Hopp til innhold

- Lærerne er viktigst for elevenes motivasjon

Professor i pedagogikk mener det er lærerne og ikke TV-kameraene som gir elevene ny motivasjon i "Klasse 10B". Tillitsvalgt i undervisningsforbundet er uenig.

"Klasse 10B" 2
Foto: Strix / NRK

Thomas Dybdahl

Thomas Nordahl, professor i pedagogikk, Høyskolen i Hedmark

- At elevene får TV-kameraer rettet mot seg, øker bare motivasjonen en liten stund. Vi kaller det prosjekteffekt, og har erfaring med dette fra alle typer prosjekter i skolen, sier Thomas Nordahl.

Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høyskolen i Hedmark, er uenig med Geir Dybdal, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Dybdahl mener TV-kameraene spiller en stor rolle, og at situasjonen er kunstig.

TV-kameraene motiverer

- Det eneste som mangler her er utstemming av den svakeste eleven, så hadde du hatt en fullstendig reality-produksjon, sier Dybdahl til NRK.

I en kronikk i VG 8.1.2010 uttrykker Geir Dybdahl seg kritisk til at dokumentarseriene, som den aktuelle "Klasse 10B" på NRK, gir lærerne eneansvaret for om elevene lykkes eller ikke på skolen.

Dybdahl mener at det faktum at elevene får oppmerksomhet fra en medieaktør, blir filmet og forberedt på at serien blir sendt i riksdekkende TV, kan spille en stor rolle for motivasjonen deres.

"Klasse 10B" er en av flere serier på norske TV-kanaler som skifter ut skolens lærere med et "super"-team med spesielle kvalifikasjoner, for å se hva dette gjør med elevenes prestasjoner og lærelyst.

Gjennom et halvt år har film-teamet fra Strix Television fulgt elevene på skolen og hjemme. Men, det er langt fra hver dag og hver time.

Læreren viktigere enn foreldrene

- Læreren er den mest avgjørende for elevenes prestasjoner, det viser både nasjonal og internasjonal forskning. Det denne serien viser, er at har har lærerne kvaliteter som gir innflytelse på elevenes situasjon og læringsutbytte, sier Nordhal.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.