritiske preg ble duoen ofte sammenliknet med britiske Madness. I 1983 vant The Monroes prisen for årets popalbum og årets spellemann under Spellemannprisen.

Albumet «Face Another Day» solgte i hele 260.000 eksemplarer og nådde toppen av VG-lista det året.

Eivind Rølles og Lage Fosheim intervjues i Dagsrevyen i forbindelse med The Monroes internasjonale lansering.

The Monroes i Dagsrevyen 26.11.1983

Mange roller

Etter å ha lagt popkarrieren på hylla jobbet Fosheim fra 1995–2008 som promosjef hos Universal Music (Tidl. PolyGram). Han vendte likevel flere ganger tilbake til scenen, blant annet da Ravi og DJ Løv ga ut en ny versjon av «Cheerio» i 2005 (kalt «Tsjeriå»).

For fem år siden sa han opp hos Universal, og har siden da jobbet som artist- og konsertansvarlig, blant annet som manager for Jahn Teigen.

Fosheim har også jobbet som produsent og låtskriver. Han medvirket i filmen «Jakten på nyresteinen» og han komponerte musikken til TV-serien «Venner og Fiender». Fosheim eide restauranten «De tre små griser» i Tønsberg sammen med Helge Hammelow-Berg og Jahn Teigen. Han bidro som forfatter da han i 2002 skrev romanen «mannen som gikk på jorden» sammen med Ketil Bjørnstad og Torstein Bieler.

Fosheim var bror av skuespiller Minken Fosheim.

Monroes-intervju fra Dagsrevyen

Monroes-intervju fra Dagsrevyen

Kulturstrøm

  • Flere prisvinnere

    Filmen «EPA» fra Sverige gikk av med prisen Tromsøpalmen under TIFF 2021. De hadde den beste filmen i sideprogrammet Film fra nord. Vinneren av den norske fredsfilmprisen gikk til «Det finnes ingen djevel», fra Iran, Tyskland og Tsjekkia.

    Det finnes ingen djevel
  • Putin kondolerer etter Kings død

    Russlands president Vladimir Putin kondolerer etter dødsfallet til den amerikanske tv-veteranen Larry King. Putin ble intervjuet flere ganger av King, og verdsatte hans profesjonalitet og faglige tyngde, sier en talsmann til nyhetsbyrået RIA.