Hopp til innhold

Etterforsker Gunnarstranda er tilbake

Kjell Ola Dahls kriminalbok om heltene Gunnarstanda og Frølich er tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme. "Kvinnen i plast" nærmest krever å bli lest.

Kjell Ola Dahl

Kjell Ola Dahl har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstranda og Frølich.

Foto: Jo Michael

Det hender ikke så ofte lenger at kriminalbøker nærmest krever å bli lest – ikke blott som effektiv tidtrøyte eller for sitt gode plott og sin spennende fortelling, men også for sin litterære kvalitet, sitt språk og sin relevans for oppegående mennesker i virkelige liv.

Kvinnen i plast
Foto: Gyldendal

Kjell Ola Dahl har helt siden han skrev de første bøkene om grinebiteren Gunnarstranda og hans kumpaner i oslopolitiet vært en av dem som har gjort krav på oppmerksomhet for sine gode romaner – uavhengig av sjanger. At de samtidig har vært spenningsfylte kriminalhistorier har nærmest fungert som bonus.

Overvåkning

På den bakgrunnen er det både befriende og gledelig å lese ”Kvinnen i plast”, Dahls nyeste bok, der Frank Frølich, Gunnarstrandas favorittundersått, lenge får spille hovedrollen mens sjefen dyrker hage- og Guinnes-gleder på hytta.

Det er med andre ord sommer i Oslo, det er natt og Frank Frølich sitter i en alt for varm bil og venter ut en mistenkt ved navn Kadir Zahid, mistenkt for mye. Historien får sitt første vendepunkt i det en ung kvinne kommer for å besøke den samme Zahid. På veien ut igjen plukker Frølich henne opp, finner kokain i vesken hennes. Hun heter Veronika Undset og tro om hun ikke også er forlovet med Frølichs gamle venn Karl Anders.

Nødvendighet

Kjell Ola Dahl makter som mange ganger før å skape et rammeverk og et plott der alt er uhyre innviklet og få ting er det de ser ut til å være. Mens Gunnarstranda, Frølich og kollegene nøster seg inn mot en kjerne som utgjøres av om kvinneforakt og -hat, er leserne med på en reise som preges av nødvendighet mer enn overraskelser og fikse grep. Slik oppstår også den relevansen jeg snakket om i starten.

Høy kvalitet

Med denne boken er Kjell Ola Dahl også tilbake hos sitt gamle forlag. Uansett årsak er det en glede å ha så vel forfatteren selv, som hans helter Gunnarstanda og Frølich tilbake på et kvalitetsnivå der de hører hjemme.


Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP