NRK Meny
Normal

Kvinnelig kvartett i bluesen

Fire kvinner fra to forskjellige verdener forenes i bluesen på Notodden denne helga.

Damer i blues (fra venstre): Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland.

Damer i blues (fra venstre): Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland blei samla under helgas Notodden Bluesfestival.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Tilveksten innen bluessjangeren skjer i stadig økende grad gjennom kvinner som er gode til å framføre og lage denne typen musikk. Denne helga er et knippe av de aller beste samla på Notodden Bluesfestival. NRK samlet dem for å ta en prat om damer om blues.

Ruthie Foster på Notodden Bluesfestival 2012

Ruthie Foster på scenen under sin første konsert på Notodden, torsdag kveld.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Grammy-nominerte Ruthie Foster påstår imidlertid hun aldri har tenkt over det faktum at hun er en dame som spiller blues. Da hun var på scenen under åpningskonserten på årets Notodden-festival hadde hun imidlertid et svar på spørsmålet.

- Født inn i det

- Jeg sa at vi er født inn i det. Blues handler om å fortelle en historie og som kvinner tror jeg vi har et innebygget instinkt når det gjelder å fortelle en historie, enten det er bare å fortelle, å synge eller gjennom å oppdra barn, sier Foster til NRK.

- Jeg tror vi har veldig mange følelser inni oss, legger Margit Bakken til. Hun og Rita Engedalen har under navnet Women In Blues gitt ut albumet Broken Soul Blues.

- Ja, vi er kvinner, og det ønsker vi å synge ut! Og jeg antar at det vi synger ut er en masse kjærlighet, håp, lidenskap og også våre sorger og smerter, sier hun videre
De to amerikanske kvinnene vi treffer denne helga er fulle av lovord om hverandre.

- Dronninga av Austin

- Jeg elsker denne dama, sier Ruthie om Carolyn.

- Da hun flytta til Austin var hun dronninga av byen og det er hun i stor grad fortsatt. Jeg er full av beundring når det gjelder hennes musikk. Den handler om energi og sjel og hver gang jeg treffer henne er det som å treffe en søster, mener hun.
På samme måte er Carolyn tilsvarende sjenerøs i sin beskrivelse av sin musikalske kollega.

Reporter Bård Ose likte seg godt i selskap med bluesdamene

Reporter Bård Ose likte seg godt i selskap med bluesdamene Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

- Det er ikke mye man kan si som ikke allerede er blitt sagt om Ruthie. Og på mine reiser over hele verden får jeg alltid spørsmål, når folk får vite at jeg er fra Texas – har du hørt om Ruthie Foster? Selvsagt har jeg det, må jeg svare da.

Utelukker ingenting

De fire damene har foreløpig ingen planer om å spille sammen, men utelukker ingenting.

- Hvorfor ikke? Bestandig, når du samler forskjellige musikere, kan det selvsagt være et nytt band på gang.

Og når Rita Engedalen og Margit Bakken står på scenen som Women In Blues under søndagens gratiskonsert kan det meget vel være at de to andre dukker opp.

- Jeg vet ikke, men vi har en konsert på søndag og de er velkomne om de ønsker det. Vi skal blant annet spille Jessie Mae – og vi elsker å spille sammen med andre, sier Rita Engedalen.

Flere kulturnyheter