Thomas Nordahl, professor i pedagogikk, Høyskolen i Hedmark
- At elevene får TV-kameraer rettet mot seg, øker bare motivasjonen en liten stund. Vi kaller det prosjekteffekt, og har erfaring med dette fra alle typer prosjekter i skolen, sier Thomas Nordahl.
Thomas Nordahl, professor i pedagogikk ved Høyskolen i Hedmark, er uenig med Geir Dybdal, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet. Dybdahl mener TV-kameraene spiller en stor rolle, og at situasjonen er kunstig.
TV-kameraene motiverer
- Det eneste som mangler her er utstemming av den svakeste eleven, så hadde du hatt en fullstendig reality-produksjon, sier Dybdahl til NRK.
- Hør debatt:
I en kronikk i VG 8.1.2010 uttrykker Geir Dybdahl seg kritisk til at dokumentarseriene, som den aktuelle "Klasse 10B" på NRK, gir lærerne eneansvaret for om elevene lykkes eller ikke på skolen.
Dybdahl mener at det faktum at elevene får oppmerksomhet fra en medieaktør, blir filmet og forberedt på at serien blir sendt i riksdekkende TV, kan spille en stor rolle for motivasjonen deres.
"Klasse 10B" er en av flere serier på norske TV-kanaler som
med et "super"-team med spesielle kvalifikasjoner, for å se hva dette gjør med elevenes prestasjoner og lærelyst.- Se i Nett-TV:
Gjennom et halvt år har film-teamet fra Strix Television fulgt elevene på skolen og hjemme. Men, det er langt fra hver dag og hver time.
Læreren viktigere enn foreldrene
- Læreren er den mest avgjørende for elevenes prestasjoner, det viser både nasjonal og internasjonal forskning. Det denne serien viser, er at har har lærerne kvaliteter som gir innflytelse på elevenes situasjon og læringsutbytte, sier Nordhal.