Hopp til innhold

Hvorfor kvinnehøst?

Vi ser det rundt oss hele tiden: kvinner som kjemper, kvinner som utfordrer tradisjonelle rollemønstre, kvinner som fremdeles påføres ekstra belastninger fordi de er kvinner.

Kvinner kjemper i Radioteatret
Foto: Sinar 2

Kvinner har i teorien adgang til de samme arenaer som menn, men må i praksis ofte takle andre problemer underveis. Se bare hva kvinner med høye ambisjoner i amerikansk politikk utsettes for.

Det hevdes at mye, kanskje for mye, av dagens dramatikk handler om menns liv og erfaringer. Men i Norge skapte Henrik Ibsen en høy presedens for å løfte frem kvinners livsverden. Det er en linje i dramatikken vi ofte kobler oss til i Radioteatret. Noen aktuelle teaterforestillinger ga ekstra impulser til å gjenoppfriske den koblingen i høst.

Kaia Varjord

Vi møter Kaia Varjord som den 23 år gamle amerikanske fredsaktivisten i 'Mitt navn er Rachel Corrie'.

Foto: Hege Fagerhiem / NRK

Vi har laget radioversjon av ”Mitt navn er Rachel Corrie”, om den 23 år gamle amerikanske fredsaktivisten som ble drept av en israelsk bulldozer på Gaza-stripen da hun deltok i en protestaksjon mot at palestinske hjem ble jevnet med jorden.

Vi har laget radioversjon av skuespilleren Bente Børsums forestilling om sin mor, som deltok i illegalt arbeide under krigen, ble sendt i konsentrasjonsleir og som brøt med sitt tidligere liv da hun kom hjem igjen.

Tone Danielsen som Lise L

Hun er ung og sulten på Det store livet. Tone Danielsen spiller forfatteren Lise Lindbæk i hørespillet 'Lise L'.

Foto: Espen Tollefsen/Nationaltheatret

Vi har laget en radioversjon av ”Lise L”, en forestilling om journalisten Lise Lindbæk, Norges første kvinnelige krigskorrespondent som bl.a. rapporterte fra den spanske borgerkrig og levde et liv fylt av dramatikk, triumf og tragedie.

Dramatikeren Axel Hellstenius har latt seg inspirere av en roman av Ragnar Hovland og skrevet ”Noe kommer til å dø” om en ung, moderne kvinnes sultne jakt på lykke og selvrealisering og hennes kollisjon med alvoret og konsekvensene av handlinger.

Dertil har vi hentet frem igjen flere stykker som Radioteatret har laget i de senere år og som gir stoff til refleksjon over kvinners livsvilkår: ”Undset” om liv og konflikter bak en feiret forfatters og kulturkritikers suksesser. ”Kvinner med fingermanualar” om tre ressurssterke kvinner som måler krefter mot hverandre og mot en steil fjellvegg på vei til topps. ”Duchas dans” om den legendariske Dagny Juel og hennes stormfulle forhold til menn i et kunstnermiljø i Berlin. ”En kvinne som Nora” om Laura Kieler, hvis liv inspirerte Ibsen til å skrive ”Et dukkehjem”.

Veien fra teater eller roman til hørespill er ikke uvanlig. Men det går også en vei i motsatt retning. Nå planlegger Hålogaland teater under sin nye sjef Iren Reppen en teaterversjon av hørespillet ”En kvinne som Nora”.

LES Kvinner kjemper

LES: Axel med lyd

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober