Hopp til innhold

Kunstverk kastet i sjøen tre ganger

Hele verden hyller den danske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset. I Svolvær kaster de kunsten i sjøen.

Video norsk-attraksjon-nett

Linda Eide sjekker at kunstverket sitter godt fast. Selv med tykke bolter blir den stadig kastet på sjøen.

Kunstverket det er snakk om kalles «Cooling bag», og er mistenkelig lik en kjølebag bra 70-tallet. I lørdagens episode av «Norsk attraksjon» får vi stifte et bedre bekjentskap med den noe underlige skulpturen.

Kjølebagen er laget i bronse, men er malt for å se så naturtro ut som mulig. 26. mai 2004 ble den satt opp på kaipromenaden på Svolvær kai.

Kjølebagen i Lofoten er laget av kunstnerduoen Elmgreen & Drageset, og er en av åtte som er plassert rundt om i verden. Blant annet står det en ved Ås landbrukshøgskole, og en i Venezia.

Tom for øl

Med sin verdi på rundt en halv million kroner provoserer tydeligvis den falske kjølebagen nordlendingene, som hele tre ganger har sparket den løs og kastet den i vannet.

Bronsebagen er festet med solide bolter i trekaia, men det hindrer ikke øltørste nordlendinger å gå i harnisk for det.

Teorien er nettopp at det er mangelen på øl i kjølebagen som setter sinnene i kok hos folk.

– Folk som kommer fra pubene langs kaien tror de ser en gjenglemt kjølebag, og ser selvsagt for seg at det ligger kald øl oppi den, sier Kristin Risan i Nordnorsk kunstnersenter.

Hun synes det er en mangel på humor hos nordlendingene når de lar seg provosere så kraftig av den lille kjølebagen.

– Skuffelsen blir for stor når de finner ut at bagen ikke er ekte, og de sparker med all sin kraft i bronsekunsten. De tåler ikke å bli lurt, kan du skjønne det, spør Risan.

Kjølebag i svolvær

Kristin Risan og Linda Eide kaller kjølebagen en norsk attraksjon.

Foto: NRK / NRK

Reddes av redningsskøyta

Og hva gjør man når provoserte nordlendinger røsker løs det danske kunstverket og kaster det på sjøen? Kontakter redningsskøyta.

De tre gangene bronseskulpturen har havnet på havets bunn, og like mange ganger har redningsskøyta sendt ned dykkere for å redde den fra den sikre saltdøden.

Med noen riper i lakken havner den hos lakkeringsmester Erik Amundsen, som frisker opp fargene så kjølebagen er klar til en ny dyst.

Siden han har gjort det så mange ganger har han like godt fått fargekodene fra kunstnerne selv.

– Kjølebagen er et stilig kunstverk, og en idé helt i vår ånd. Den vekte både vår interesse og sympati, sier «Norsk attraksjon»-programlederen Linda Eide.

Hun håper det blir bedre tider for kjølebagen etter at den får vist seg frem for en million nordmenn.

– Vi ønsker å vise kjølebagen som en sympatisk spøkefugl, sier hun.

Selv med sine fiender har også kjølebagen flere fans. På Facebook-gruppen «Kjølebagens venner» finnes både bilder og oppmuntrende ord til den beigeoransje boksen i Svolvær,

Kulturstrøm