Hopp til innhold

Kvinner kjemper

Høsten i P2-teatret forteller deg om kvinner i kamp. Mot urett, mot verden, med seg selv.

Kirsti Stubø "Noe kommer til å dø"
Foto: Antoina Pambou / NRK


Angi

Angi er først ute. Hun har frodig livskraft og tar for seg av menn og andre goder på Vestlandet. Så skjer det noe som kaster henne ut i kampen – først og fremst med seg selv og sine indre spøkelser. Axel Hellstenius har boltret seg med Ragnar Hovlands roman Utanfor sesongen, vridd på den og snudd på den og kost seg med det uventede og fullstendig usentimentale i Noe kommer til å dø. Han har med seg sin kompis Petter Næss, en av våre fremste filmregissører, som også debuterer i Radioteatret med denne forestillingen. Ingen mindre enn Nils Petter Molvær har skrevet musikken, og når Erki Halvorsen står for lyddesignen, kan vi love en virkelig godbit. (21.9. og 19.10.)

LES: Axel med lyd

Axel Hellstenius og Petter Næss

Omsider er Axel Hellstenius (t.v.) på plass i Radioteatret. På tide, sier vi. Her sammen med regissør Petter Næss.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Rachel

Rachel er en nesten alminnelig ungjente. Amerikansk. Så bråvåkner hun. Drar til Israel og oppdager verden for alvor. Uretten. Råskapen. Meningsløsheten. Hun tar opp kampen, forsvarer en palestinsk familie og blir drept av en israelsk bulldozer. Mitt namn er Rachel Corrie bygger på etterlatte eposter og dagbøker.

Kaia Varjord

Kaia Varjord

Foto: Hege Fagerhiem / NRK

Forestillingen er blitt til i samarbeid med Det norske teatret. Kaja Varjord spiller Rachel, slik hun gjør på turne med Riksteatret i høst. Regien er ved Kjersti Horn, som også debuterer i Radioteatret. Lyddesign: Wenche Ødegaard. (28.9. og 26.10.)

Lise

Lise er godt gift legefrue på Oslo vestkant. Under krigen nærmest snubler hun inn i motstandsbevegelsen. Så blir livet alvor. Arrestasjon, tortur, konsentrasjonsleir. Hun kommer hjem etter krigen. Og forlater familien. Det er denne historien hennes datter Bente Børsum forteller i En forestilling om min mor. Hun har høstet raust med godord og turnerer med den i høst. I sommer var hun i hørespillstudio sammen med regissøren Anne-Karen Hytten, musikeren Terje Tønnesen og lyddesigner Hilde Rolfsnes. (5.10. og 2.11.)

Lise L

Tone Danielsen som Lise L

Vi møter Tone Danielsen som Lise Lindbæk.

Foto: Espen Tollefsen/Nationaltheatret

Lise er ung og sulten på det store livet. Hun vil være der kampene kjempes og historien formes. Og kaster seg ut i mellomkrigstidens Europa som journalist. Hun betaler en drøy pris. Liv Heløe har skrevet fortellingen om Lise Lindbæk, Lise L, først som sceneforestilling for Nationaltheatret, så i en helt ny versjon for Radioteatret. Med seg har hun mye av teamet fra scenesuksessen, Tone Danielsen som Lise Lindbæk og komponisten Henrik Hellstenius. Radioteatret stiller med sine fremste: lyddesigneren Tormod Nygaard og regissøren Steinar Berthelsen. (9.11. og 7.12.)

I tillegg har vi hentet fram kjempende kvinner fra vårt rike skattkammer:

Liv

Liv med Trine Wiggen, basert på Jon Fosses roman Steng gitar, om en ung kvinne som nesten har gitt opp kampen om å henge fast i verden. (12. 10).

Sigird

Sigrid med Undset til etternavn var en kjempe i intense kamper på mange måter. med Ellen Horn, manus Tine Thomassen og Otto Homlung. (16. og 23. 11.)

Tre ressurssterke kvinner

Tre ressurssterke kvinner skal til topps, i fjellveggen så som i livet. Men ingen av delene er for nybegynnere. Kvinner med fingermanualar var Rønnaug Kleivas debut som lyddramatiker. (30.11)

Dagny

Dagny kjempet med menn som August Strindberg og Edvard Much - og med mangt annet. Elin Tinholt gir liv til Dagny Juell i Duchas dans. (14. 12.)

Laura

Laura mente hun ble brukt og misbrukt av Henrik Ibsen. Som modell for Nora. Og prøver å ta opp kampen med sfinxen. Elin Tinholt forteller hennes historie i En kvinne som Nora. (21.12.)

LES: Axel med lyd

LES: Hvorfor kvinnehøst?

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP