– Den er et psykisk batteri for meg

En gammel trompet er sentral i det Magne Furuholmen beskriver som det næreste portrettet han har sett av seg selv.

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen har malt bilder siden han var tenåring.

Foto: NRK

Journalist Charlotte Thiis-Evensen har fulgt artist og billedkunstner Magne Furuholmen siden februar i år, under den tidligere A-ha-artistens arbeid med utstillingen «Futura Plus».

Charlotte Thiis-Evensen

Journalist Charlotte Thiis-Evensen har fulgt Magne Furuholmen i mange måneder.

Foto: Øyvind Næss

Resultatet har blitt en halv times dokumentar, som sendes på Nasjonalgalleriet førstkommende mandag.

– Det hele startet med at jeg lagde en sak på Furuholmen i forbindelse med prosjektet «The Apparatjik», som han hadde sammen med Mew-vokalist Jonas Bjerre og Coldplays Guiy Berryman, forteller journalisten til NRK.no.

Thiis-Evensen har filmet store deler av programmet selv, og kom tett inn på Furuholmen.

– Han har fortalt meg at dette er det næreste portrettet han har sett av seg selv, sier journalisten.

– Bryr folk seg egentlig om kunsten din?

Derfor ble kunstneren også litt matt da av spørsmålet om han har fått noe gratis på grunn av kjendisstatusen. Bryr folk seg egentlig om kunsten hans, eller er de bare opptatte av å bli assosiert med ham?

– Han ble litt fornærma. Men jeg følte at jeg måtte inn i den tematikken. Fordommene mot kunstnere som går over til andre leiere eksisterer jo, jeg hadde dem selv, innrømmer Thiis-Evensen.

Hun tror Furuholmen rett og slett er lei av å få det spørsmålet.

– Mange mener nok at han er bortskjemt. Men han har jo jobbet like hardt som andre kunstnere, og begynte med dette allerede før A-ha. Han bryr seg faktisk om hva han holder på med. Så kan man like eller mislike arbeidene hans, sier Thiis-Evensen.

Magne Furuholmens trompet

Magnes far, Kåre Furuholmen, hadde denne trompeten med seg da flyet han satt ombord i styrtet.

Foto: NRK

Faren døde i flyulykke

Sentral i dokumentaren er en gammel trompet, som Furuholmen ofte har hatt med seg på reiser i forbindelse med kunstprosjektene sine.

Trompeten tilhørte kunstnerens far, som spilte i Bent Sølves orkester. 1. mai 1969 styrtet småflyet som faren og hans kolleger satt i. Alle i flyet døde. Magne Furuholmen var seks år gammel, og husker lite av hvordan faren var.

Den forslåtte trompeten har likevel blitt båret inn og ut av verkstedene han har jobbet i.

– Den er akkurat som den var. Det er vel mer en skulptur enn et instrument, for å si det sånn. Den er som et slags psykisk batteri for meg, sier Furuholmen i dokumentaren.

Magne Furuholmen

Magne Furuholmen på jobb i Sverige.

Foto: NRK

«Dance for Daddy»

Mange av arbeidene hans tar utgangspunkt i denne kofferten.

– Det er vel en slags tempelbygging til en død far. En slags hvit sorg over noen jeg ikke husker.

I farens trompetkoffert lå også notene til jazzstandarden «Dance for Daddy». Det samme heter to av bildene Furuholmen har lagd.

– Det gjør at «Dance for daddy» ikke er noe som ligger i kofferten hans, men et bilde jeg har lagd. Det er ikke lenger et betent sår. Da kan jeg gi slipp på det, sier Magne Furuholmen.

NRK.no har ikke lykkes i å komme i kontakt med Magne Furuholmen.

Dokumentaren med Magne Furuholmen sendes i Nasjonalgalleriet mandag klokken 21:30 på NRK2.

Kulturstrøm

 • Ikke pride-flagg ved Stortinget

  Det blir ikke flagget med regnbueflagg på Stortinget under Oslo Pride og paraden på lørdag. Det har Stortingets presidentskap besluttet i ettermiddag. Stortingspresidenten sier at de holder seg til Stortingets flaggreglement som ble vedtatt i mai.

 • Svaner på nytt kommunevåpen

  Tysfjord kommunestyre vedtok 20.juni innstillingen om at svaneparet fra den anslagsvis 9000 år gamle helleristningen på Leiknes som motiv i kommunevåpenet. Dermed har både sittende kommunestyre i Hamarøy og i Tysfjord vedtatt nytt kommunevåpen, slik forskriftene krever.

  Kommunevåpen Hamarøy
 • Ralph Lauren slått til æresridder

  Det er første gang en amerikansk motedesigner blir slått til æresridder, som er Storbritannias høyeste æresbevis. Den 79 år gamle designeren har vært sterk inspirert av klassisk britisk stil. Ralph Lauren mottok tittelen fra Prins Charles i en intim seremoni på Buckingham Palace.

  Prins Charles deler ut æresbeviset til Ralph Lauren
  Foto: Victoria Jones / AP