Hopp til innhold

Kvinnelig kvartett i bluesen

Fire kvinner fra to forskjellige verdener forenes i bluesen på Notodden denne helga.

Damer i blues (fra venstre): Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland.

Damer i blues (fra venstre): Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland blei samla under helgas Notodden Bluesfestival.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

Tilveksten innen bluessjangeren skjer i stadig økende grad gjennom kvinner som er gode til å framføre og lage denne typen musikk. Denne helga er et knippe av de aller beste samla på Notodden Bluesfestival. NRK samlet dem for å ta en prat om damer om blues.

Ruthie Foster på Notodden Bluesfestival 2012

Ruthie Foster på scenen under sin første konsert på Notodden, torsdag kveld.

Foto: Jørn Gjersøe / NRK

Grammy-nominerte Ruthie Foster påstår imidlertid hun aldri har tenkt over det faktum at hun er en dame som spiller blues. Da hun var på scenen under åpningskonserten på årets Notodden-festival hadde hun imidlertid et svar på spørsmålet.

- Født inn i det

- Jeg sa at vi er født inn i det. Blues handler om å fortelle en historie og som kvinner tror jeg vi har et innebygget instinkt når det gjelder å fortelle en historie, enten det er bare å fortelle, å synge eller gjennom å oppdra barn, sier Foster til NRK.

- Jeg tror vi har veldig mange følelser inni oss, legger Margit Bakken til. Hun og Rita Engedalen har under navnet Women In Blues gitt ut albumet Broken Soul Blues.

- Ja, vi er kvinner, og det ønsker vi å synge ut! Og jeg antar at det vi synger ut er en masse kjærlighet, håp, lidenskap og også våre sorger og smerter, sier hun videre
De to amerikanske kvinnene vi treffer denne helga er fulle av lovord om hverandre.

- Dronninga av Austin

- Jeg elsker denne dama, sier Ruthie om Carolyn.

- Da hun flytta til Austin var hun dronninga av byen og det er hun i stor grad fortsatt. Jeg er full av beundring når det gjelder hennes musikk. Den handler om energi og sjel og hver gang jeg treffer henne er det som å treffe en søster, mener hun.
På samme måte er Carolyn tilsvarende sjenerøs i sin beskrivelse av sin musikalske kollega.

Reporter Bård Ose likte seg godt i selskap med bluesdamene

Reporter Bård Ose likte seg godt i selskap med bluesdamene Margit Bakken, Ruthie Foster, Rita Engedalen og Carolyn Wonderland.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

- Det er ikke mye man kan si som ikke allerede er blitt sagt om Ruthie. Og på mine reiser over hele verden får jeg alltid spørsmål, når folk får vite at jeg er fra Texas – har du hørt om Ruthie Foster? Selvsagt har jeg det, må jeg svare da.

Utelukker ingenting

De fire damene har foreløpig ingen planer om å spille sammen, men utelukker ingenting.

- Hvorfor ikke? Bestandig, når du samler forskjellige musikere, kan det selvsagt være et nytt band på gang.

Og når Rita Engedalen og Margit Bakken står på scenen som Women In Blues under søndagens gratiskonsert kan det meget vel være at de to andre dukker opp.

- Jeg vet ikke, men vi har en konsert på søndag og de er velkomne om de ønsker det. Vi skal blant annet spille Jessie Mae – og vi elsker å spille sammen med andre, sier Rita Engedalen.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.