Kvinner kjemper

Høsten i P2-teatret forteller deg om kvinner i kamp. Mot urett, mot verden, med seg selv.

Kirsti Stubø "Noe kommer til å dø"
Foto: Antoina Pambou / NRK


Angi

Angi er først ute. Hun har frodig livskraft og tar for seg av menn og andre goder på Vestlandet. Så skjer det noe som kaster henne ut i kampen – først og fremst med seg selv og sine indre spøkelser. Axel Hellstenius har boltret seg med Ragnar Hovlands roman Utanfor sesongen, vridd på den og snudd på den og kost seg med det uventede og fullstendig usentimentale i Noe kommer til å dø. Han har med seg sin kompis Petter Næss, en av våre fremste filmregissører, som også debuterer i Radioteatret med denne forestillingen. Ingen mindre enn Nils Petter Molvær har skrevet musikken, og når Erki Halvorsen står for lyddesignen, kan vi love en virkelig godbit. (21.9. og 19.10.)

LES: Axel med lyd

Axel Hellstenius og Petter Næss

Omsider er Axel Hellstenius (t.v.) på plass i Radioteatret. På tide, sier vi. Her sammen med regissør Petter Næss.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Rachel

Rachel er en nesten alminnelig ungjente. Amerikansk. Så bråvåkner hun. Drar til Israel og oppdager verden for alvor. Uretten. Råskapen. Meningsløsheten. Hun tar opp kampen, forsvarer en palestinsk familie og blir drept av en israelsk bulldozer. Mitt namn er Rachel Corrie bygger på etterlatte eposter og dagbøker.

Kaia Varjord

Kaia Varjord

Foto: Hege Fagerhiem / NRK

Forestillingen er blitt til i samarbeid med Det norske teatret. Kaja Varjord spiller Rachel, slik hun gjør på turne med Riksteatret i høst. Regien er ved Kjersti Horn, som også debuterer i Radioteatret. Lyddesign: Wenche Ødegaard. (28.9. og 26.10.)

Lise

Lise er godt gift legefrue på Oslo vestkant. Under krigen nærmest snubler hun inn i motstandsbevegelsen. Så blir livet alvor. Arrestasjon, tortur, konsentrasjonsleir. Hun kommer hjem etter krigen. Og forlater familien. Det er denne historien hennes datter Bente Børsum forteller i En forestilling om min mor. Hun har høstet raust med godord og turnerer med den i høst. I sommer var hun i hørespillstudio sammen med regissøren Anne-Karen Hytten, musikeren Terje Tønnesen og lyddesigner Hilde Rolfsnes. (5.10. og 2.11.)

Lise L

Tone Danielsen som Lise L

Vi møter Tone Danielsen som Lise Lindbæk.

Foto: Espen Tollefsen/Nationaltheatret

Lise er ung og sulten på det store livet. Hun vil være der kampene kjempes og historien formes. Og kaster seg ut i mellomkrigstidens Europa som journalist. Hun betaler en drøy pris. Liv Heløe har skrevet fortellingen om Lise Lindbæk, Lise L, først som sceneforestilling for Nationaltheatret, så i en helt ny versjon for Radioteatret. Med seg har hun mye av teamet fra scenesuksessen, Tone Danielsen som Lise Lindbæk og komponisten Henrik Hellstenius. Radioteatret stiller med sine fremste: lyddesigneren Tormod Nygaard og regissøren Steinar Berthelsen. (9.11. og 7.12.)

I tillegg har vi hentet fram kjempende kvinner fra vårt rike skattkammer:

Liv

Liv med Trine Wiggen, basert på Jon Fosses roman Steng gitar, om en ung kvinne som nesten har gitt opp kampen om å henge fast i verden. (12. 10).

Sigird

Sigrid med Undset til etternavn var en kjempe i intense kamper på mange måter. med Ellen Horn, manus Tine Thomassen og Otto Homlung. (16. og 23. 11.)

Tre ressurssterke kvinner

Tre ressurssterke kvinner skal til topps, i fjellveggen så som i livet. Men ingen av delene er for nybegynnere. Kvinner med fingermanualar var Rønnaug Kleivas debut som lyddramatiker. (30.11)

Dagny

Dagny kjempet med menn som August Strindberg og Edvard Much - og med mangt annet. Elin Tinholt gir liv til Dagny Juell i Duchas dans. (14. 12.)

Laura

Laura mente hun ble brukt og misbrukt av Henrik Ibsen. Som modell for Nora. Og prøver å ta opp kampen med sfinxen. Elin Tinholt forteller hennes historie i En kvinne som Nora. (21.12.)

LES: Axel med lyd

LES: Hvorfor kvinnehøst?

Kulturstrøm

 • Slår tilbake etter #MeToo-anklager

  Ett år etter at #MeToo snudde Hollywood på hodet, måtte News Corp i dag møte Geoffrey Rush i retten i Australia. Den australske skuespilleren saksøker mediehuset for ærekrenkelser. – Det har vært de 11 verste månedene i mitt liv, sier skuespilleren Geoffrey Rush.

 • Åpen om narkotikamisbruk

  I podkasten «Mandag hele året» om DumDum Boys er programleder Espen Thoresen åpen om sitt eget dopmisbruk når han intervjuer vokalist Kjartan Kristiansen. – Det ville vært urettferdig hvis Kjartan skulle stått igjen alene som misbruker, sier han til Spillerom på NRK Radio. – Jeg var ikke like langt ute som Kjartan, men jeg var også en misbruker. Dette er en subjektiv dokumentar, da må jeg bli med og ta støyten. I rettferdighetens navn.

  Espen Thoresen
  Foto: Marte Solbakken
 • Sekser til Le bureau sesong 4

  Franske «Le bureau» fortsetter å være en av tidenes beste spionserier. Det mener NRK P3's anmelder Sigurd Vik, som har sett episode 1–3. Serien har høstet mye ros for sin blanding av spenning og troverdighet. Fjerde sesong har première i morgen, 23. oktober, på NRK TV. Den vil bli sendt to episoder om gangen, tett på publiseringen i Frankrike.

  Mathieu Kassovitz som agenten Malotru
  Foto: NRK/TOP THE OLIGARCHS PRODUCTIONS / CANAL+